
İYİ Parti Edirne Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Akalın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye, Edirne ve ilçelerinde yabancılara satışı yapılan tarım arazilerinin ne kadar olduğu konusunda soru önergesi verdi.
Akalın, önergesinde şunları sordu:
“Edirne ilimiz verimli tarım arazileri ile ülkemize tarımsal üretim açısından büyük katkı sunmaktadır. Fakat verimli tarım arazilerinin kontrolsüz şekilde yabancılara satışı günümüzde azalan tarımsal üretimi bitirmeye yönelik bir adım olmaktadır. Yabancı ülke vatandaşlarının ülkemizden vatandaşlık hakkı alabilmesi başta olmak üzere, farklı sebeplerle ülkemizden edindiği gayrimenkul sayısının her geçen gün arttığı gözlemlenmektedir.
Bu kapsamda;
- Edirne ilinde yabancılara satışı yapılan toplam tarım arazi alanı kaç metrekaredir ve ilçelere göre dağılımı nedir?
- Son 5 yıl içinde Edirne ilinde yabancılara satışı yapılan toplam tarım arazi alanı kaç metrekaredir ve ilçelere göre dağılımı nedir?
- Edirne ilinde yabancılara satışı yapılan tarım arazilerinin sahipleri hangi ülke vatandaşlarıdır?
- Edirne ilinde yabancılara satışı yapılan konut ve işyeri sayısı ne kadardır ve ilçelere göre dağılımı nedir?
- Son 5 yıl içinde Edirne ilinde yabancılara satışı yapılan konut ve işyeri sayısı ne kadardır ve ilçelere göre dağılımı nedir?
- Edirne ilinde yabancılara satışı yapılan konut ve işyeri sahipleri hangi ülke vatandaşlarıdır?”
Adalet Bakanlığı sınavlarına katılan adayların durumunu sordu
Milletvekili Akalın, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç tarafından yazılı olarak cevaplandırılması isteğiyle verdiği bir diğer önergede de, 2022 yılı Kasım ayında Adalet Bakanlığı sınavlarına katılan, 28 Aralık 2022 – 4 Ocak 2023 tarihleri arasında mülakat için başvuru yapan ve mart ayında yapılan mülakatlar sonrasında 1 Haziran’da sonuçları açıklanan adayların durumunu sordu.
Akalın‘ın önergesinde şu ifadeler yer aldı:
“Adalet Bakanlığı (Adli Yargı/İdari Yargı/Adli Yargı-Avukat) sınavları 26-27 Kasım 2022’de uygulanmıştır. ÖSYM tarafından yapılan hakim ve savcı adaylığı yazılı yarışma sınavlarında başarılı olarak mülakata katılmaya hak kazanan adaylar 28 Aralık 2022 – 04 Ocak 2023 tarihleri arasında mülakat için başvuru yapmışlardır. Mülakatlar 28-29-30 Mart 2023 tarihlerinde yapılmış, sonuçlar ise 1 Haziran 2023’de açıklanmıştır.
Konuyla ilgili olarak;
- 2022 Adalet Bakanlığı yazılı sınavlarına başvuran aday sayısı kaçtır?
- Yazılı sınavlarda başarılı olup mülakat aşamasına katılma hakkı kazanan ancak mülakat uygulaması için başvuru yapmayan adli yargı hakim ve savcı adayı sayısı kaçtır?
- Yazılı sınavlarda başarılı olup mülakat aşamasına katılma hakkı kazanan ancak mülakat uygulaması için başvuru yapmayan idari yargı hakim ve savcı adayı sayısı kaçtır?
- Alım sayısı (yazılı sınavda ilk 1200 kişi) içinde yer alıp mülakat uygulamasında başarısız bulunan adli yargı hakim ve savcı adayı sayısı kaçtır?
- Alım sayısı (yazılı sınavda ilk 150 kişi) içinde yer alıp mülakat uygulamasında başarısız bulunan idari yargı hakim ve savcı adayı sayısı kaçtır?
- Alım sayısı (yazılı sınavda ilk 1200 kişi) içinde yer alıp mülakat uygulamasında başarısız bulunan adli yargı hakim ve savcı adaylarının yazılı sınav sonuçlarındaki başarı puanı ve sıralaması nedir?
- Alım sayısı (yazılı sınavda ilk 150 kişi) içinde yer alıp mülakat uygulamasında başarısız bulunan idari yargı hakim ve savcı adaylarının yazılı sınav sonuçlarındaki başarı puanı ve sıralaması nedir?”