EkonomiTarım

Çiftçi buğdaydan uzaklaşıyor mu? Şen: “Alın terimizin karşılığını almak istiyoruz!”

Keşan’da buğday ekimi başladı. Artan giderler ve maddi kaygılar gölgesinde başlayan ekilişler, bu yıl geçtiğimiz seneler nazaran düşerken; gelir odaklı düşünen çiftçiler alternatif ürünlere yöneldi. Konuyla ilgili açıklama yapan Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, “Bir karış toprağı değerlendirmeye çalışıyoruz; alın terimizin karşılığını almak istiyoruz.” diye konuştu.”

“Fiyatların günü gününü tutmuyor”

Buğday ekim zamanının geldiğini ve köylülerin daha önce yağışların iyi düştüğü yerlerde buğday yeri hazırlıkları ve ardından da ekimlerine başladıklarını dile getiren Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, üreticinin kaygılı daha temkinli olduğunu ifade ederek, “Çiftçinin maliyetinin arttığı bir dönemdeyiz. Tüketilen mazotun litre fiyatı şu anda 8 bin 270 lira. Gübre de aynı şekilde aldı başını gidiyor, fiyatların günü gününü tutmuyor; bununla birlikte bazı gübreleri çiftçiler bulamıyorlar.” diye konuştu.

Buğdaydan kaçış

Çiftçinin parasını toprağa saçtığını ve masrafları eskiye göre daha iyi hesaplamak zorunda olduğunun altını çizen Hasan Şen, üreticinin artık buğdaydan elini çektiğine ve kar getirebilecek diğer ürünlere yöneldiğini söyledi. “Dengesiz bir fiyat politikasının uygulanması neticesinde bölgede kanola ekilişi buğday ile yer değiştirdi. Biz Ziraat Odası olarak önceki dönemde 10 çuval kanola tohumu sattıysak, bu yıl 200 çuval sattık. Diğer firmalarda da bu durum böyle, hatta bazı yerlerde kanola tohumunun kalmadığını da biliyoruz. Görülen o ki çiftçi buğdaydan ziyade diğer alternatif ürünlere kaçtı. Kanola bugün ayçiçeği ile aynı parayı yaptığı için kanolaya, gübre maliyetleri sebebiyle de ayçiçeğine yönlendi. Bu hareketler de ÇKS kayıtların yansıyor.” diyen Şen, çiftçinin para kazanabilmek için alternatif ürünler ekmek zorunda oluğunu belirterek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Ekilmedik bir karış toprak kalmasın‘ sözlerine de atıfta bulunarak, “Bizim çiftçiler olarak tek amacımız üretmek. Bir karış toprağı değerlendirmeye çalışıyoruz; alın terimizin karşılığını almak istiyoruz.” diye konuştu.

“Önce yapılanı görmemiz lazım”

Son olarak Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin bugün açıkladığı 2022 üretim yılı için de hububat dahil tüm ürünlerde gübre destekleri hakkında görüş belirtmek için henüz erken olduğunu dile getiren Hasan Şen, “Bu destekler bizi tatmin eder mi? O ayrı bir sorun. Bunu hazırlayan kişilerin çiftçinin durumunu göz önünde bulunduracağını düşünüyorum. Çiftçi şu anda çok mağdur durumda, maliyetlerin her gün arttığını söylüyoruz. Söylüyoruz ama; söyleye söyleye Cumhurbaşkanımız da duydu. Konuyla ilgileneceğini ve desteklerin de arttırılacağına dair beyanları da vardı. Bunlar bizim için sevindirici; ama önce gerçekleşmesi yönünde bir temennim var. Henüz gerçekleşmeyen bir şeyin konusunu açmak bize yakışmaz, önce yapılanı görmemiz lazım.” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu