Esnaf normale dönüşü bekliyor ama…
Dünya’da olduğu gibi Türkiye’de de görülen ve her gün can almaya devam eden korona virüs, ekonomiye büyük darbe yarattı. İş yerleri kapalı olunca ve insanlar dışarı çıkmayınca, iş yapamayan esnaf zor günler yaşıyor.
Korona günlerinde iş anlamında yaşadıklarını ve buradan çıkmak için çözüm yollarını esnafa sorduk.

Türkiye’de her gün can almaya devam eden korona virüse karşı hayata geçirilen önlemler kapsamında, bir çok iş yeri faaliyetlerini geçici bir süreliğine durdurdu. Sokaklardaki canlılık azalıp bir de dükkanların kepenkler inince esnafın gelir kaynakları bir anda ters yüz oldu.
Süreç boyunca esnaf ve vatandaşlara yönelik kredi ve yardım fonları açıldı, vatandaşlar ise bu kaynaklardan yaralarını sarmaya çalıştı. Ve hala talepler alınmaya devam ediyor. Bunu uzayıp giden banka kuyruklarında görmek mümkün.

Öte yandan son günlerde korona virüs seyrinin olumluya döndüğüne dair göstergeler yayınlanırken, aynı anda yakın bir zamanda günlük hayatın da kademe kademe düzeleceği konuşulmaya başlandı.
Konuyu esnafa sorduk.
Korona virüs süreci boyunca kapalı kalan ve gelir kapıları kapanan esnaf düzelme hareketlerinden yana umutlu. “Haberlerde açıklamaları izliyoruz, Cumhurbaşkanı ve Sağlık Bakanı her şeyin yoluna gireceğini ne normalleşmeye başlayacağımızı söylüyorlar” diyen esnaf dükkanını açıp, yeniden iş yapabilecekleri günün heyecanını yaşıyor.

Öte yandan da önümüzdeki günlere onca zararın içinden nasıl çıkılabilir planları yapıyorlar.
Bu hususta yardım bekleyen esnaf, kredilere de pek sıcak bakmıyor. Alınan miktarların yine dönüşünün olacağını belirten iş yeri sahipleri “Ben borçlanmak istemiyorum. Kredi alacağım ama ne olacak? Ötelemeler de bitince yine ödemeye başlayacağız. Ancak 50 gündür iş yapamıyoruz, dükkanları açınca borçla başlayacağız, sonrasında da para biriktirip kredi borcu ödemeye çalışacağız” diyerek sadece kredinin yeterli olmadığını belirtip, ” Yöneticilerden istediğimiz, kapalı kaldığımız süre boyunca bizi yok saymaları” önerisinde bulundu.