Haberler

Gıda OSB’den sonra, Tarıma Dayalı İhtisas OSB için de kollar sıvandı

Tarıma Dayalı İhtisas OSB için ilk çalışma toplantısını gerçekleştirildi. Toplantıya Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ile birlikte; Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Edirne Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Ticaret Borsası Başkanı Necmi Kaymaz, İpsala Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Girgin, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin katıldı.

Keşan’ın kalkınması, büyümesi, gelişmesi ve tarım ile hayvancılıkta daha iddialı olması için önemli bir girişim ve adım attıklarını ifade eden Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, konuyla ilgili şunları kaydetti: “Bugün Sayın Kaymakamımın önderliğinde Tarım İl Müdürlüğümüz, Keşan Belediyesi ve Kalkınma Ajansı’nın Genel Sekreteri Mahmut Bey’in de aramızda olma nedeni malum. Bu işin temelinde oda borsalarımız var. Keşan Ticaret ve Sanayi Odası, Keşan Ticaret Borsası ve İpsala Borsamız ile beraber bir aradayız. Konu tarım bölgesi olması vesilesiyle Gıda Organize Sanayi Bölgesinden sonra tarıma dayalı ihtisas organize sanayi bölgesi çalışmalarını başlatmak. Bununla ilgili bilgi alışverişinde bulunmak üzere bir aradayız. Kalkınma ajansımızın tecrübeleri, Tarım il Müdürlüğü’müzün mevzuat tarifi, oda borsalarımızın işleyişi ile beraber İl Özel İdaresi’ninde bu işin ortağı olması vesilesiyle Sayın Kaymakamımızın önderliğinde Yeniceçiftlik’te daha önce OSB için TEMA tarafından reddedilen bölgede tarıma dayalı bir ihtisas organize sanayi bölgesi kurabilmek adına bugün kurumlarımızla ilk toplantımızı gerçekleştirdik. Bu toplantının bölgemiz için hayırlı olmasını temenni ediyoruz. Temeli süt hayvancılığı konusunda organize bölge oluşturmak. İnşallah önümüzdeki mevzuata göre en geç 5 yıl içerisinde bu bölgede en az 50 yatırımcının olacağı bir tarıma dayalı ihtisas bölgesi kurmuş olacağız. Bölgemiz tarım bölgesi. Koronavirüs salgınından sonra dünyanın gıda ile ilgili bakış açısı ortada. Bölgede tarıma dayalı tüm envanterlerin bir arada olması nedeniyle gelecekte bu bölgemizin rol model olacağını düşünüyoruz.”

Ardında konuyla ilgili konuşan Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı: “Gıda İhtisas OSB bölgemiz ilerliyor, bölgenin kurulması için gerekli adımları attık. Ayrıca hep bahsettiğimiz asıl ham madde kaynaklarından biri olacak tarıma dayalı ihtisas 9organize bölgesi. Burada da Trakya

Kalkınma Ajansımızın yüksek deneyimi ile büyükbaş süt hayvancılığı yetiştirme tarzında bir çalışmamız olacak. Bu çalışmamız en geç 5 yıl içerisinde tamamlanmış olacak. Trakya’nın süt ürün kalitesi zaten ortada. Bu sayede hali hazırda olan süt ve süt ürünleri üreten firmalarımıza hem de Paşayiğit’te kurulacak Gıda İhtisas OSB içinde ham madde sağlamış olmayı hedefliyoruz. Biz, oda ve borsalar olarak her zaman bu tarz çalışmaların içinde yer alıyoruz. Hem üreticiyi hem sanayiyi desteklemek için elimizden geleni yapıyoruz. Böyle büyük bir çalışmada böyle değerli bir grupla olduğumuz için çok mutluyuz. Başta Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza, Kalkınma Ajansımıza ve Tarım İl Müdürümüze oda borsalar adına teşekkür ediyoruz.” dedi.

Bölgede istihdamın artırılması, köylerde ve kırsalda hayvancılığın artırılması anlamında önemli katkılar sağlayacağının altını çizen Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin: “Bugün burada tarıma dayalı ihtisas OSB’nin ön hazırlık çalışmaları için buradayız. Malum Trakya aslında bir yerde tarım, hayvancılık merkezi. Tarım ve hayvancılık alanında zengin bir bölge. Bizde Kalkınma Ajansı olarak Trakya bölgesinin bu anlamda daha da zenginleşmesi, üretimim artırılması için paydaşlarımızla beraber elimizden gelen çalışmayı yapmaya çalışıyoruz. Bunun ilk örneklerini Kırklareli Kavaklı da yapmaya başladık. Onayımızı aldık, yer seçimini yaptık. 2.sini ise Malkara’da tarım adayalı büyükbaş süt alanında yer seçimine başladık. Keşan’da bu anlamda İpsala Hamzadere bölgemizin önemli bir kavşağı. Hem bölgede istihdamın artırılması, köylerde ve kırsalda hayvancılığın artırılması anlamında önemli katkılar sağlayacak. Sadece süt üretimi değil aynı zamanda kırsal gelirin artırılması, bu mesleğin gelecek nesillere aktarılması konusunda önemli faydalar sağlayacak. Keşan bu anlamda hızlı ve heyecanlı. İnşallah 5 yıla kalmadan bitiririz diyor; Kaymakamımıza, Belediye Başkanımıza ve Oda Borsalar Başkanlarımıza teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu