
Lavanta üretimi yapan Durhan Yakın, hasat sırasında çiçeğin dökülmemesi gerektiğini ve içindeki tohum oranlarının korunması gerektiğini belirtti.

Her geçen yıl üretimi artan ve Türkiye’de alternatif tarımın gözdesi haline gelen lavantanın çiçeklenme evresinin tamamlanmasının ardından hasat mevsimi başladı.
Keşan’ın Siğilli Köyünde lavanta üretimi yapan Durhan Yakın, hasat sırasında dikkat edilmesi gereken püf noktalara değinerek, lavanta hasadının süreciyle ilgili açıklamalarda bulundu.
“Yaklaşık olarak 4 ila 4,5 ton arası hasat bekliyoruz”
15 ila 20 Temmuz tarihleri arasında planladıkları lavanta hasadını uzman kişi ve yerlerle görüşülmesi sonucunda erken tarihe aldıklarını ifade eden Durhan Yakın: “Yaptığımız istişareler sonucunda, çiçeğimizin dönmesi tohum ve yağ için en doğru zaman olduğuna karar vererek bugün itibariyle hasada başladık. Yaklaşık olarak 4 ila 4,5 ton arası bir hasat bekliyoruz. Bu hasatlardan da ortalama en az 9 litre yağ almayı hedefliyoruz. Bu hedef sıkım sırasında daha net belli olacak. Daha öncede dediğimiz gibi bu üretimi 10 dönümlük alanda çalışan arkadaşlarımızla beraber hasadı gerçekleştiriyoruz. Bugün mümkün oldukça çabuk bitirerek çiçekleri yağ sıkımına götürmeyi hedefliyoruz. Hasadı bir günde bitirmemiz bizim için daha iyi olacak. Hasat sırasında mümkün oldukça ürünün üzerinde çiçek bırakmamamız lazım. Çünkü bitki üstünde çiçek kalması nedeniyle geç uykuya giriyor ve bazen bu bitkilerde kurumaya neden olabiliyor. Lavanta yılda 1 defa çiçek açan bir bitki. Hasattan sonra kışa kadar otla mücadelemizi yapacağız.”
Hasat sonrası yapılan işlemler hakkında da bilgi veren Durhan Yakın, şunları kaydetti: “Hasadımızı bugün akşam 6 ila 7 saatleri arasında bitirirsek, önceden görüşmüş olduğumuz bir distilasyon merkezine nakliyesini sağlayacağız. Yarın bu saatlerde de sıkım işlemine devam edeceğiz. Bir kazanın distilayonu yaklaşık olarak 2 saat sürüyor. Eğer 5 kazan ürün çıkarsa distilasyon işlemimiz yaklaşık 15 saat sürecek.”

“Lavanta yağmuru ve suyu sevmeyen bir bitki”
Lavanta hasadının püf noktalarına değinen Yakın, şöyle konuştu: “Lavanta hasadını yaparken mümkün olduğunca tohumun dökülmemesine dikkat etmek lazım. Çiçeğin içerisindeki beyaz ve siyah tohum orantılarının korunması lazım. Bu bitki sıcak havada hasat edilmesi gerekiyor. Bu günlerdeki havanın sıcak olması hasat için uygun şartları sağlıyor. Biran önce hasadı yapmamız lazım. Çünkü yarından sonra yağmur bekleniyor. Yağmur sonrası hem birkaç gün tarlaya girilemeyecek hem de yağışların bize negatif etkisi var. Lavanta yağmuru ve suyu sevmeyen bir bitki.”
