Edirne Çevre Gönüllüleri anız yangınlarına karşı uyardı
Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu tarafından açıklamada, çeltik anızlarının yakılması konusunda uyarılarda bulunularak, anız yakmanın toprağa, dolayısıyla tarıma ve doğaya verdiği zararlardan bahsedildi.
Yönetim Kurulu adına Ayten Eren imzası ile yapılan yazılı açıklamada,
yakılan anızlarla birlikte geleceğin de yakıldığı belirtilerek, “Bu yangınlarla, tarımsal ve doğal ekosisteminde tahribata neden olunuyor ve onarılması güç hatta imkânsız sorunlar ortaya çıkıyor.” denildi.
Edirne Çevre Gönülleri Derneği’nin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Birleşmiş Milletler’in yaptığı çağrıda, Paris İklim Anlaşması’ndaki şartları bütün devletler taahhütlerini yerine getirse dahi hava sıcaklıklarının 3,2 derece artarak geniş ve tahrip edici iklim değişikliklerine neden olacağını açıklayalı 2 yılı geçti. Rapor, ‘bir şeyler değişmezse’ iklim değişikliğinin tehlikeli ve geri döndürülemez etkilerini engellemek için zamanın daraldığını kaydediyor. Bizler de çevremizde olup biten gelişmelerden anlıyoruz ki çocuklarımızdan ödünç aldığımız gelecek pek parlak görünmüyor artık.
Bölgemiz toprakları ülkemizin buğday, pirinç, ayçiçeği gibi hububat ihtiyacının önemli bir bölümünün üretildiği, ama artık ilaçsız, gübresiz tarımın mümkün olmadığı algısıyla tarım ilacı tekellerinin zorunlu müşterisi haline gelmiştir. Yapılan analiz sonuçları tarım topraklarının yüzde 80?inde çok az organik madde bulunduğunu söylüyor. Uzmanlar yıllardır uygulanan tek tip ürün ekimi ve hasat sonrası anızların yakılmasını başlıca nedenler olarak gösteriyor. Tarımsal ve doğal ekosistemin tahribatı onarılması güç hatta imkânsız sorunlara neden oluyor.
Çeltik anızı dışındaki hububatların günümüzde tarlada kalan kısımları çiftçilerimiz tarafından çeşitli biçimlerde kullanıldığı için zaten yakılmamaktadır. Sorunun yaygın olarak çeltik anızlarında yaşandığı görülüyor. Konu hakkında görüştüğümüz çiftçiler çeltik köklerinin başka türlü bertarafının mümkün olmadığını, yasak olan bir şeyi yapmaktan dolayı rahat olmadıklarını ama başka bir seçenek varsa tartışılması, konuşulması gerektiğini söylüyor. Çünkü konu, resmi kurumlar ve üreticiler arasında bir kaosa dönüşmüş olup çözüm bulunması gerekmektedir. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ve bölgemizdeki 3 üniversite, yaşanan bu soruna birlikte yapacakları çalışmalarla dünyadaki örnekleri ve bölgemiz koşullarında yakma dışındaki yöntemleri çalışmaya bir an önce başlamalıdırlar.
Ayrıca alternatif, daha ucuz, zararsız, toprak işlemesiz, rejeneratif tarım yöntemleriyle çiftçilerimize rehberlik, maddi destek gibi çalışmaların da yapılması, muhatap kurumların çalışmaları arasına girmelidir. Bu amaçla bu kurumlara taleplerimizi ve sorularımızı içeren dilekçelerle Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği olarak başvurularımızı yaptık. Anız yangınlarını bir daha görmeyelim, geleceğimizi yakmayalım, sağlıklı bir çevrede yaşamak hakkımızdır.”