Keşan

Şubat ayı toplantısını gerçekleştiren Keşan Belediye Meclisi’ne Özcan’ın sözleri damga vurdu

SGK borçları nedeniyle arsa satışı gündeme gelen ve Keşan Belediyesi’nin mülkiyetlerinden olan iki arsanın, AK Parti ve MHP’nin ‘Red’ oylarına karşılık satışına karar verilen Keşan Belediye Meclisi Şubat Ayı Toplantısında konuşan Keşan Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan:
– “Geldiğimizden bu yana borç yükünde debelenip duruyoruz.” dedi.
Keşan kamuoyunda dillendirilen bazı iddialara da yanıt veren Özcan;
“3 milyon TL para yenildiği iddia ediliyor. Olacak şey değil. Allah’a şükür 15 yıl boyunca böyle bir şeye karışmadım, bundan sonra da karışmaya niyetim yok”  

Keşan Belediye Meclisi Şubat Ayı Olağan Toplantısı, 10 Şubat 2025 Pazartesi günü gerçekleştirildi.

Keşan Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan başkanlığında, Belediye Meclis Salonu’nda saat 15.00’da başlayan toplantıya; CHP Edirne Milletvekili Ahmet Baran Yazgan, CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır ve AK Parti Keşan İlçe Başkanı Savaş Pekdemir ve siyasi parti temsilcileri de katılım sağladı.

Meclisin olağan gündem maddelerine geçilmeden önce, gündem dışı olarak gelen 4 madde, meclisin oylamasına sunuldu; 4 madde de oy birliği ile kabul edilerek meclis gündemine eklendi.

Ardından gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.

Toplantı gündeminin ilk maddesi olarak, Keşan Belediyesi Personel Limited Şirketi ile Keşan Kent Hizmetleri San. ve Tic. Ltd. Şirketinin 2025 yılında yapacakları bütün genel kurul toplantılarında, Keşan Belediyesi’ni temsilen Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan’ ın görevlendirilmesi oy birliği ile kabul edildi.

İkinci gündem maddesi, Keşan Belediye Meclisi’nin 06.01.2025 tarih ve 2025/8 sayılı Meclis Kararı ile yeni kurulan Makine İkmal, Bakım ve Onarım Müdürlüğünün Kuruluş, Görev, Yetki ve Çalışma Esaslarına İlişkin Yönetmeliğin, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18. maddesi (m) bendi gereğince meclis tarafından görüşmeye açıldı. Madde oy birliği ile kabul edildi.

Gündemin üçüncü maddesinde Keşan Belediye Meclisi’nin 06.01.2025 tarih ve 2025/8 sayılı Meclis Kararı ile yeni kurulan Makine İkmal, Bakım ve Onarım Müdürlüğü’nün, faaliyetlerini gerçekleştirmesinde gerekli olan bütçenin oluşturulması için, Bütçe Tertiplerinin Açılması ve Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 36. maddesi gereğince ödenek aktarılması hususunun meclisçe görüşüldü. Konu hakkında yapılan açıklamanın ardından yeni kurulan müdürlüğe bütçe aktarılmasını içeren madde oybirliği ile kabul edildi.

Sonraki maddede, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 49. maddesinin 2. fıkrası gereği, birim müdürlüğü ve üstü yönetici kadrolarına yapılan atamaların hakkında bilgi verildi.

Beşinci gündem maddesinde S.S. 129 Nolu Paşayiğitliler Minibüs Midibüs Otobüs Motorlu Taşıtlar Kooperatifi’nin, artan akaryakıt, araç bakımları, sigorta maliyetleri nedeni ile mevcut tarifelerine meclis kararı ile Plan ve Bütçe Komisyonu’na havale edilen zam talepleri doğrultusunda alınan komisyon raporu mecliste görüşüldü. Komisyon raporu mecliste oybirliği ile kabul edildi.

Sonraki gündem maddesinde Keşan Belediye Meclisi Kararı ile Ulaşım ve Trafik Komisyonuna havale edilen ”Adliye Taksi Durağı Üyelerinin Yer Değişikliği” talebine ilişkin komisyon raporu meclis tarafından görüşmeye açıldı ve rapor, oybirliği ile kabul edildi.

Yedinci gündem maddesinde, Keşan Belediye Meclisi Kararı ile belirlenen 2025 Yılı Vergi, Harç ve Ücret tarifelerine;

7/a- Rüzgar Enerji Santralleri ve Güneş Enerji Santralleri için Proje ve Kontrol Ücreti ile Yapı Kullanma İzin Belgesi,
7/b- Yeni Açılacak İmar Yollarında Kırmızı Kot Belirlenmesi, harç ve ücret tarifelerinin açılması hususunun Meclis tarafından görüşüldü. Yapılan bilgilendirmelerin ardından madde Plan ve Bütçe Komisyonu’na oybirliği ile sevk edildi.

Meclisin sekizinci maddesinde S.S.25 Nolu Keşan Şehiriçi Minibüsçüleri Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin, yolcu taşıma ücretlerinin güncellenmesi talebi mecliste görüşülmeye sunuldu ve Plan ve Bütçe Komisyonu’na oybirliği ile havale edildi.

Meclisin “İlçemiz Yukarı Zaferiye Mahallesi 1459 ada 3 parsel ve Yukarı Zaferiye Mahallesi 1323 ada 1 parsel arasında plan değişikliği yapılması hususu mecliste görüşmeye açıldı. Daha sonra madde, oy birliği ile gündemden çekildi.

Olağan gündem maddelerinin görüşülmesinden sonra, gündem dışı olarak meclis gündemine giren maddelerin görüşülmesine geçildi.

10. gündem maddesinde, Yeni Mescit Mahalle Muhtarlığı’ndan gelen 19.04.2024 tarihli dilekçeye istinaden, Yeni Mescit Mahallesi adının Yörük Mahallesi olarak değiştirilmesi talebi meclis tarafından görüşmeye açıldı. Madde oybirliği ile kabul edildi.

11. gündem maddesinde, Keşan Ticaret Borsası’nın, Mezbaha İşletmesi’nin 2025 yılı için ön görülen büyükbaş ve küçükbaş hayvan kesim ücret taleplerine ilişkin Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülerek hazırlanan rapor görüşüldü. Konu hakkında açıklama, Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Rasim Ergene tarafından yapıldı. Gündem maddesi oybirliği ile kabul edildi.

12. gündem maddesinde, mülkiyeti Keşan Belediyesi’ne ait olan ve İstasyon Mahallesi 100 ada 81parselde kayıtlı 10.193,74m2 arsanın 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 18.nci maddesi (e) bendi uyarınca satışının yapılması hususunun mecliste görüşüldü. Konu hakkında açıklama Başkan Özcan tarafından yapıldı.

Başkan Özcan, konuşmasında şunlara yer verdi: “Değerli meclis üyeleri, bütün belediyeler gibi bizim de SGK borcumuz var. Şu ana kadar iç borçlarımızı kapattık. Ancak, SGK borçlarımızı ciddi bir satış yapmadan, borcumuzu kapatmazsak, ilerde bunun on katını satsak erişilemeyecek vaziyetlere gelecektir. Şu anda yaklaşık 250 ya da 280 milyon TL SGK’ya borcumuz var. Arsalarla ilgili önceden farklı tasarruflarımız vardı. Bekledik. Takasa sürdüğümüz yerlerin kabul edilmesini; ama olmadı. Bunların aylık faizleri çok fazla ve aylık %4.5 civarındadır. O yüzden gündemin 13’üncü maddesindeki 1310 ada ve 3-4 parseller ile eski Migros’un arkasındaki yaklaşık 10 dönümlük alanın satışa çıkarılmasını meclis gündemine getirdim.”

“Borç yükünde debelenip duruyoruz”

AK Parti Grup Sözcüsü Yakup Balcı, madde üzerinde söz alarak, borç ödemek için yapılan arsa satışlarına karşı olduklarını vurguladı.
AK Parti ve MHP guruplarının karşı çıkmalarına rağmen arsaların satışlarının yapılacağını vurgulayan Balcı, Başkan Mehmet Özcan’a arsaların daire karşılığında müteahhit firmaya verilebileceğini ve bu sayede daha fazla gelir elde edilebileceğini söyledi.
Özcan ise SGK’ya olan borçların ödenmesi için arsaların bir an önce satılmasının daha doğru olacağını savundu.

Yakup Balcı da önceki dönem, SGK’ya olan borçları sildirmek istediklerini ancak buna da CHP’li Meclis üyelerinin el kaldırmadığını vurguladı.
Önceki dönem içme ve kullanma suyuna zam istediklerinde Keşan Belediyesi Meclisi’ndeki CHP’li üyelerin her defasında ‘Hayır’ dediklerini ve ‘Hayırlar’ sayesinde bu borçların biriktiğine dikkat çeken Balcı, seçimlerin ardından suya %78 zam yapıldığını ve bununla birlikte bugüne kadar bir çok belediye mülkünün satıldığını ifade ederek, bu konuda Başkan Özcan’dan bilgi vermesini istedi.
Balcı’nın sözlerinin devamında dile getirdiği, “Satılanlardan elde edilen paralar nereye gidiyor. Bir açıklama yapın ve kamuoyunun vicdanını da rahatlatın.” sözlerini, Mehmet Özcan “Yarın yapacağım.” şeklinde yanıtladı.

Yakup Balcı daha sonra GÜNEKAB Katı Atık ve Bertaraf Tesisi’nde meydana gelen yangınla ilgili soruların da cevap beklediğini ifade etti.

Balcı’nın eleştirilerini de yanıtlayan Özcan, “Önemli olan önümüzdeki engeli aşmak. Geldiğimizden bu yana borç yükünde debelenip duruyoruz.” dedi.

Konuşmaların ardından 12 ve 13’üncü gündem maddelerinin oylamasına geçildi. Gündem maddesi oy çokluğuyla kabul edildi.

Katı atık tesislerindeki yangın

Toplantıda daha sonra dilek ve temenniler bölümüne geçildi.  

AK Parti Grup Sözcüsü Yakup Balcı’nın eleştirileri hakkında konuşan Başkan Özcan, şunları söyledi: “Tesisimizde kameralar bulunuyor. Katı atık tesislerine hangi tür malzemelerin kabul edileceği yasayla bellidir. Şüpheli bir kamyon gördük. Çorlu tarafından geliyor ve içinde ne olduğunu bilmiyoruz. Ama yangın çıktığında, Ankara’da görevliydim ve yoldayken haberim oldu. Yerime de, Rasim kardeşim bakıyordu. Konuyla ilgili olarak, saat saat haberleştik. Dediğiniz gibi yangın 3 gün sürmedi. Yangın 1 gün gibi kısa sürede kontrol altına alındı ve soğutma çalışmaları devam etti. Daha sonra da, metan gazı toplama boruları yerleştirildi. İl Çevre Müdürlüğü’ne gelip bakılması konusunda talebimiz var. Yetkililer gelip gerekli incelemeyi yaptılar ve normal bir yangın olduğu bildirildi. Gelen araçların hepsi kamera kayıtlarıyla tespit ediliyor. Kamera kayıtlarının olmadığı kim dediyse, onu biliyorum.”

“Allah’a şükür 15 yıl boyunca böyle bir şeye karışmadım, karışmaya da niyetim yok”

Başkan Mehmet Özcan açıklamasını şöyle tamamladı: “3 milyon TL para yenildiği iddia ediliyor. Allah belanızı versin. Bu tür suçlamalara da maruz kalıyoruz. Ben burada yokum ama adım geçiyor. Olacak şey değil. Allah’a şükür 15 yıl boyunca böyle bir şeye karışmadım, bundan sonra da karışmaya niyetim yok.”   

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu