Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ergene Çevre Koruma Projesi tünel açılışında konuştu..

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 27 Haziran 2020 Cumartesi günü video konferans yöntemiyle katıldığı “Ergene Çevre Koruma Projesi, Derin Deşarj Hattı B Tüneli Işık Göründü Merasimi”de konuştu.

Tünelin, Trakya bölgesine ve ülkeye hayırlı olmasını dileyen Erdoğan, Türkiye’nin 25 nehir havzasından biri olan Ergene Havzası’nın 1,5 milyon vatandaşa ev sahipliği yaptığını dile getirerek, bu havzada pek çok tarım ürünü yetiştiğini kaydetti.

“Bölgedeki yerel yönetimler maalesef senelerce bu havzanın korunması konusunda gereken hassasiyeti göstermedi.”

Bölgenin çok sayıda sanayi tesisini barındırdığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

“Havzanın korunmasıyla ilgili yatırımlar öncelikle yerel yönetimlerin sorumluluğudur. Bölgedeki yerel yönetimler maalesef senelerce bu havzanın korunması konusunda gereken hassasiyeti göstermedi. Plansız şehirleşme ve sanayileşmenin sonucu olan yetersiz altyapı ve endüstriyel atık suların arıtılmadan nehre verilmesi gibi sıkıntılar sebebiyle Ergene’nin su kalitesi bozuldu. 2003’e gelindiğinde nehirdeki kirlenme artık çok ciddi boyutlara ulaştı. Sonuçta karşımıza insan sağlığı başta olmak üzere bütün canlılar için tehlike oluşturan vahim bir tablo çıktı. Biz bu kötü gidişatı durdurmak için Ergene Hazası Eylem Planı’nı devreye aldık. İlgili tüm kamu kurumlarının dahil olduğu bu planı yaklaşık 2,5 milyar liralık bir harcamayla ve kararlılıkla hayata geçirdik.”

“Kara boru hattı, mevcut OSB’lerin yer altı tünelleriyle bağlantısını sağlıyor ve arıtılmış sanayi suyunu denize taşıyor”

Bugüne kadar 395 kilometrelik dere yatağının temizlendiğini ifade eden Erdoğan, nüfusu 10 binin üzerindeki 12 yerleşim yerinde ileri biyolojik atık su arıtma tesisi, 38 yerleşim yerinde ise kanalizasyon sistemi inşa edildiğinin altını çizdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, çevreyi kirleten sanayi tesislerinin, inşa edilen 10 ıslah sanayi bölgesi çatısı altında toplandığını belirterek;
“Tekirdağ’da yer alan 5 adet müşterek arıtma tesisinden Muratlı Organize Sanayi Bölgesi’ndekini devreye aldık. Ergene 1 ve Çorlu 1 Organize Sanayi Bölgesi arıtma tesisleri de önümüzdeki ağustos ayında faaliyete başlayacak. Ergene 2 Organize Sanayi Bölgesi Arıtma Tesisi’ni de inşallah bu sene içinde tamamlayacağız. Önümüzdeki yıl ise Velimeşe’yi hizmete alacak ve böylece 350’ye yakın münferit su arıtma tesisini devre dışı bırakmış olacağız. Arıtılarak temiz hale gelmiş suların Marama Denizi’ne deşarj edilmesi için Derin Deşarj Projesi’ni başlattık. Projenin deniz kısmı için denizin 4,5 kilometre tabanına döşenen hattı tamamladık. Kara boru hattı mevcut organize sanayi bölgelerinin yer altı tünelleriyle bağlantısını sağlıyor ve arıtılmış sanayi suyunu denize taşıyor. Ağustos ayında arıtılmış suların bu hattan denize ilk deşarjı yapılacak.” dedi.

Yerin altından tüneller kazıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Derin Deniz Deşarjı Projesi”nin önemli bir diğer ayağının da tünel bölümü olduğunu belirterek, hattın geçtiği şehirlerde yaşayan vatandaşlara rahatsızlık vermemek için yerin altından tüneller kazıldığını söyledi.
Vadileri ve tepeleri, her biri 10 kilometrelik 2 tünel hattıyla aşarak atık su hatlarını denizle buluşturduklarını ifade eden Erdoğan, bugün de (27 Haziran 2020) bu tünellerden birinin tamamlandığını vurguladı.

“Ergene hayata dönecek”

Bugün için inşasını bitirdikleri tünele atık suyu aralık ayında vereceklerini, projenin diğer tünelinin de ekim ortası gibi tamamlanacağını belirten Erdoğan, bu tünele de Mart 2021’de su verileceğini, böylece ülkenin ve Avrupa’nın en büyük çevre projelerinden birini hayata geçireceklerini kaydetti. 
Projeyi bitirdiklerinde 1300’ün üzerinde fabrikanın sisteme dahil olacağını, yapılan bu yatırımlarla Ergene Nehri’nin su kalitesinin önemli ölçüde iyileştirileceğini ve suyun temiz akmasının sağlanacağına vurgu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sanayicilerimiz de arıtma tesisi işletmenin yükünden kurtulacak ve sadece üretime odaklanabilecek. Hepsinden önemlisi Ergene hayata dönecek. Burada edindiğimiz tecrübe ve birikimi diğer havzalarda da kullanacağımıza inanıyorum.” dedi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu