Genel

Çakır, gündemdeki gelişmeleri esnaf penceresinden değerlendirdi: “Esnafı yaşat ki devlet yaşasın!”

Keşan Sebze Bakkallar ve Manavlar Esnaf Odası Başkan Vekili Mustafa Çakır, gündemi esnafın penceresinden değerlendirdi. Borçlanmalardan, yapılandırmalara; emeklilik primlerinden elektrikteki indirime kadar çeşitli konulara değinen Çakır: “Esnafı yaşat ki devlet yaşasın” dedi.

“Akaryakıt ve döviz kurları mehteran gibi; iki ileri, bir geri”

Sonu gelmeyen zamlar tüketicinin alışverişlerinde gözle görülür bir düşüşe sebep oldu. Tüketici ürününü artık eskisi gibi alamıyor, poşetini dolduramıyor. Alışveriş sıklığı azaldı, haneye giren ürün adetinde azalma oldu. Et, süt ve peynir satışlarında büyük düşüş yaşanıyor. Pahalılık yüzünden esnaf ve tüketiciye tehlike çanları çalmaya başladı. Halkımız pazar tezgahlarına ve marketlerin raflarına yanaşamıyor. Enflasyonun ne durumda olduğunu biz pazar ve marketten anlarız. Tüketicinin ve esnafın sorunu, hep ekonomik sorun olmuştur. Tüketicinin alışverişlerindeki düşüşünün cezasını esnaf çekiyor. Halkın ve esnafın gündemi geçim gerisi boş. Hayallerimiz yine başka bahara kaldı. Çünkü akaryakıt ve döviz kurları mehter gibi, iki ileri, bir geri, gidiyor. Esnaflarımızın doğal olarak ayakta kalabilmesi için kredilere daha fazla ihtiyaç duyması gerekiyor. Bu da borçlanmayı doğuruyor, daha fazla borçlanıyoruz.

“9 bin 300 değil, SGK gibi 5 bin iş günü”

Açıklamasının devamında geçtiğimiz yılda artan enflasyonun, küçük esnafı zor durumda bıraktığına fa not düşen Çakır, yeni açıklanan yapılandırmalarla ve yeni düzenlemelerle ilgili uyarılarla devam ederken şu ifadeleri kullandı: “Giderlerinden esnaf, esnaf oksijen çadırındaydı, nefes alamıyordu. Devletimiz Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı af düzenlemesini yaparak borçları yapılandırmaya girmiştir. Af ve cazalar silinecek borçlara, taksitle ödeme imkanı sağlanacaktır. Uzun vadede olması esnafa hayat verecektir. Esnafa destek paket ve krediler eşit şekilde dağıtmalı ki ortada mağduriyet yaşanmasın. Esnafın Bağ-Kur‘dan emekli olabilmesi için 9 bin 300 değil, SGK gibi 5 bin iş günü olmalıdır. Esnaf hizmetini günde onsekiz saat çalışarak yapıyor. 365 gün hep çalışıyor, bunlar göz önünde bulundurulmalı.”

“Esnafı yaşat ki, devlet yaşasın”

Son olarak, “En düşük emekli esnaf maaşı asgari ücretle eşit olmalıdır ki esnaf hayata tutunabilsin.” diyen Çakır, şu sözlerle açıklamasını noktaladı: “Esnaf toplumun güven kapısıdır, sokağın yanan ışığıdır. Sanayie uygulanacak elektrik indiriminden, yüzde onikiden, esnafta yararlanmalıdır. Kışı soğukta ve karanlıkta geçirmesin. Esnaf toplumun taşıyıcı omurgasıdır. Yaşadığımız eflasyonun tansiyonunu, ve halkın tansiyonunu esnafın çabası düşürür. Esnafı yaşat ki devlet yaşasın.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu