
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı, Keşan’da düzenlenen tören ve etkinliklerle kutlandı. Olumsuz hava koşulları nedeniyle Atatürk Spor Salonu’nda gerçekleştirilen kutlamalara vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Salonda bazı vatandaşlar oturacak yer bulamazken, öğrencilerin hazırladığı gösteriler bayram coşkusuna renk kattı..
Cumhuriyet’in ilanının 103. yıl dönümü dolayısıyla Keşan’da düzenlenen kutlama programı, 28 Ekim’de Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunulmasıyla başladı. Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Keşan Belediyesi çelenklerinin sunulduğu resmi törenin ardından siyasi partiler ve bazı sivil toplum kuruluşları da anıta çelenk bıraktı.

29 Ekim’deki kutlamalar ise saat 09.30’da Keşan Kaymakamı Aziz Mercan’ın Kaymakamlık Makamı’nda tebrikleri kabul etmesiyle başladı.

Kutlamalara yoğun katılım
Hava koşulları nedeniyle Atatürk Spor Salonu’na alınan kutlama töreni, saat 13.30 sıralarında başladı.
Programa; Keşan Kaymakamı Aziz Mercan, 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Gürcan Sezengöz, Keşan Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan, Keşan Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçükbekir, Keşan Adalet Komisyonu Başkanı Sanem Aksoy Yıldız, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, askeri erkân, kurum amirleri, gaziler, öğretmenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Türk bayraklarıyla donatılan salonda protokol üyelerinin katılımcıların bayramını kutlamasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Mercan: “Cumhuriyet, özgürlüğün, eşitliğin ve adaletin simgesidir”
Törende günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı Keşan Kaymakamı Aziz Mercan yaptı.
Cumhuriyet’in 103. kuruluş yıl dönümünü kutlamanın gururunu yaşadıklarını ifade eden Mercan, Kurtuluş Savaşı’yla kazanılan bağımsızlığın Cumhuriyet’in ilanıyla millet egemenliğine dayanan çağdaş bir devlet yapısına dönüştüğünü belirtti.
Cumhuriyet’in yalnızca bir yönetim biçimi olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Mercan, konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Cumhuriyet, yalnızca bir yönetim şekli değil, özgürlüğün, eşitliğin ve adaletin simgesidir. ‘Egemenlik; kayıtsız, şartsız milletindir.’ sözünün hayat bulduğu bir sistemdir.”
Cumhuriyet’in toplumun bütün kesimlerine kazandırdığı hak ve özgürlüklere de değinen Mercan, kadınların, gençlerin ve tüm vatandaşların bu kazanımların güvencesi altında olduğunu dile getirdi.

“Bu emaneti yarına taşıyacak olan sizlersiniz”
Konuşmasının önemli bir bölümünü gençlere ayıran Mercan, Cumhuriyet’in korunması ve gelecek kuşaklara aktarılmasında gençlerin üstlendiği sorumluluğa dikkat çekti.
Atatürk’ün çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkma hedefini hatırlatan Mercan, bu hedefe ulaşmanın yolunun birlik ve beraberlik içerisinde çalışmaktan geçtiğini ifade etti.
Gençlere, “Bu emaneti yarına taşıyacak olan sizlersiniz” sözleriyle seslenen Mercan, bilimden sanata, spordan yaşamın her alanına kadar elde edilecek başarıların Cumhuriyet’in geleceği açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.
Konuşmasının sonunda Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere şehitleri ve gazileri saygı ve minnetle anan Mercan, tüm vatandaşların Cumhuriyet Bayramı’nı kutladı.
Öğrencilerden Cumhuriyet’e özel gösteriler
Konuşmaların ardından kutlama programı, öğrencilerin hazırladığı etkinliklerle devam etti.

Öğrenci korosunun seslendirdiği Cumhuriyet şarkıları salondaki katılımcılardan alkış aldı. Cumhuriyet’in kuruluşunu konu alan şiir yarışmasında birinci olan Paşayiğit Ortaokulu öğrencisi Zeynep Bostancı, “Cumhuriyet” adlı şiirini okudu.

Keşan İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü Yetişkin Halk Dansları Topluluğu’nun gösterisinin yanı sıra öğrencilerin hazırladığı halk oyunları, Cumhuriyet valsi ve zeybek gösterileri de ilgiyle izlendi.

Özellikle Türk bayrakları, ay-yıldız ve Atatürk görselleri taşıyan kıyafetleriyle sahneye çıkan öğrencilerin zeybek gösterisi izleyicilerden büyük alkış aldı.


Yarışmalarda dereceye giren öğrenciler ödüllendirildi
Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri kapsamında düzenlenen resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında başarılı olan öğrencilere de ödülleri takdim edildi.
İlkokullar arası resim yarışmasında Miray Özdinç birinci, Aybars Kaymakçıoğlu ikinci, Toprak Yavaş üçüncü oldu.
Ortaokullar arası şiir yarışmasında Zeynep Bostancı birinciliği, Bade Çakır ikinciliği, Rüzgar Eymen Öngür ise üçüncülüğü elde etti.

Liseler arası kompozisyon yarışmasında ise Buse Nur Alagöz birinci, Alara Yalçınkaya ikinci, Esila Eker üçüncü oldu.
Dereceye giren öğrencilere ödül ve hediyeleri verilerek başarıları kutlandı.
Dev Türk bayrağı ve Atatürk posteriyle final
Gösterinin finalinde salonda büyük bir Türk bayrağı ile Atatürk posteri açıldı.

Katılımcıların ayağa kalkarak alkışlarla eşlik ettiği bu bölümde Cumhuriyet coşkusu doruğa ulaştı. Salondaki vatandaşlar da ellerindeki Türk bayraklarını sallayarak kutlamalara katıldı.


Keşan’da Cumhuriyet’in 103. yıl dönümü kutlamaları, protokol üyeleri ve katılımcıların toplu fotoğraf çektirmesiyle sona erdi.



