Haberler

Erikli sakini Şükrü Akıllı, Erikli Buluşması’nı değerlendirdi: Helvacıoğlu’ndan bin ah işittik!

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu‘nun, 22 Temmuz 2020 Çarşamba akşamı Erikli’de; Belediye’nin çalışmalarını anlatmak ve halkın sorunlarını dinlemek üzere gerçekleştirdiği toplantının ardından, Belediye’ye devrolan Erikli Sahili Turizm Geliştirme Kooperatifi’nin eski yöneticisi Şükrü Akıllı bir açıklama yaptı.
Açıklamasında, bir Erikli sakini olarak, Erikli sakinlerinin beklentilerinden söz eden Akıllı, toplantı akşamı Helvacıoğlu‘nun Erikli’nin sorunları karşısında halka verdiği cevaplardan memnun kalınmadığını belirterek şunları söyledi:

“Belediyenin yapması gereken rutin çalışmaları hizmet olarak sundu”

“Bu toplantıya Erikli sakini olarak katılmak üzere zamanından önce yerimizi aldık. Küçümsenmeyecek bir kalabalık vardı. Belediyenin bütün daire müdürleri ve yetkilileri oluşturulan sahnede omuz omuza oturarak yerlerini almıştı.  Başkanın gelmesini bekliyorlardı. Ancak hiçbirinde maske olmaması dikkatimi çekti. 16 dakika sonra maskeler takılmaya başlandı. Anladık ki Başkan geliyor.  17 dakika  gecikme ile sayın Başkan da yerini aldı. Yüksek tondan konuşmaya başladı . Üç dört dakika sonra  toplantı formatı aklına gelmiş olacak ki sunum yapmak üzere mikrofon başında bekleyen  hanımefendiye söz bırakıldı.
Kısa bir açılış konuşmasından sonra Belediye Başkanı belediyenin yapması gereken rutin çalışmaları hizmet nitelendirilmesiyle,  geciken hizmetlerin sebebinin de Korana virüsü ve Belediye meclisindeki muhalefet partileri meclis üyeleri  olduğunu,  Meclis üyelerini davet etmesine rağmen  4 meclis üyesinin hazır olduğunu, bundan da hoşnut olmadığı anlaşılıyordu.”

“Halk bir söylemeden Başkan bin ah etti” 

“Kumun kiralanması, su getirilmesi konusunda Belediye Meclisinin kendisine yetki vermediğini,  muhalefet partisi meclis üyelerinin engelleme yaptıklarını, Enez Kocaali’den, Mecidiye göletinden, Çokal  barajından Gökçetepe’ye kadar gelen sudan yararlanmak  çabalarını, Yeni Koruma Planı çalışması başlattıklarını bu nedenle imar yönünden sıkıntı yaşadıklarını, Erikli?nin arıtma, su, altyapı, şebeke tesisleri gibi sorunlarını çözmek için çalıştığını, ancak Belediyenin maddi imkansızlıkları dolayısıyla halkın iki üç yıl daha sabretmeleri gerektiğini, halktan para toplayarak, İmece yoluyla sorunları çözebileceklerini uzun uzun görsellerle anlattı.

Hani bir söz vardır <Bir dokun bin ah işit> diye. Tam da öyle oldu bu toplantı da.. Halk bir söylemeden Başkandan bin ah dinledi bol bol. 
Buna rağmen 30 yıllık birikim ve hizmetlerini büyük umutlarla geçen yıl belediyeye devir eden Erikli sakinleri de dert küpüydü. Başta su yetersizliğini , musluklardan tuzlu su geldiğini ,  Belediye Başkanının konuşmaları sırasında araya girmelerinden anlaşılıyordu.   
Belediye hizmetlerinin yetersizliğinden, kumun Bakanlıkça bir şirkete kiralanmasından, sinek ve haşeretten, çevrenin bakımsızlığından öylesine doluydular ki, Başkanın biran önce kendilerine söz vermelerini  sabırsızlıkla beklediler.”

“Herkes konuşabilseydi Belediye-Halk buluşması bir anlam kazanabilirdi”

“Nihayet yeni bir günün başlamasına bir saat kala,  aralarda dolaştırılan mikrofon kapanın elinde kaldı.  Sakinler, genel sorunlardan ziyade bireysel  sıkıntılarını sözlerinin sık sık kesilmesine rağmen anlatmaya çalıştı. Zaman zaman sert tartışmalar yaşandı. Hele <Başkanın söylediklerine katıldığını, onun çalışmalarını beğendiğini> ifade etmeye çalışan bir yurttaşa tepki büyük oldu. Ortamın yatıştırılması zaman aldı. Mikrofona ulaşmak için elleri havada kalan, konuşmak isteyen o kadar insan olmasına rağmen ki; ben de onların arasında idim. Geç oldu, çevreye rahatsızlık vermeyelim diyerek Başkan Helvacıoğlu toplantıya son verdi.

“Toplantının organizesi iyi yapılmamıştı”

Toplantının organizesi iyi yapılmamıştı. Küçücük ikram kutularının bile ortalıkta kalması, kirli bir ortam bırakılması hiç hoş olmadı. Başkan konuşmasını biraz daha kısa tutabilirdi. Sorunları iletmek İsteyenlerin hepsine söz verilebilirdi. Konuşmak isteyenler yazılır. Sıra ile hepsi konuşabilseydi Belediye-Halk buluşması bir anlam kazanabilirdi. Erikli halkının sorunlarına nasıl sahip çıktığını 09.00 da başlayıp 04.00 kadar 2012 yılında genel kurul yaptığını hatırlatmak isterim. Onlara yarım saat daha söz hakkı verilseydi kimse rahatsız olmazdı. Ben de bu yazımı yazmak zorunda kalmazdım.

“Çözüm yerine laf üretildi”

“Toplantı ile ilgili gözlemlerimi aktardıktan sonra, gerek siyasi iktidarın, gerekse yerel yönetimlerin Saros Körfezi’nin yıllardır çözüm bekleyen  sorunlarına ilgisizliklerini, çözüm yerine laf ürettiklerini bir kez daha masaya yatırmak zorunda hissediyorum kendimi.
Saros Körfezi’nin bölge ve ülke turizmine  olan katkısı önemsenmediği sürece bu bölge sorunlarla boğuşmaya devam edecektir. Zaten Erikli’de bu durumu 30 yıl önce gören bilinçli insanlar çözümü kendi dayanışmalarında aramışlar ve bugün yüz bin nüfusa yaklaşan bir turizm beldesi yaratmışlardır. Devletin ve Belediyenin yapması gereken aklınıza gelen tüm hizmetleri 5000 üyesinin maddi destekleriyle gerçekleştirmişlerdir. Yorulmuşlar ve Kooperatif ile bu kentin yönetilemeyeceğini anlayınca tüm kazanımlarını da geçen yıl Keşan Belediyesi’ne devir etmişlerdir.”

“Kooperatifi Belediye’ye devrederken umutlar büyüktü”

“Yüzde yüz bir destekle devrederken umutları , beklentileri  büyüktü. Ancak henüz devir işlemleri tamamlanmadan kendi imkanları ile getirdikleri suya, hiçbir katkısı olmayan  Belediyenin %100’ü aşan zam yapması ile umutları bir anda suya düştü.  Tepkileri dikkate alınmadı. Yine de Belediye Başkanının toz pembe vaatlerinin gerçekleşmesini beklediler. Bir yıl geçti. Umutları bir kez daha yok oldu. Bekledikleri değişim ve hizmetlerden eser yoktu.  Mutsuz oldular, sabrın da bir sonu vardı. Her canlının en önemli ve zaruri ihtiyacı olan su yoktu. Olduğu zaman da tuzlu ve köpüklü su akıyordu musluklarından. En yetkili ağızdan <Bekleyin, sabredin, para verin su getirelim> denmesi adeta onların kimyasını bozuyordu. Bunu  görmemek mümkün değil. 
Sayın Helvacıoğlu bir Erikli sakini olarak, Belediye Başkanı olarak sorunları biliyordu.  Yapması gereken suya zam değil, Mecidiye Göleti’nden cazibe yoluyla 10 km.’den su getirecek İsale hattı projesinin  çalışmalarını ağırlığını koyarak acilen tamamlatmak olmalıydı.
Kendisi ile Mayıs ayında yaptığım röportajda, <Bu yıl tamamlıyoruz> demişti. Ancak DSİ yetkilileri öyle demiyor. Yedi yıldan beri gündemde olan bu proje uygulanabilseydi  mevcut kaynaklara  takviye edilerek sorun çözülebilirdi.
İktidar partisi Belediye Başkanı’sınız, bunu gerçekleştirebilir diniz. 50 km uzaktan su getirmekten daha pratik bir çözümdü.”

“Helvacıoğlu, sahil kiralamaları konusunda sessiz kaldı”

“Gelelim şu kıyı kenar çizgisinde parsellenerek Yargı kararlarına, Anayasa ve yasalara aykırı olan kumun kiralanması konusuna.
Sahil kumunu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ihale yapmadan Muğla?da faaliyet gösteren MUÇEV  diye bir şirkete 10 yıllığına Ekim 2019?da kiraya verdi. Duyulur duyulmaz büyük tepkiler geldi. İtirazlar oldu, Yargıya gidildi. Sonuç yok. Konuyu ben de araştırmış, yazmıştım. Sayın Helvacıoğlu ile görüşmemde <Ortaca Belediyesi’nin yaptığı gibi yargıya gidin> dedim. Kararları da kendisine takdim ettim. Sessiz kaldı. Halkın tepkilerini dikkate alarak, bölgeye sahip çıkma anlayışıyla itirazını yapabilirdi. Yargıya gidebilirdi. Ancak bunları yapamadı. <Meclis bana Belediyenin kiralaması için yetki vermedi, ne yapabilirim?> dedi.  Halkın bu uygulamadan oldukça rahatsız olduğu toplantıdaki tavır ve konuşmalarından görünüyordu.  Anlaşılan halk bu sorunla da yaşamaya alışacak.”

“Saros Bölgesi, Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi ilan edilmişti”

“Sarosun bir diğer önemli sorunu da şu:
18 yıldan beri ülkeyi yöneten siyasi iktidar 8 Aralık 2006 tarihinde Bakanlar Kurulu kararı ile SAROS Bölgesini <Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi>  ilan etti. 14 yıl geçti, bu konuda bir sonuç yok. Şimdi de Belediye, sorumluluk sahalarında yeni bir koruma planı hazırlatıyor. Sonra da en yetkili ağız <İmar durdu, elimiz kolumuz bağlandı, çivi bile çakılamıyor> diye  dert yanıyor.  Bu nasıl bir öngörüsüzlüktür? Bu  nasıl bir anlayıştır?Gerçekten anlamak mümkün değil. Taş ocakları yıllardır doğa tahribatına devam ediyor. Dur diyen yok. Bunlar da yetmiyor!

“Bu anlayışla Saros’a sahip çıkılabilir mi?”

“Edirne’nin doğal varlıkları arasında özel bir yere sahip olan Saros’ta yürütülen bir çalışma daha var. Sazlıdere’ye yapılması planlanan FSRU liman ve boru hattı projesi 7591 ağacın kesilmesine, 12 bin hektardan oluşan ormanlık alanın ve tarım alanları ile denizin yok olmasına, Sazlıdere’nin gazlı dere olmasına sebebiyet vereceği söz konusu iken, bilir kişi raporu ortada iken, halk isyan ederken.. Hatta, Yargı halkın itirazını haklı buluyorken.. Hukuksuzca yeniden ÇED raporu hazırlatılıyor. Bölgeden sorumlu Belediye Başkanı da halkın tepkilerine, bilimsel verilere rağmen halk buluşmasında BOTAŞ’ın söylediklerini halka anlatmaya çalışıyor. Bu anlayışla Saros’a sahip çıkılabilir mi?”

“Saros, gözden çıkarılmış”

“Dört yıl önce il Kültür ve Turizm Müdürü;  6 milyon TL.’lik Erikli sahiline Atıksu Arıtma Tesisi, 15 milyon TL.’lik  Mecidiye-Erikli karayolu iyileştirilmesi, 16 milyon TL.’lik  Erikli-Danişment-Yayla  yerleşim alanları yollarının ve Saros ile ilgili diğer projelerin Turizm ve Kültür Bakanlığı Yatırım işletmeleri Genel Müdürlüğü’nde beklediğini söylemişti.
Bu güne kadar bunlar neden yapılmadı?
Çünkü; Saros bölgesi gözden çıkarılmış,  gelişmesine önem verilmiyor.”

“Bu halk 30 yılda Erikli’ye gerekli katkıyı verdi, sıra sizde”

“İktidar partisi Belediye Başkanı halka <Verin para, arıtma yapalım su getirelim> diyor. Bu halk 30 yıl boyunca çoluğunun çocuğunun rızkından keserek Erikliye gerekli katkıyı verdi. Arıtmasını da yaptı, suyunu da getirdi. Her şeyi ile donanımlı bir kenti tüm kazanımları ile size ikram etti.  Şimdi de sizin 65 yıldır kasanıza koyduklarınızı Belediye olarak geri vermeniz  dönemidir.  
Yukarıda değindiğim hususlar karşısında hiç kimse Saros’ta lafla peynir gemisi yürütmeye çalışmasın. Bölgeyi düşünüyorsanız, İnsanımıza hizmeti ön planda tutuyorsanız, vaatlerinize sadıksanız lütfen vicdanınızın sesini dinleyiniz ve gereğini yapınız.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu