CANLI YAYIN

Meclis bugünkü toplantısında “pazaryerini” de görüşecek

Keşan Belediye Meclisi Şubat Ayı Olağan Toplantısı saat 15.00’te başladı. Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu başkanlığında gerçekleştirilen toplantıya Kovid-19 nedeniyle seyirci kabul edilmedi.

AK Partili Meclis Üyesi Mehmet Selim Aras, CHP?li Üyesi Erhan Engin, İYİ Partili üyeler Coşkun Lofçalı ve Zafer Topçu‘nun mazeretleri nedeniyle izinli sayıldığı toplantıda gündeme;  AB projesi içerikli turizm işbirliği, Muhtarlık İşleri Yönetmeliği, gassal alımı, mahalle muhtarlarına destek verilmesi ve bazı cadde ve sokaklar ile tesislere isim verme içeriğindeki önergeler oybirliği ile ilave edildi.

Gündeme ilave önergelerin ardından Meclis gündemine geçildi.

İlk olarak belediyede istihdam edilen sözleşmeli personelin çalıştırılması ve ücretlerinin tespit edilmesi hususu görüşülerek karara bağladı.

Belediyede çalışan tüm personelin Keşan Belediyesi?nin kıymetlisi olduğunun altını çizen Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu “Bizim dönemize gelmeden önce sözleşmeli personele taban ücretten maaş verilmiş, geçen sene biz gelince nedense tavan ücret talep edilmiş. 130 memurum alt tabandan maaş alırken 8 kişi üst tavandan maaş alınca kendi içimde vicdan savaşı yapıyorum.” dedi.

%2’lik bir artışa daha tekabül eden maaş artışı oybirliği ile kabul edildi.

Meclis daha sonra mevcut pazar yerinin üstünün kapatılması, sokaklarda tezgah açan özellikle giyim sektöründeki pazarcı esnafına ve Keşan pazarına çözüm olmayacağı düşüncesiyle, Eski İtfaiye alanında kapalı bir giyim pazarı oluşturmak ve mevcut pazar yerimizin üstünün kapatılmasına kaynak yaratmak amacıyla, yapılacak yeni yatırımların ve yatırım kaynakları hususunu ele aldı.

Madde hakkında bilgi veren Helvacıoğlu; “Mevcut pazar yerinin daha önce üstünün kapalı yapılacağı söylenmişti. Ancak kapalı değil açık bir proje ile Keşan karşı karşıya geldi. Pazarımızın 3/2’si dışarda. Trakya’da böyle bir durumun örneği yok. Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi’nin üzerinin kapatılmasında şu anda ihale aşamasındayız. Buranın üstünü kapatmak çözüm mü? Gıda kısmı rahat bölümde. Üstü kapanınca daha rahat olacaklar, helali hoş olsun. Ancak tuhafiyeciler yine sokakta, çamurda. İtfaiye, ambulans sokaklara giremiyor. Kökten bir çözüme ihtiyaç var. Her iki sorunu ortadan kaldıracak bir çözüme ihtiyaç var. Eski itfaiye binamızın olduğu alan var. Buraya -1, 0 ve +1 olmak üzere toplam 3 kattan oluşan  otopark ve giyim pazarını yapalım. İçinde gençlik merkezi, nikah sarayı olsun, üst katta 10 dükkan kafe ve restaurant olsun. Haftada bir gün de pazar kurulsun ve pazarımızı sokaktan kurtaralım. Hem mevcut pazaryerinin üzerini kapatalım hem de eski itfaiyenin olduğu alanda bir giyim pazarı olsun. Balık hali dediğimiz yerden de bir geçit sağlayarak halkımız iki pazara ulaşsın. Böylelikle kapalı olarak pazaryeri sorunumuzu çözelim. Bu sorunu çözmeye mecburuz. Trakya’nın hiçbir noktasında yollarda pazar kurulmuyor. İpsala ve Enez mahallemiz büyüklüğünde ama bu sorunu çözmüşler. Gelin tüm gruplar bir olalım, Keşan’ın iki büyük sorununu çözecek projeleri aynı anda başlatalım, pazarcı esnafımız da rahatlasın. Bunu yaparken de Hastane Caddemizi müze projemiz ile bütün olacak şekilde yürüyüş yollarıyla güzelleştirelim. Bu konuda da projemiz hazırlandı, ihale aşamasında. Turizm Bakanımız da bu konuda hibe verecek. Gelin Hastane Caddemizde parklanmayı kaldıralım, bisiklet ve yürüyüş yolları yapalım. Hastane Caddesi üzerine park eden vatandaşlarımız da araçlarını eski itfaiye binasının bulunduğu alana kazandıracağımız otoparka park etsinler. Hastane Caddesi Keşan’a yakışır bir güzergah olsun. 2 projenin 40-50 milyon TL bedeli var. 2004 yılından bu yana 55 adet arsa, 34 dükkan, 5 adet konut olmak üzere toplam 94 adet mülk satmışız. Satılan arsaların üzerine 700 daire yapılabilirdi. Bu pazaryeri geçmiş dönemin sıkıntısı. Gelin pazarı sokaktan kaldıralım. Şu anda rahmetli Mehmet Gemici döneminden bir adet 21 dönümlük yer kalmış. Buraya 210 daire çıkıyor. 210 daireyi ihale edelim ya da biz yapalım. Vatandaşımıza konut kazandıralım. Arsa payı alsak belediyemize 80 konut kazandırırız. Bu 80 daireyi pazaryerimizin üzerinin kapanması ve eski itfaiye binamızın olduğu alana uygulayacağımız projeye katkı olarak verelim. Bu tarihi işi hep birlikte yapalım. 30-35 milyon TL kaynak olacak ve bu projeler ile vatandaşımız bizi ayakta alkışlasın. Pazarcı esnafımız bu projeler ile bizi omuzlarında taşır. Ben ve grubum hazırız. Proje kurulu oluşturalım istiyorum.  Sokakta tezgah açan esnafımızı da memnun etmeliyiz. Birine analık birine babalık yapmamalıyız.” dedi.

Mustafa Helvacıoğlu‘nun konuşmasının ardından grup başkanları maddeyle ilgili görüşlerini bildirdi.

Daha sonra yapılan oylamada madde oy çokluğu ile İmar Komisyonu’na havale edildi.

Meclis daha sonra Keşan için önemli bir vizyon ve cazibe kaynağı olacak olan “Cumhuriyet Meydanı” ile ilgili geçmiş ve bugünkü proje örneklerinin incelenmesi, yeni projeler oluşturulması, kaynak üretilmesi ve uygulamaya geçilmesi hususunun Meclisçe görüşülerek karara bağlanması maddesini görüştü.

Madde hakkında bilgi veren Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, şunları söyledi: “Edirne Valimiz Sayın Ekrem Canalp’in Keşan’a meydan kazandırmak için bir projesi var. Konuyla ilgili geçen hafta Valimizi grup başkanlarımızla Edirne’de ziyaret ettik. Valimiz 2 kat otoparkı olan İl Özel İdare araçlarının da destek vereceği bir proje taslağı bize sundu. 2023 yılına, Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümüne yakışan bir Cumhuriyet Meydanı kazandırmak istiyoruz. Keşan’ın meydana çok ihtiyacı var. Asbest borularımızın da değişimine çok ihtiyaç var. Ancak bir an önce harekete geçmeliyiz. Kısır döngüden kurtulmalıyız.” dedi. Madde hakkında İmar Komisyonu ve grup başkanlarının dahil olduğu bir komisyon kurulması kararı oybirliği ile alındı.

Meclis toplantısı, Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ve Cumhuriyet Halk Partisi ve İYİ Parti Grup Sözcüleri tarafından salgın süresince olumsuz etkilenen meslek gruplarına yönelik destek paketini içeren önergelere ait Plan ve Bütçe Komisyon Raporunun görüşülerek karara bağlanması maddesi ile sürdü.

Madde, söz konusu müdürlüğün ilgili yönetmeliğinin pandemi sürecinde nakdi destek vermeye uygun olmaması nedeniyle önce müdürlüğün yönetmeliğinin uygun hale getirilmesi, Sayıştay tarafından onaylandıktan sonra Belediye Meclisince onaylanması şartıyla oybirliği ile kabul edildi.

Söz konusu madde görüşmelerinde belediyenin bütçesinde destek miktarının ayrıldığı, ödeme konusunda herhangi bir sıkıntı olmayacağı, yaşanan gecikmenin yalnızca müdürlüğün yönetmeliğinin uygunsuzluğundan kaynakladığı vurgulandı.

Toplantı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, ilçemizde çevre kirliliğinin giderilmesinde kullanılmak üzere Çöp Toplama Aracı Alımı için yapılan 620.000 TL yardımın kabul edilmesi ve araç alımı için Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu‘na yetki verilmesinin görüşülerek karara bağlanması maddesinin ele alınması ile sürdü.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tekirdağ’da bir toplantıda bir araya geldiklerini anlatarak bu madde ile ilgili bilgiler aktaran Helvacıoğlu, “Bakanımızdan su konusunda kredi kolaylığı, çöp aracı temini, galvenizli çöp konteyneri alımı ve 500 bin TL nakdi yardım için söz aldık. Ayrıca bu görüşmemizde kent ormanı projemizin hızlandırılması talimatı verildi. Keşan’a TOKİ yapılması süreci ile ilgili de görüştük.” şeklinde konuştu.

Meclis madde hakkında oybirliği ile Helvacıoğlu‘nu yetkilendirdi.

Meclis toplantısı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca, ilçemizde çevre kirliliğinin giderilmesi amacıyla galvanizli çöp konteyneri alımı için yapılan 200.000 TL yardımın kabul edilmesi ve Konteyner alımı için Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu‘na oybirliği ile yetki verilmesiyle sürdü.

Toplantıda daha sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Belediyemiz hizmetlerinde kullanılmak üzere hibe edilen 1 adet aracın kabulü ve resmi işlemlerinin yapılması için Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu veya görevlendireceği bir personele yetki verilmesi hususu görüşülerek karara bağlandı.

Mustafa Helvacıoğlu, hibe için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer‘e de Keşan ve Meclis adına teşekkür etti.

Mülkiyeti belediyeye ait olan ilçe sınırları içinde bulunan 37 adet taşınmazdan Toptancı Hali’ndeki iş yerleri bir adet park alanını içeren 36’sının  2886 Sayılı Devlet İhale Kanunu’na göre 10 yıla kadar kiralama ihalesine çıkartılması yetkisi oybirliği ile Belediye Encümenine verildi. 10193 m2’lik arsa vasfındaki yer ise karara bağlanmak üzere 2. oturuma bırakıldı.

Belediyenin Emlak ve İstimlak Müdürlüğü’nün bütçesindeki 06.5.7.90 gider kodlu kalemine 4.000.000 TL, Mahalli İdareler Bütçe Muhasebe Yönetmeliği’nin 37. maddesine istinaden ek ödenek yapılması hususu oybirliği ile karara bağlandı.

Sınırlı Sayılı 25 Nolu Şehir içi Minibüs Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi’nin şehir içi hatlarda indi-bindi ücret tarifesi talebi oy birliği ile Plan ve Bütçe Komisyonu?na havale edilmesinin ardından, Yukarı Zaferiye Mahallesi, Paşayiğit Caddesinde bulunan 1268 ada, 17 nolu parsel onaylı imar planlarında “Resmi Kurum Alanı”nda kalmakta olup, parsel bazında “Plan Tadilatı” yapılması hususunda hazırlanan komisyon raporu görüşülerek, komisyon raporu doğrultusunda oybirliği ile kabul edildi.

7221 Sayılı Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanunun 6. maddesi ile İmar Kanunu’nun 8. maddesine eklenen “İmar planlarında bina yükseklikleri yençok=serbest olarak belirtilemez.” hükmü gereği ilçe genelinde yençok=serbest nizamlı yapı adalarında “Plan Tadilatı Yapılması” hususunun görüşülerek karara bağlanması maddesi de oybirliği ile İmar Komisyonuna havale edildi.

Büyük Cami Mahallesi Gökhan Sokak?ın İçkili Yerler Bölgesi’ne alınması hususu oybirliği ile içkili Yerler Komisyonu’na havale edildi.

Keşan Belediyesi Oto Galericiler Sitesi Yönetmeliği’nin “Kapsam” başlıklı (c) bendinin yeniden düzenlenmesi hususu da oybirliği ile Ulaşım Komisyonu’na havale edildi.

İlçe Merkezi ve Mücavir alan sınırlarında yer alan Mahallelere bağlı bazı Cadde, Sokak, Bulvar, Meydanların başlangıç-bitiş noktalarının Adres ve Numaralamaya İlişkin Yönetmeliğin 25. maddesine göre yeniden güncellenmesi komisyon raporunun önerdiği şekilde oybirliği ile kabul edildi. Komisyon raporuna istinaden vefat eden Keşansporlu oyuncular; Güner Yıldız ve Can Çetinkaya, Türk sporunun efsane ismi halterci Naim Süleymanoğlu, Büyük Cami eski muhtarları; İlhami Coşkun, Korkmaz Onater ile Keşanlı gazeteciler; Ümmühan Aktan, Cumhur Birsel, Tevfik Işık, Ferhat Ezerçe‘nin ismi uygun sokaklara verilmiş oldu.

Komisyon raporu doğrultusunda ayrıca Cumhuriyet Mahallesi’ndeki bir parka 57. Alay Mustafa Kemal Atatürk Parkı ismi verildi.

Belediye iştiraki olan Keşan Kent Hizmetleri San.ve Tic. Ltd. Şti.’ye Müdür atanması hususu ise oybirliği ile 2. oturuma bırakıldı.

Meclis toplantısı, gündeme ilave edilen önergelerin görüşülmesi ile sürdü.

AB IPA Projesi kapsamında İvaylovgrad Belediyesi ile hazırlanan turizm işbirliğini içeren projede temsilcilerin oybirliği ile belirlenmesinden sonra Muhtarlık Hizmetleri Yönetmeliği 2. oturumda görüşülmek üzere Plan ve Bütçe Komisyonu’na, gassal alımı Plan ve Bütçe Komisyonu’na, mahalle muhtarlarına destek verilmesi Plan ve Bütçe Komisyonu’na, Merhum milletvekilleri; Erdin Bircan, Süleyman Sabri Öznal, Şehit Mustafa Kayın ve Müzisyen Selim Sesler‘in isimlerinin uygun alanlara verilmesi oybirliği ile İsim Belirleme Komisyonu’na havale edildi.

Şubat Ayı Meclis Toplantısı’nın 2. oturumu 18 Şubat 2021 Perşembe günü gerçekleştirilecek.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu