Gündem

Aksal, Rus doğal gazını Avrupa’ya aktaracak dağıtım merkezi için konuştu: “Edirne en iyi adaylardan biri”

AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal, Rusya-Ukrayna savaşının yol açtığı enerji krizinin çözümü için Trakya’nın enerji üssü olması gündemi hakkında açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin coğrafi konumu açısından doğal bir geçiş noktası olduğunu belirten Aksal, Trakya’daki enerji üssü için Edirne’nin en iyi adaylardan biri olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan geçtiğimiz günlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “Türkiye’de doğalgaz merkezi kurulabilir” sözlerine değinerek, “Putin’le talimatları verdik. İfade edildiği şekliyle, böyle bir dağıtım merkezi için Trakya en önemli yer olarak görülüyor” değerlendirmesinde bulunmuştu. Rus doğal gazını Avrupa’ya aktaracak dağıtım merkezinin Trakya’da kurulması bölgede meraka sebep olurken, TBMM Kadın – Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı ve AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal konu hakkında değerlendirmelerde bulundu.

“Türkiye coğrafi konumu olarak geçiş noktasında”

Konu hakkında çalışmaların başladığını belirten Aksal, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın dünyanın dengelerinin değiştirdiğini söyledi. “Ukrayna ve Rusya tahıl deposu olduğu gibi enerji üretiminde de çok ciddi kaynak ve Avrupa da doğalgaz konusunda büyük ölçüde Rusya’ya bağlı. Öte yandan Rusya’ya Ukrayna’daki savaş sebebiyle yaptırımlar var; ama ‘Ben doğalgaz almıyorum’ demek ve alternatif üretmek çok kolay değil. Avrupa şu an ABD’den kaya gazı ve petrol alıyor; ama lojistik maliyetleri de çok yüksek.” şekilde konuşan Aksal, gıda ve enerjinin dünya çapındaki en büyük iki konu olduğunu olduğunu belirterek, çözüm arayışların tüm gözleri ülkemize çevirdiğini de kaydederek, “Türkiye tahıl krizinde Ukrayna’ya çözüm bularak, tahılın dünya piyasalarına ulaşımını sağlamıştı. Şimdi de enerji üssü oluyor. Rusya Devlet Başkanı Putin de bundan sonra enerji konusunda Türkiye’yi muhatap alacaklarını söyledi. Türkiye coğrafi konumu olarak bir geçiş noktasında. Azerbaycan’ın dahil olduğu TANAP projesi ve Rusya’nın da Türk Akımı projesi var. Türkiye halihazırda enerji güzergahı konumunda. Kendisinde doğalgaz ve petrole sahip olmayan; ancak Avrupa’ya geçiş yapan başka ülke de yok. Putin’in bu sözlerinin ardından gözler Türkiye’ye çevirdi.” sözleriyle Türkiye’de bir merkez kurulacağını dile getirdi.

“Edirne en iyi adaylardan biri”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, kurulması planlanan enerji merkezi konusunda Trakya’yı işaret ettiğini belirten Fatma Aksal, bu konu için de Trakya’dan daha doğal bir yer bulunmadığını söyleyerek, “Tekirdağ da olabilir, Kırklareli de olabilir; ama Edirne de en iyi adaylardan biri. Edirne Avrupa’ya geçiş güzergahıdır. Türkiye’nin ihracatının yüzde 50’den fazlasını Avrupa Birliği üzerinden yapıyoruz. Bu ihracat da Edirne’deki sınır kapıları üzerinden gerçekleşiyor. Enerji konusunda da Edirne olacağını düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

“Türkiye’de enerji sorunun çözümünde bir anahtar olacaktır”

Sözlerinin devamında bugün yapılacak MKYK toplantısında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in bir sunum yapacağını ifade ederek dile getiren Aksal, “Burada da Trakya konusu gündeme gelecektir, ayrıntılar belli olacaktır.” sözleriyle konuşmasında devam ederken, Sazlıdere’de kurulan FSRU Limanı’nın rolü hakkında ise şu ifadeleri kullandı: “Doğa hepimiz için çok kıymetli. Ben de en ufak bir zarar gelmesini istemiyorum; ama insanlar modern hayatın nimetlerinden de faydalanmak istiyorlar. Şehirleri bırakın, köydeki insanlar da doğalgaz istiyor. Çevre kirlenmesin diyoruz, Keşan’da biz nefes dahi alamıyorduk. Keşan da bunun en güzel örneklerinden birisi. Saros Körfezi’nde de FSRU İskelesi için bir çok insan gösteri yaptı. Haritadan Saros’un yerini gösteremeyecek insanlar ve HDP milletvekilleri bile gelip, ‘Saros’uma dokunma’ dedi. Biz o bölgenin insanıyız, konu Trakya’nın enerji arz güvenliği için önemli diye her zaman söyledik. Enerjinin dünyadaki yerini de gördük. Orada bir FSRU iskelesi var; ama inanın dünyada bir FSRU gemisini bulmak bile çok zor hale geldi. Bu, Trakya için, Edirne’yi bir enerji üssü yapmak için ne kadar çok önemli olduğunu gördük. Hizmet etmeme zihniyetine, ‘Doğaya dokunma’ diyerek geçiştirmeye çalışanlar Edirne’de de doğal kalsın diye sokakları yapmayanlar ‘Oraya dokunma, buraya dokunma’ diyorlar; ama Türkiye korkunç bir potansiyele sahip. Bunu da Ukrayna’da gördük. İki ülkeyle de konuşabilen dünyadaki tek ülkeyiz. Aynı şekilde hem gıdayı, hem de enerjiyi iki ülkeyle de konuşan ülkeyiz. Savaşı kimse istemez, umarım bir an önce çözüm de bulunur, iki ülkeyi aynı masaya oturtmak için de büyük mücadele veriyoruz. Umarım buradaki savaş bir an önce biter, ama Türkiye’nin uluslararası platformdaki yerinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Avrupa’yı bu sene zorlu bir kış bekliyor. Almanya’daki bazı özel hastanelerin, kışın enerji problemi yaşayacaklarını ve çalışamayacakları yönünde bir haber vardı. Umarım Türkiye’de de enerji sorunun çözümünde bir anahtar olacaktır”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu