Pandemiden etkilenen esnafın destek talebi, komisyonda görüşülecek
Kovid-19 ile mücadele kapsamında İç İşleri Bakanlığı tarafından genelge ile faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan, mülkiyeti Keşan Belediyesi’ne ait olan işletmelerin yıllık ilan ve reklam vergileri ile birlikte çevre temizlik vergilerinin kapalı kaldıkları dönemler için alınmaması konusunda önerge verdi.
Konu üzerinde açıklama yapan CHP Grup Başkanı Feridun Tümer ‘Burada bütün belediye kiracılarından bahsetmiyoruz. Mücbir sebepten dolayı kapalı kalan berber, kahvehane ve lokantalar için geçerli. Zaten 3 ay kapalıydılar, çevreyi de kirletemediler, reklam da yapamadılar. Konuyla ilgili olarak kararname de çıktı. Onların bir nebze olsun mağduriyetlerini gidermek için meclise taşıdık. Bunu bir çok devlet kurumu kendi mülkiyetindeki kiracılar için yaptı. Sadece kapalı olan işletmeler için istiyoruz.” dedi.
Hangi işletmeleri nasıl kapsayacağını belirlenmesi konusunda bir süre anlaşmazlığa düşülmesi üzerine komisyona gidilmesi gerektiğini belirten Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ise “Bunların kontrollü olması lazım. 2 ay kapan işletmeler var, 3 ay kapalı kalan da var. Kredi de anladık biliyorsunuz, maaş da vermeyelim çalışana da. Yormamamız lazım belediyeyi.” dedi.
Bu sözler üzerine sayıların belli olduğunu belirten Tümer, “Mücbir sebepten kapalı olan iş yerlerinin açılımı var, zaten sayıları çok değil. Yöntemi de basit, z raporlarını istediğiniz zaman çalışmadıkları görülüyor zaten. Kapalı olan kiracılar belli. Onların içindeki işletmelerden bahsediyorum. Zaten karar alınınca onlar başvuracaklar. 15 kişiyi geçmez zaten” dedi.
Madde hakkında görüş belirten AK Parti Grup Başkanı Nehir Gergin ise belediye kiracıları ile olmayanlar arasında bir eşitlik olması gerektiğini belirterek, “Belediye kiracıları uygundur, ama belediye kiracıları olmayanlara da verelim öyleyse. Burada fırsat eşitliği ve rekabet koşullarına göre değerlendirelim. Ben de esnafım, esnafın halinden çok iyi anlarım. Bazı dükkanlar 4 ay kapalı kaldı bir tanesi de benim. Belediye dükkanı da değil. Ben ödeyeceğim ama belediye dükkanında olan ödemeyecek bu ayrıcalığın sebebi ne?” şeklide konuşması üzerine Tümer “Sebebi şu: Bu meclis Türkiye Büyük Millet Meclisi olsaydı, herkes için geçerli olacaktı.” diyerek karşılık verdi.
Sözlerine devam eden Gergin de “Oylamaya niye getirdik öyleyse? Bu meclis biraz reytinsiz olsun diye uğraşıyorum başından beri. Yine vatandaşa iyi kötü bir şey çıktı. Eğlence çıktı hafiften.”
Sonrasında araya giren Helvacıoğlu ise, konunun net anlaşılması için 16 Temmuz olarak verilen sürenin yetersiz olduğunu belirterek “Kavga gürültüye gerek yok. Bu maddeyi keşke önce tartışsaydık. Her maddede hepimizin haberi oldu her şeyden.” demesi üzerine, Tümer ise tüm konu 16 Temmuz’a bağlandı. Gelen evrakların hepsi aynı tarihte bitiyor. TBMM’de vekil olsaydım orada da aynı genelgeyi götürürdüm. Ancak bu mecliste karar vermemiz gerekiyor.” şeklinde karşılık verdi.
Konuşmaların devamında kararın bugünkü meclis oturumunda verilmesini, ilgili işletmelerin ise 16 Temmuz’a kadar belirlenmesini öneren Helvacıoğlu, kamuoyunun durumu yanlış anlamaması gerektiğini belirterek, “Bütün Keşan önümüzde, ben hayır diyeceğim ‘hayır dedi’ diyecekler, bu topun içine girmek istemez. Burada ne bir siyasi bir gol atmaya, ne de yemeye niyetimiz var. Bu çalışmayı baştan güzel bir şekilde, ön çalışma yapsaydık. 16 Temmuz’a kadar yapmak üzere kabul edelim, Bütçe Komisyonu kimlere verileceğini belirlesin.” dedi.
Madde, konunun kabul edilmesi, plan bütçe komisyonunun da kimlere destek verileceğini belirlemesi şekilde oy birliği ile kabul edildi.