Kaygı ve stresle nasıl baş edebiliriz?
Korku, tıpkı bir virüs gibi, bulaşıcıdır. Şu anda corona virusun yanı sıra bir de anksiyete salgını da yaşıyoruz. Covid-19’un patlak vermesi günlük hayatımızı ciddi şekilde etkilerden, yapacağımız en önemli şey sakin olup, evde kalmak.
Virüs yayılmaya ve can almaya devam ederken, yetkili isimler her gün son bilgi ve verileri paylaşıyor. Ülkeler son 24 saatte yaşanan vaka ve rekor ölüm sayılarını açıklarken, diğer yandan da sürekli olarak hastalığın yeni semptomları, korunma yolları ortaya çıkıyor. İnsanlar çektikleri videoları ve ses kayıtlarını sosyal mecralardan yayıp, diğer insanların korku eşiklerini adeta darmadağın edip aşıyor. Peki bu stres ve kirli bilgi bombardımanından nasıl korunacaksınız?
Konuyla ilgili olarak psikolog Aslı Nilşah Lofçalı ve Beste Benk, vatandaşlara korona virüsün psikolojik boyutlarını tüm bunlar içinde nasıl akıl sağlığımızı koruyacağımızı anlattı.
“Bilgi kirliliğine dikkat edin, yatmadan önce haber akışınızı kesin”
Korona virüs süresi boyunca evlerine kapanarak kendilerini koruma altına alan vatandaşların stres seviyesinde önemli artışların olduğuna dikkat çeken psikolog Beste Benk, “Bu durumdan ötürü yetişkinler kaygılanabiliyor; ancak çok fazla haber arayışında çok fazla bilgi arayışında olmamalılar.” diyerek şöyle konuştu: “Günün belli saatlerinde güvenilir sitelerden haber akışını takip edip, gündemi takip etmeliler. Çünkü çok fazla bilgi kirliliği var, gerçekten bunun doğruluğunu bilemiyoruz. Buna dikkat edilmeli.
Yatmadan önce bilgi akışını kesmek gerekiyor, çünkü bu kaygı seviyesini yükseltiği için uyku düzensizliği ve insanda mutsuzluk yaratıyor bu da bu durumu ertesi güne sarkıtmaya sebep oluyor.”
“Biraz kaygı iyidir”
Salgın döneminde kaygının normal, hatta gerekli olduğunu belirten psikolog Aslı Nilşah Lofçalı ise, durumun Kaygı düzenimizde ya da paniğimizde bir artış gözlenebileceğini dile getirerek, “Kaygı hissetmemiz normal bir süreçtir, ki zaten biz kaygının olmasını isteriz. Tamamen kaygı yok olsun diye bir şey yoktur, örneğin sınav kaygısında da olduğu gibi kaygıyı küçük bir yanda isteriz ki çalışma motivasyonu yaratsın. Bu durumda da biraz olması lazım ki ‘Acaba bizde de olabilir mi?’ ‘Taşıyıcı olabilir miyiz?’ diyerek önlemleri alabilmemiz ve için evde hijyeni sağlayıp düzene koymamız için bunların olması lazım.” dedi.
‘Bende korona yok’, ‘Ben bu salgına bulaşmam zaten’ diyerek gezersek bu bir önlemsizlik olmuş olur, bu olmaz. şeklinde konuşan Lofçalı, “Öte yandan da kaygı bir derece olacak ama kaygıyı çok da abartmayacağız. Eğer bunu çok takıntılı hale getirirsek kaygı düzeyimiz de buna bağlı olarak da stres seviyemiz artmış olur.” dedi.
“Nefes alın, çocuklarınızla ilgilenin”
“Peki bu durumda ne yapabilirsiniz? Kendinizi rahatlatıcı nefes egzersizleri yapabiliriz. Çok basit, nefes alışverişinizi kontrol edin. Cama veya balkona çıkıp burnunuzdan nefes alın, ağzınızdan nefes verin. Aynı zamanda evde çocuklar da var dışarı çıkmadınız, insanlar ‘Ben tek başıma bir şey yapamıyorum’ diyor. Ama unutmayın, çocuklarla birlikte yapacağımız şeyler de var. Onların da izleyebileceği film türleri var anne baba çocuk hep birlikte iletişim kurarak onları izleyip onları yorumlayabilirsiniz bittikten sonra. “
Bilgi kirliliğine dikkat!
“Haber almak için de mutlaka uygun, resmi olan sitelere ve mecralara bakınız. Farklı haber kaynakları bu dönemde çok çıkıyor. Bunları göz ardı ederek güvendiğiniz sitelerden bilgi alırsanız stres seviyenizi azaltacaktır. Aynı zamanda sosyal medya kullanıyoruz, teknoloji bu durumda aslında bir avantaj bizim için. Arkadaşlarınızla konuşabilirsiniz aramak istediğiniz insanları fırsat bulamadığınız insanları bu dönemde arayarak sohbet edebilirsiniz, sohbet etmek ve iletişim kurmak sizi rahatlatacaktır. Şunu da asla unutmayalım olumlu düşünmeye yönelelim. Olumsuz düşünmek stresi arttırır, kaygı seviyemizi yükseltir.
Olumlu düşünerek bu durumunda bir geçici olduğunu bu zamana kadar hayatımız boyunca nelerle uğraştığımızı gözümüzün önüne getirerek, ”salgın hastalıkla uğraştık, savaşla da uğraştık depremlerle de uğraştık’ diyerek ve bunları göz ardı etmeden bunları düşünerek ‘Biz bunu da yeneceğiz, biz bunun da üstesinden gelebileceğiniz’ diye düşünmemiz gerekiyor.
Gelecek hakkında hayal kurun bu bittikten sonra neler yapabilirim diye kendinize notlar alabilirsiniz bu sizi rahatlatır.”