GündemSiyaset

Gündemi değerlendiren ve bölge yatırımlarının ödenek alamadığını dile getiren Gaytancıoğlu: “Bakın Keşan’ın paraları nereye gitmiş!?”

CHP Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, ülke ve Keşan gündemine dair açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin gündemin düşmeyen ekonomik darboğaz ve faturalar konularında konuşan Gaytancıoğlu, Keşan ve çevresindeki yatırımlar için ise adım atılmadığını söyledi.

Dün Saat 13.30 sıralarında Keşan İlçe parti binasında düzenlenen basın açıklamasına Gaytancıoğlu’nun yanı sıra CHP Keşan İlçe Başkanı Recep Pekcan, Keşan Belediye Meclisi’nin bazı üyeleri ve partililer katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Pekcan, 1 yıl içinde temel gıdalardaki fiyatların ortalama 3 misli artığını belirterek, “Bir önceki Ramazan ayında yaptığımız yardımdaki aynı listeyi aynı yere bugünkü şartlara göre fiyatlarının ne kadar olduğunu sorduk. Örneğin yardım listesindeki 1 litrelik Ayçiçek yapı 11 liradan 33 liraya, toz şeker 5,5 liradan 13 liraya, bulgur 5,75 liradan 15 liraya yükselmiş. Bu ürünlerin fiyatları geçen seneye göre neredeyse 3 kat artmış. Bazı ürünlerdeki artışlar biraz daha az olsa da genel toplama baktığımızda geçen sene 100 lira yapılan yardım kolisi bu sene 225lira denk gelerek ortalama yüzde 114 artış var.” diye konuştu, arından sözü Okan Gaytancıoğlu’na bıraktı.

Sözlerine elektrik faturaların yüzde 127 arttığını belirterek başlayan Gaytancıoğlu, bu durumun özellikle evlerin en büyük sorunu haline geldiğini ifade ederek, insanların artık ne yapacaklarını bilemediklerini ve eskiden bu elektrik faturalarının bu kadar çok konuşulup gündemde yer almadığını söyledi; aynı zamanda insanların televizyonun ışığından yararlanarak veya en düşük dereceli ampulleri kullanarak aydınlanmaya çalıştıklarının altını çizdi.

Gaytancıoğlu’nun konuşmasının devamında ise satırbaşları şu ifadelerden oluştu:

“Almanca kurslarında yer yok!”

“Göz, dahiliye, KBB, kadın doğum hastalıkları başta olmak üzere temel brançlardan randevu almak son derece zor.  Araba çarpması sonucu karşıdan karşıya geçen bir vatandaşın aortu yaralanıp zedelense bunu dikecek cerrah yok. Hangi çağda yaşıyoruz? Her yer tıp fakültelerini açtık ve çok fazla sayıda tıp fakültesi mezunumuz var. Dünyada sayılı tıp eğitimi veren ülkelerden biri olmamıza rağmen doktorlarımızı ve sağlık personelini yerinde tutamıyoruz? Şu anda Almanca kurslarında 6 ay süreyle yer yok. Çünkü yurt dışına gitmek isteyen doktorlar tarafından dolduğunu söylüyorlar.  İnsanları özel hastanelere mahkum etti. Büyük müteahhitlere paralar harcayıp camlı, güzel büyük binalar yapıyorlar ama içinde doktor yok. Ne İpsala ve Enez’de,  nede Keşan’da yeterli sayıda doktor yok. Tayinleri çıkıp atamaları yapılsa da buraya gelmiyorlar ve gelseler de dahil biran önce özel sektöre geçmeye çalışıyorlar.“

“Desteğin seneye verilecek olması komik”

“Cumhurbaşkanımız müjde verecek diye bir ay boyunca reklam yaptılar. 3.2 milyar liralık bir destek verildi. Mazot ve gübre desteği 32 liradan 82 liraya çıktı. Bir dekarlık alanın mazot ve gübre maliyetinin bin lirayı aştığı bir ortamda 80 lirasını devletin karşılaması son derece komiktir. En komik olanı da bu 3.2 milyar liralık desteğin seneye verilecek olmasıdır.”

