NASA uydularını Türkiye’ye çevirdi ve yer altı su rezervlerinin son durum haritasını çıkardı
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Türkiye’nin yer altı su rezervlerinin ortalama seviyenin altında yer aldığını açıkladı. Verilere göre, Türkiye yeraltı suları açısından da kuraklık riskiyle karşı karşıya olduğu gözlendi.

NASA, Gravity Recovery and Climate Experiment Follow On (GRACE- FO) uydularını Türkiye’ye çevirerek, 11 Ocak 2021 tarihinde yer altı sularının durumuna dair hesaplamalar yaptı. Yapılan analizlerin ardından veriler bir rapor haline getirilerek, kamuoyuna sunuldu.

Raporda, “2021’in başlamasıyla birlikte Türkiye’nin büyük bölümünde şiddetli kuraklık yaşanıyor. Ülkenin en kalabalık şehri olan (15 milyon) İstanbul çevresindeki çok sayıda rezerv 15 yılın en düşük seviyesinde. Bu koşullar devam ederse mahsul üretimi tehlikeye girebilir” ifadelerine yer verildi.
Yayınlanan haritadaki mavi alanlar, normalden fazla su olan bölgeleri, kırmızı ve turuncu renkteki kısımlar ise normalden az su olan bölgeleri gösterirken, söz konusu hesaplamaya göre, Türkiye’deki yer altı suları ortalama seviyenin altında olduğu gözlemlendi.

Bir diğer haritada ise, bitkilerin kök bölgesinde bulunan nemlilik ölçüldü. Türkiye’nin diğer bölgelerine kıyasla, Trakya’nın kuzeydoğusunun (Kırklareli ve Edirne) yer altı suları açısından ortalama değerlere yakın olduğu kayıtlara geçti.
İç Anadolu ise, kritik değerler ile alarm seviyesinde olduğu gözlemlendi.
Söz konusu harita için ise, “Kök bölgesinde toprağın en üst kısmındaki 39 inçte (yaklaşık 1 metre) toprak neminin GRACE-FO tahminlerini göstermektedir. Bu bölgedeki nem, yetiştirme için doğal olarak mevcut olan sudur çünkü tarım için önemlidir. mahsuller. Kök bölgesi nemi, yağmurla hızlı bir şekilde doldurulabildiğinden veya kuru büyülerle buharlaşabildiğinden, kısa sürelerde büyük ölçüde dalgalanabilir.” denildi.
