Haberler

Keşan TMO – TOBB LİDAŞ’ta ürün alımı başladı

https://www.facebook.com/kesanonline/videos/973526909734570/?t=36

Keşan’da lisanslı depoculukta 2020 yılı ilk alımları bugün itibariyle başladı. Geçen seneye kıyasla 4 kat daha fazla ürün alımı yapılması planlanan silolarda 90 bin tonun üzerinde ürün alımı hedefleniyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ortaklığında kurulan LİDAŞ (Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk San. ve Tic. A.Ş.) Keşan Şubesi’nin bir süredir ne zaman başlayacağı konuşulan ürün alımları başladı.
Ürün alımlarıyla ilgili konuşan Keşan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, “Üreticilerimizin ürününü sağlıklı bir şekilde depolayabileceği bir alan oluştu. Burada ürünler çok kaliteli bir şekilde depolanacak. Bu tesis ürün israfının da önüne geçtiği için çok değerli” şeklinde açıklama yaparak, şu ifadeleri dile getirdi:

“90 bin tonun üzerinde alım yapılabilecek”

“Önceki yıl 20 bin tonluk kapasitemiz vardı. Bu yıl kapasiteyi 72 bin 500 ton dikey silomuzla 90 bin tonun üzerine çıkardık. Geçen yıl ki kapasitenin üzerine bu yıl yaklaşık olarak 4 kat fazla yük kapasitesi geliyor. Tabi bu işleyiş olurken bazı sıkıntılarımız olacak. Sistem oturana kadar biraz sabır istiyorum. Siloların her biri 2 bin 500 ton ürün alıyor. Silolar otomasyon sistemi dahilinde çalışıyor. İstediğiniz ürünü alıp istediğiniz siloya taşıyabiliyorsunuz. Üreticilerimizin ürününü sağlıklı bir şekilde depolayabileceği bir alan oluştu.”

“Üreticiye maliyet olmayacak”

“Lisanslı depoya ürün dökmeyen üreticilere bilgilendirme yapmak istiyorum. Daha önce buraya ürün getirmemiş üreticilerimiz bir tane ödenmiş fatura ile çalıştıkları herhangi bir bankaya yatırım hesabı açtırıp Keşan’daki üreticiler Keşan Ticaret Borsası’na, İpsala’daki üreticiler de İpsala Ticaret Borsası’na TİRÜB (Türkiye İhtisas Borsaları Platformu) kaydını yaptırıp buradan alacakları şifreyi bitkisel üretime devam ettikleri sürece kullanabilirler. Bu işlemlerin ardından lisanlı depoya ürünlerini getirebilirler. Kayıt işlemi bir defaya mahsustur. Borsalarda olduğu gibi aylık aidat ücreti alınmamaktadır. Bu işlemlerin üreticimize hiçbir maliyeti yoktur. Buraya ürün getiren üreticimize ürün başına 750 TL nakliye desteği var. LİDAŞ?ta hiçbir sorgulama yapılmıyor. Üreticinin Bağ-Kur, SGK borcu sorgulanmıyor, stopaj kesintisi yapılmıyor. 6 aya kadar kalacak ürünler için 6 lira, 6 aydan sonrası için de 3 lira kira desteği var. Ürecinin cebinden sadece 4 lira artı KDV boşaltma hamaliye bedeli çıkacak. Laboratuvar analiz desteğini de devletimizden alabiliyorsunuz.”

“Bu tesis ürün israfının da önüne geçtiği için çok değerli”

“Üretici; “Daha önce ürünü buraya getirdiğimizde en az %10 zayiat oluyordu.  Buğdaylar hava aldığı için küfleniyor ve ürünümüz heba oluyordu.’ diyerek şikayet ediyordu. Burada çok kaliteli bir şekilde depolanacak. Bu tesis ürün israfının da önüne geçtiği için çok değerli.? Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu; artık tarıma dünya akıl koydu. Akıl teriyle yönetilen bir tarım her zaman dünya yarışında, artık ekonomiye de daha fazla destek anlamına geliyor. Bu tesisin Keşan’da olması stratejik konumumuzu belirtiyor. Bu bölgenin tarım kapasitesini anlatan bir tesis. El yordamıyla tarım yok artık. Kayıpsız giden bir model var. Çiftçimizin gerçek hakkını saklayan bir tesis. Keşan geleceğine koşacak. Tarım, ticaret ve turizm ile Keşan gelişimiyle bir tarih yazacak. Bölgemize, çiftçimize hayırlı olsun.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu