BölgeGenelHaberlerKeşanSektörelTarım

14 Mayıs Çiftçiler Günü’nü kutlayan Keşan Ziraat Odası açıklamasında, tarımda planlama ve arazi satışlarına dikkat çekildi

Keşan Ziraat Odası Başkanlığı tarafından 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle 15 Mayıs Pazartesi günü Alparslan Türkeş Meydanı’nda tören düzenlendi.

Alparslan Türkeş Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirilen törene, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu da katıldı.
Keşan Ziraat Odası Meclis Başkanı Murat Pazarlı ve Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Şen tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk sunuldu.

Çelenk sunma töreninin ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Alparslan Türkeş Meydanı’nda gerçekleştirilen törenin ardından 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle Keşan Ziraat Odası önünde ikramda bulunuldu.
Hasan Şen daha sonra oda üyelerini ve üreticileri makamında ağırladı.

Törende konuşan ve tarımda planlamanın önemine vurgu yapan Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, şunları ifade etti:
Bu yıl ülkemizde 14 Mayıs’ta genel seçimlerin yapılması nedeniyle, odamız Dünya Çiftçiler Günü kutlamalarını 15 Mayıs tarihine ertelemek durumunda kalmıştır. Tarımın emek ve yürek işi olduğunu bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Emek vererek, bu iş için yüreğimizi ortaya koyarak üretim yapıyoruz. Ülkemizde tarımla uğraşmanın ve çiftçi olmanın kolay olmadığının, çözülmesi gereken sorunlarımızın olduğunun elbette farkındayız. Çiftçinin kıymetinin bilinmesi lazım. Çiftçiye verilen destek arttırılmalı. Aksi takdirde sadece parası olan çiftçiler ekim yapabilecek, parası olmayan çiftçi ekim yapamayacaktır. Ekim yapılamazsa sonraki yıl gıdaya erişim güçleşecektir. Bu nedenle acil önlemler alınması gerekmektedir. Tarımda planlama yapılmalıdır. Planlama yapılırsa tarıma bütçe ayrılır, çiftçiye de katkı sağlanır. Bunun için olanakları seferber etmek gerekiyor. Üretici para kazanırsa tarımsal üretim sürer. Herkes bir önceki yıl para eden ürünü ekmekten vazgeçmeli. Belli bir program dahilinde üretim yapmalıdır. Tarımın, tüm dünyada hem insan yaşamı için, hem de ülke ekonomisi için çok önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Yaşamın sürdürülebilmesi için, gıdaya erişim şarttır.” dedi.

“Çiftçilerimizin üretimde kalmasını sağlamalıyız”

Tarım alanlarının başka amaçlarla kullanılmasının yanlış olduğunun altını çizen Hasan Şen, “Topraklarımızın kıymetini bilelim. Türkiye’nin en verimli topraklarının yanlış ve düzensiz imar yüzünden betonlaşmasına izin vermeyelim. Verimli Trakya’mızın tarım alanlarının da amaç dışı kullanılmasının önüne geçilmesi gerekiyor. Çiftçilerimizin tarlasını satmasını önleyerek, üretimde kalmasını sağlamalıyız. Kullanılmayan tarım alanları değerlendirmeli, verimliliği arttırılmalıdır. Yeni tarım teknolojileri ve tarım bilişimiyle ilgili mühendislerimiz, çalışanlarımız ve üreticilerimize katkı sağlanmalıdır. Çiftçilerimiz, teknoloji kullanımıyla birlikte, ilaç ve gübreyi değişken oranlı olarak uygulayarak ve girdi maliyetleri önemli miktarda düşürebilirler. Teknoloji ve bilişimle, planlı ve kontrollü üretimin sağlanması, üretilen ürünlerin kalitesinin arttırılması, üreticinin gelirinin yükseltilmesi mümkün olabilir. Biz oda olarak yenilikleri takip edeceğiz. Tarımda insan gücünün kullanımı çok azaldı. Azalmak zorunda kaldı. Ne yazık ki, Ülkemizde çiftçilik yapanların yaş ortalaması son yıllarda 55-58 yaş bandında bulunuyor. Ülkemizde tarımı gençlerimiz için cazip hale getirmeliyiz.” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu