İşyerini her gün umutla açan esnaf siftahsız kapatır hale geldi
Yaklaşık bir yıldan beri hayatı olumsuz anlamda etkileyen ve günlük yaşama durma noktasına getiren küresel pandemi korona virüs, küçük esnafı vurdu. Her gün dükkanını açıp, hiç satış yapmadan dükkanını kapatan esnaf, bir hafta içinde tek bir çanta satarak günler sonra yaptığı siftah ile gelinen son noktayı anlattı.
Pazarlar teker teker kapandı
Korona virüs salgını sonrasında her sektörde olduğu gibi küçük esnaf da yara aldı. Pandemi ile birlikte, ticaretin ciddi oranda etkilendiğini belirten esnaf Ömer Üçoklu, halen Kovid-19’un etkisi altında zorlanan piyasayı değerlendirdi. “Hastalığın başladığı tarihten beri işler çok kötü gidiyor. Siftahsız açıp siftahsiz kapatıyoruz, bir şey de olmuyor.” diyen Üçoklu, “Pazarlar da aynı, zaten pazarlar da kapanmaya başladı, Gelibolu ve Uzunköprü kapalı, bir Keşan kaldı kala kala. Keşan’ın da ne olacağı belli değil.” diye konuştu.
“İnsanlar ürktü, bir haftada bir adet çanta sattım”
Her sabah bir umutla iş yerini açıp, hiç satış yapmadığını belirten Üçoklu, toplumdaki psikolojik etkilenmeyi de anltarak, “İki haftadan beri gerek pazarı gerekse de dükkanı açıyoruz ama, insanlar da iyice ürktü. Baştaki gibi değil, insanlar kendini geri çekmeye başladı. Hiç alışveriş olmuyor. Her gün dükkanımı saat 10.00’da açıp 18.00’de kapatıyorum, bir haftadan beri ilk defa dün bir tane çanta satarak siftah yaptım. 35 yıldan bu yana bu işi yapıyorum; ama artık dayanacak gücüm kalmadı. Dükkana gelip çay kahve içip sonra da eve gidiyoruz. Bütün gün internetin başındayım iş olmayınca dükkanda.” dedi.

“Giderler yerinde durmuyor, alınan krediler bitti”
Öte yandan, pazarların da kapanması, açık olsa bile satışların olmamasından dert yanan esnaf, “İyi kötü pazarlara çıkıyorduk, bizi pazarlar bir şekilde döndürüyordu; şimdi o da yok. Giderler de yerinde durmuyor; masraflar var, elektrik geliyor, doğalgaz geliyor, elemanın parası var her şey devam. Ne yapacağız bilmiyorum.
Birikimler zaten yok, küçük esnafız anca ucu ucuna gidiyoruz. Bugün varsa tamam, yoksa da yok. Cepte para da kalmadı. İlk dönemde oda ve bankalardan verilen kredileri aldık, bununla idare ettik; ama nereye kadar idare edebiliriz ki? Onlar da bitti zaten.” diyerek ekonomik anlamda büyük açmaza girdiklerini söyledi.
“Esnafın sesini acilen duyun!”
Tüm bunların karşısında yetkililerden bir umut verici bir haber ve bir program beklediklerini belirten Ömer Üçoklu, “Bir elin bize uzanmasını bekliyoruz artık, esnafın sesini duysunlar. Bize acilen yardım etsinler. Durum gerçekten de çok kötü. Allah hepimize yardım etsin, çok zor durum. Bir çok esnaf kapattı, çoğu da kapatacak, buna ben de dahilim; çünkü bir şey olmuyor.” diyerek çağrıda bulundu.