
Edirne İl Genel Meclisi’nde görüşülen komisyon raporu, Uzunköprü, Havsa ve Meriç’te tarımsal amaçlı yapı ruhsatlarının son iki yılda belirgin şekilde azaldığını ortaya koydu. Meclis üyeleri, düşüşün tarımdaki ekonomik daralma, artan üretim maliyetleri ve küçük çiftçinin yaşadığı sorunlarla bağlantılı olabileceğine dikkat çekti.
Edirne İl Genel Meclisi’nin Eylül ayı toplantılarının 4’üncü birleşimi, Meclis Başkanı Çiğdem Gegeoğlu başkanlığında gerçekleştirildi.
Toplantıda, İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan ve Uzunköprü, Havsa ile Meriç ilçelerinde İl Özel İdaresi’nin sorumluluk alanlarında son 5 yılda düzenlenen tarımsal amaçlı yapı ruhsatlarını inceleyen rapor ele alındı.
Komisyon Başkanı Mehmet Güneş Yılmaz tarafından sunulan raporda; ahır, ağıl, tarımsal depo, samanlık ve yem deposu gibi yapıların ruhsat verileri yıllara göre değerlendirildi.

Ruhsat sayıları 2025’te sert geriledi
Rapora göre üç ilçede 2021-2026 döneminde toplam 44 tarımsal amaçlı yapı ruhsatı düzenlendi.
Yıllara göre dağılım şöyle gerçekleşti:
- 2021: 9 ruhsat
- 2022: 10 ruhsat
- 2023: 7 ruhsat
- 2024: 12 ruhsat
- 2025: 2 ruhsat
- 2026: 24 Ağustos itibarıyla 4 ruhsat
Veriler, özellikle 2024 yılında 12’ye ulaşan ruhsat sayısının 2025’te yalnızca 2’ye düşmesini dikkat çekici bir tablo olarak ortaya koydu.
2026 yılında ise 24 Ağustos itibarıyla Uzunköprü’de 2, Havsa’da 2 olmak üzere toplam 4 ruhsat düzenlenirken, Meriç’te bu dönemde ruhsat verilmedi.
- 2021 Yılı: Uzunköprü: 6 Havsa: 2 Meriç: 1
- 2022 Yılı: Uzunköprü: 3 Havsa: 5 Meriç: 2
- 2023 Yılı: Uzunköprü: 6 Havsa: 1 Meriç: 0
- 2024 Yılı: Uzunköprü: 7 Havsa: 2 Meriç: 3
- 2025 Yılı: Uzunköprü: 1 Havsa: 0 Meriç: 1
- 2026 Yılı (24.08.2026 Tarihine Kadar): Uzunköprü: 2 Havsa: 2 Meriç: 0
Üstün: “Tarım ekonomisinde ciddi bir küçülme var”
Raporun ardından söz alan Yeni Parti Grup Sözcüsü Mustafa Üstün, ruhsat rakamlarının yalnızca imar hareketliliğini değil, tarım sektöründeki değişimi de gösterdiğini savundu.
Tarımsal amaçlı yapıların önemli bölümünün büyük işletmeler tarafından yapıldığını belirten Üstün, küçük ve orta ölçekli çiftçinin ise giderek daha fazla zorlandığını ifade etti.
Üstün, tarım ekonomisinde küçülme ve yoğunlaşma yaşandığını belirterek, kırsal alanlara ilişkin imar düzenlemelerinin de bu tabloyla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Tarım arazilerinin giderek daha az sayıda işletmenin kontrolünde toplanmasının dikkat çekici olduğunu dile getiren Üstün, Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verilerinin bu konuda daha net bir tablo ortaya koyabileceğini ifade etti.
Üstün ayrıca, Türkiye’de tarımın giderek daha fazla kurumsallaştığını ve bunun küçük üreticinin alandaki ağırlığını azalttığını savundu.

Ayçiçeği ve gümrük vergisi eleştirisi
Konuşmasında ayçiçeği üreticilerinin yaşadığı sorunlara da değinen Üstün, hasat döneminde gümrük vergilerinde yapılan indirimin üretici açısından olumsuz sonuçlar doğurduğunu söyledi.
Kuraklık nedeniyle verim kaybı yaşayan çiftçinin, yüksek girdi maliyetleriyle de mücadele ettiğini belirten Üstün; mazot, üretim giderleri ve ürün fiyatları arasındaki dengesizliğin çiftçinin üzerindeki baskıyı artırdığını ifade etti.
Ekonomik koşulların tarım sektörünü daha fazla zorlayabileceğini dile getiren Üstün, özellikle önümüzdeki yıllarda küçük üreticinin ayakta kalmasının güçleşebileceği uyarısında bulundu.
Subaş: “Ben de tarımı ve hayvancılığı bırakmayı düşünüyorum”
Yeni Parti Süloğlu İl Genel Meclis Üyesi Remzi Subaş da rapordaki verilerin küçük üretici açısından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Kendisinin de küçük çiftçilerden biri olduğunu belirten Subaş, artan maliyetlerin üretimi sürdürülemez hale getirdiğini ifade etti.
Subaş, “Önümüzdeki yıllarda tarımı ve hayvancılığı bırakmayı düşünüyorum” sözleriyle küçük üreticinin yaşadığı ekonomik baskıya dikkat çekti.
Yılmaz: “Bıçak gibi kesilme durumu var”
– “Konu Edirne genelinde değerlendirilmeli”

Komisyon Başkanı Mehmet Güneş Yılmaz ise özellikle 2024 sonrasında ortaya çıkan düşüşün ayrıca araştırılması gerektiğini belirtti.
2024 yılında 12 tarımsal amaçlı yapı ruhsatı düzenlenmesine karşın, 2025 yılında bu sayının 2’ye gerilediğini hatırlatan Yılmaz, 2026 yılındaki rakamların da henüz düşük seviyede bulunduğunu söyledi.
Bu değişimin yalnızca tarımsal yatırımlardaki azalmayla açıklanamayabileceğini ifade eden Yılmaz, ruhsat sayılarındaki düşüşün nedenlerinin ayrıca incelenmesi gerektiğini kaydetti.
Yılmaz, benzer bir tablonun daha önce Keşan’a ilişkin hazırlanan raporda da görüldüğünü belirterek, konunun Edirne genelinde değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti.
İl Genel Meclisi’nde gündeme gelen veriler, tarımsal amaçlı yapı ruhsatlarında özellikle 2025 yılından itibaren yaşanan sert düşüşü ortaya koyarken, meclis üyeleri bu tablonun tarım sektöründeki ekonomik gelişmelerle birlikte ele alınması gerektiği görüşünde birleşti.
Kaynak: Edirne Ahval