Keşan-Enez karayolu: “Çalışma görmedik”

“Keşan – Enez Karayolu gündeme çok gelip yatırım programlarına alındı ama bu sene bir çivi bile çakılmadı. Bu konuda defalarca soru önergesi verdim. Geçen verdiğim soru önergesinde 2021 yılında tamamlanacağı söyleniyordu fakat biz çok iyi biliyoruz ki oraya bir çivi bile çakılmadı. Diğer bir cevapta da diyor ki; ‘Keşan Enez yolu 58 kilometre uzunluğunda örtülmüş sıcak karışım kaplamalı tek yol olarak projelendirilmiştir. Keşan – Enez yol güzergâhında bulunan Enez Kavşağı – Kılıç Köy arası 5 kilometrelik kesimde üst yapı iyileştirmesi yapılmış olup çalışmalar devam etmektedir.’  Ama biz şuana kadar hiçbir çalışma yapıldığını görmedik.”

“Restorasyonu kim yapıyor?”

“Mercan Köyümüzün tarihi köprüleri var. Köprüler onarım bekliyor yazılı bir fotoğraf görmüştüm.  Ben de bunu alıp Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığı’na sordum. Gelen cevap ise şöyle; “Edirne İl sınırları içerisinde bulunan Mercan 1 Köprüsü 15,5 metre uzunluğunda 4,5 metre genişliğinde tek gözlü, Mercan 2 Köprüsü ise 40 metre uzunluğunda 3,5 metre genişliğinde 3 gözlü tarihi bir köprüler olup restorasyon çalışmaları devam etmektedir.” Restorasyoncu kim? Nerede yapılıyor? Muhtara sorduğumuzda kimseyi görmediğini söyledi.”

Mahmutköy Kartalkaya Göleti

“Mahmutköy Kartalkaya Göletti projelendirilip 2017 yılında projesi bitmiş. Bu ne zaman başlayıp bitecek diye sormuştum. Gelen cevapta ise sözde başlanmış ve 3 yıldır devam ediyormuş haberimiz yok. Gelen cevap şöyle; “Edirne Keşan Mahmutköy Kartalkaya Göleti ve sulama projesi yapım işi 2017 yılında tamamlanmıştır.” Yani projesi hazır ama para konması lazım, cevabın devamı ise şöyle: “Edirne Keşan Mahmutköy Kartalkaya Göleti ve sulama inşasının 3 yıl içinde tamamlanması planlanmaktadır.” Yıl 2022 projenin üzerinden 5 yıl geçmiş ama hiçbir çivi çakılmamış. Acaba bundan sonraki 3 yılda tamamlanacak yoksa tamamlandı da bizim mi haberimiz yok. bu barajların tamamlanması lazım. Sadece Mahmutköy barajı değil bölgemizdeki Hamzadere Barajı, Çakmak Barajı gibi yapımı devam eden barajlar var. Bunlara ayrılan kaynaklar son derece az. Çömlekköy Barajı, Suakacağı Barajı, Korucuköy Barajı gibi barajlarında hiçbir şekilde daha çivisi çakılıp hiçbir şey ayrılmadı.”

“Paralar FSRU Doğalgaz Limanı’na gitmiş”

Yayla Balıkçı Barınağına bu sene hiç dokunulmadığını belirten Gaytancıoğlu, “Projesi hazır.  Oraya 7 – 8 tane dalga kıran yapılması gündemde ve projelendirilmiş. Çevre Bakanlığı Proje Araştırma Geliştirme Strateji Daire Başkanlığı demiş ki; “evet bu Yayla Balıkçı Barınağı yanlış yapılmış. Yanlış projelendirilmiş. 7 – 8 tane dalga krıan yapılması lazım.” Biz ilçe başkanımız ve yöneticilerimizle gidip yerinde gördük.  Sahili sizlerde biliyorsunuz. 20 – 30 yıl önceki Yayla ile şimdiki Yayla arasında çok fark var. Kumsal neredeyse bitmek üzere. Buraya mutlaka 7 – 8 tane dalga kıran yani o zamanki fiyatlarla 9 – 10 milyonluk bir proje yapılması gerekirken bakın Keşan’ın paraları nereye gitmiş. Paralar FSRU Doğalgaz Limanına gitmiş. Muhtemelen oda uluslararası bir proje olduğu için para ayrılmıştır. Yoksa Keşan devlet yatırımlarından şuanda bir pay almamış gözüküyor.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu