Haberler

Temiz Keşan ve DOÇEK’ten Saros Körfezi’nin geleceğine dair önemli tespitler..

Saros Körfezi Sazlıdere Köyü sahiline BOTAŞ tarafından yapılması planlanan FSRU Limanı konusunda özellikle çevre gönüllüleri ve STK’ların tepkileri sürüyor. Limanın çevreye ve su altı florasına önemli ölçüde zararlar vereceğini iddia eden doğa severler, turizm bölgesi olan Saros Körfezi’nin, FSRU’nun yapılması ile birlikte kimliğinin de değişeceğini ve turizmden uzaklaşacağını savunuyor.

10 Temmuz 2020 Cuma günü Keşan FM’de yayınlanan ve Moderatörlüğünü Orçun Oğuz‘un üstlendiği “Gündem Özel” programına katılan DOÇEK Başkanı Hakan Eşme ve Temiz Keşan Derneği Başkanı Ekin Öztürk, FSRU konusundaki görüşlerini dile getirdi.

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu‘nun 23 Haziran 2020 Salı günü katıldığı radyo programında FSRU’ya olumlu örnek olarak Hatay ili Dörtyol ilçesinde yapılan FSRU projesini gösterdiğini belirten Öztürk, şunları söyledi:
“Dörtyol’daki FSRU limanını araştırdım. Yapılan ve iyi sonuçlanan FSRU proje örneklerinin olması bölgemize yapılacak projenin de iyi sonuçlanacağı anlamı taşımaz. Hatay Dörtyol’dan görüştüğüm bir gazeteci ağabeyimin söylediklerini aktarmak isterim. <Saros bir turizm bölgesi ve bence dünyanın da en güzel yerlerinden bir tanesi. Çünkü orman ve deniz iç içe. Bugün dünyada bu şekilde kaç bölge var. Böyle bir ekolojik düzeni nerelerde bulabilirsiniz? Hatay Dörtyol turizm kenti değil. Orada bir turizm sirkülasyonu yok. Dörtyol’a yapılan depolama tesisleri halkın denize girdiği bölgeden çok uzak bir mevkide.> Bizde projenin yapılmak istendiği yer; sahillere, karaya ve insanlara çok yakın. Dörtyol’da depolama tesisi Devlet arazisine yapılmış. Ama bizim bölgemizde şahıs arazileri, üstelik üretim yapılan verimli araziler bu proje için kullanılacak. Gazeteci ağabeyimiz Hatay Dörtyol’u, Kocaeli?nin farklı pencereden açılan bir yanı olarak tanımladı ve burası su üzerine kurulan sanayileşmiş bir bölge dedi.  İnsanların sosyal aktivite yapacağı ve turistik bir alandan bahsetmiyoruz. Sizin bölgenizle bu anlamada kıyaslayamayız diyor.”

Bugüne kadar düzenledikleri pek çok etkinlikte çevre sorunlarına da değinen, faaliyetlerinde çevre sorunlarını tema olarak belirleyen DOÇEK’in (Keşan Doğa Çevre ve Kültür Derneği) Başkanı Hakan Eşme de, bölgenin 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla, “Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” olarak ilan edildiğine ve Saros Körfezi’nin su altı özellikleriyle de öne çıktığına dikkati çekerek;
“Bölgeye bu proje yapılırsa Saros kimlik değiştirecek. Saros bir BOTAŞ Körfezi olacak. İzmit Körfezi olacak. Ve sonrası nasıl işleyecek ona bakmalıyız. Sizler İzmit Körfezi’nde tatil yapmayı planlayabiliyor musunuz? Saros’ta turizm ve tatil noktası olmaktan uzaklaşacak.” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu