
İpsala Ticaret Borsası (TB) Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Sezer, kuraklık nedeniyle çeltik ekilişleriyle ilgili bazı köylerde önemli kararlar verilme aşamasına gelinmeye başlandığını söyledi. Kuraklığın çeltik tarımı için bir risk olduğunu dile getiren Sezer, “Çeltik ekmek şart değil, riskimiz fazlaysa; pancar, ayçiçek, mısır gibi daha birçok çeşit ekiliş de yapabiliriz” dedi.
Sezer, küresel ısınmayla birlikte son 2-3 yıldır iklim değişikliklerinin baş göstermeye başladığını dile getirerek, “Tüm dünyada bir dengesizlik söz konusu. Biz de önemli bir tarım bölgesi olduğumuz için bunu hissediyoruz. Yaklaşık 220 bin dönüm çeltik ekimi yapılan İpsala’da su son derece önemli. Bu bağlamda Meriç Nehri bizlerin adeta canı. Görüyoruz ki Balkanlar’da da yağış yok. İpsala bölgesinde, Hamzadere Barajı, Yenikarpuzlu Göleti, Sultanköy Barajı, Altınyazı Barajı Meriç Nehri’nden pompa ile doldurulabilen baraj ve göletler. Geçtiğimiz hafta bu barajlarda yaptığımız incelemelerde ortalama yüzde 70 oranda dolu olduğunu gördük. Şuan için Nisan ayı sonuna kadar yapılan planlamaya göre barajların tam kapasite doldurulacağı belirtiliyor. Bu durum, güvencemize göre bölgemiz için sevindirici bir haber.” dedi.
“Meriç Nehri bittiği zaman sorunlar başlıyor”
Bulgaristan’dan yaptığı görüşmeler sonucu, Bulgaristan’da da çeltik ekimi yapanlara su taahhüdü verildiği yönünde bilgi aldığını belirten Necmi Sezer, “Bulgaristan’daki barajların doluluk oranı da ortalama yüzde 70 seviyelerinde olduğu söyleniyor. Bu da bize bir güvence veriyor.” derken, gazetecilerin; bazı çeltik üreticilerinin, sezon içerisinde belirli bir oranda azalması durumunda suyun kesilip kesilmeyeceği noktasında tereddüt içerisinde olduğu yönündeki sözleri üzerine şunları kaydetti; “Olabilir tabii ki. Meriç Nehri bizim hayatımız. Meriç Nehri bittiği zaman sorunlar başlıyor. O zaman da bahsettiğimiz barajlar devreye girecek. Bu barajlarda Meriç Nehri’ndeki gibi bol su olmayacak. Bu da beraberinde bazı sıkıntılar yaratabilecek.”
“Kuraklık görüyorsak, şüphelerimiz varsa, riskimiz fazlaysa; pancar, ayçiçek, mısır gibi daha birçok çeşit ekiliş de yapabiliriz”
Tüm bu söylemlerin, bugün için geçerli olduğunun altını çizen Sezer, “Henüz süreç devam ediyor. Önümüzde yağışların fazla olabileceği Mart, Nisan ayları var. Şu anki görüşlerimiz bugün için geçerli. Buradaki çiftçi arkadaşlarımızın, dostlarımızın, bu işi yapan herkesin tedbirli olmasında fayda var. Çeltik tarımı yüksek maliyetli bir tarım. Alternatif ürünlerimiz de var. Kuraklık görüyorsak, şüphelerimiz varsa, riskimiz fazlaysa; pancar, ayçiçek, mısır gibi daha birçok çeşit ekiliş de yapabiliriz. İllaki çeltik şart değil. Bu konuları valimiz, kaymakamlarımız, Tarım ve Orman İl ve İlçe Müdürlükleri ile istişare ediyoruz. İlla ki çeltik ekelim diye bir durum yok. Konuşarak doğru yolu bularak hareket ediliyor.” şeklinde konuştu.
“Bazı köylerimizde çeltik ekilişi yapıp yapmayacakları noktasında çiftçiler imza topluyorlar”
İpsala bölgesindeki bazı köylerde çeltik ekilişiyle ilgili imza toplandığı yönünde duyumlar aldıklarını da belirten Necmi Sezer, şunları söyledi; “Bazı köylerimizde çeltik ekilişi yapıp yapmayacakları noktasında çiftçiler imza topluyorlar. Böyle süreçler de yaşanabiliyor. Çünkü artık maliyetler yüksek ve şartlar ağırlaştı. Artık zarar edip bu zararı çıkartman eskisi gibi değil. Çeltik ekilişiyle ilgili çok zor ve maliyetli bir yıl. Kuraklık risk. Burada sevindirici olan haber; yaklaşık 100 bin dönüm çeltik ekilişi yapılan Bulgaristan’da su taahhüdü verilip çeltik ekmeleri durumunda, oradan boşalan suların Meriç Nehri’ne gelmesi ve yaz sezonunda beslenebileceği anlamına gelmesidir.”