
Keşan’da, Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün düzenlediği ve Edirne Valisi Yunus Sezer‘in başkanlık ettiği “Saros Toplantısı” 12 Haziran Çarşamba günü gerçekleştirildi.
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda saat 11.00’de başlayan toplantıya; Edirne Vali Yardımcısı Eyyüp Batuhan Ciğerci, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, Enez Kaymakamı Muhammed Emin Tutal, Keşan Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan, Enez Belediye Başkanı Özkan Günenç, İl Genel Meclisi Başkanı Çiğdem Gegeoğlu, İl Genel Meclisi üyeleri, Keşan TSO Meclis Başkanı Ahmet Koru, Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Ticaret Borsası Meclis Başkanı Kemalettin Uslu, Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz ile bazı daire amirleri, köy muhtarları, siyasi parti ve STK’ların başkan ve temsilcileri ile turizm sektörü temsilcileri katıldı.

Bölgenin turizm potansiyeli
Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, toplantının açılışında yaptığı bilgilendirmede, Saros Körfezi’nin turizm potansiyeli açısından bugününü ve yarınını konuşmak üzere bir araya geldiklerini dile getirerek, şunları söyledi:
“Enez bölgesinde 1094 kapasiteli olmak üzere toplam 19 belgeli konaklama işletmesinde 1252 yatak var. Keşan’da turizm tesis belgeli toplam 39 belgeli, 5 bin 326 yatak kapasitemiz var. Yine Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli 5 plaj işletmesi bulunuyor. Yine tamamı Keşan’da olmak üzere 5 adet sualtı dalış kulübümüz faaliyet gösteriyor. Bununla birlikte Enez’de 1 tane su üstü sporları yapan işletmemiz var. Toplamda 4 adet belgeli günübirlik gezi teknesi bulunuyor. Keşan’da 7 seyahat acentesi bulunuyor. Bununla birlikte 1 ocak 2024 tarihinde günübirlik konutların turizm amaçlı kiralanmasıyla ilgili kanun kapsamında; 1764 başvuru yapıldı. Bu başvuruların 700’ü için belge düzenlenirken, 591 başvuruyu eksik belge nedeniyle reddettik. Saros bölgesi, Türkiye’de günübirlik turizm amaçlı konutların kiralanmasında 5. sıradayız.”
Sezer: “Saros Körfezi Master Planı çalışmasını bu dönemde tamamladık”
Toplantıda; Yılmaz, Özcan, Günenç ve Tutal’ın alınacak kararların hayırlı olması temennilerini iletmelerinin ardından konuşan Vali Sezer, 7 aydır bölgede çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Saros Körfezi Master Planı çalışmasını bu dönemde tamamladık. Bu master planda, potansiyellerimizi ve eksikliklerimizi ortaya koyacağız. 75 kilometrelik bir sahil bandımız var. Bu sahil bandında ekolojik değer taşıyan muhteşem alanlarımız var. Türkiye’nin diğer sahillerinde olmayan potansiyele sahip bir yer. Gelen ziyaretçiler sadece denizden faydalanmak için değil, bir ekolojiyi görmeye de geliyorlar. Fakat bu tarihi alanlar yeterince ortaya çıkarılmış, yeterince altyapı oluşturulmuş değil. Yine burası bir kültür rotası içerisinde yer alıyor. Aynı zamanda dünyanın ilk su altı tarihi müzelerinden bir tanesi burada yer alıyor. İbrice Limanı’mız Dalış turizmi açısından avantajlı ve bu konuda eğitim alan insanların gelip dalabilecekleri dünyadaki bir iki alandan biri. Yapay resiflerin olduğu muhteşem bir alan olarak belirtiliyor.” dedi.

“75 kilometrelik sahilde işletme standartlarını belirleyelim”
İbrice Limanı’nda altyapının çok zayıf olduğuna kayıt düşen Vali Sezer, şunları söyledi:
“Yapılaşma olarak çok kötü durumdayız. Mevcut alanları çok iyi kullanmamış durumdayız. Master planı bu işe yarayacak.
Saros Körfezi’ni nereye götürebiliriz? Özel işletmeleri nasıl buraya çekebiliriz? Sezonu nasıl uzatabiliriz? Kışın da burada kampların ve benzeri doğa turizminin yapılacağı şekilde buraları nasıl açık tutabiliriz? Burayı Türkiye’nin bir incisi olacak ve geleceğe güzel bir miras olarak bırakacak şekilde burada neler yapabiliriz? Bunların çalışması içerisinde olmamız lazım.
Sahilin bir kısmı Özel İdare’de bir kısmı EÇEV’de, bir kısmı MUÇEV’de, br kısmı köy tüzel kişiliklerinde, bir kısmı belediyelerde.. Baktığınızda hepsinin aynı doğrultuda çalışabileceği müşterek bir şey oluşturmamız lazım. Bakanlığımızın genel esasları bize rehberlik etti. 75 kilometrelik sahilde insanlar geldiklerinde işletme standartlarını belirleyelim. Bunun üzerine ne kadar çıkabiliyorlarsa işletmeler çıksın. Güvenliği ve temizliği çok iyi sağlamamız lazım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’mızın genelgesi kapsamında vatandaşlarımızın sahillere ulaşımına engel olanları kaldırmamız lazım. İşletmelerin vatandaşlara verdiği hizmet standartları olmazı lazım.” şeklinde konuştu.
Enez sahillerinde deniz polisi görevlendirilecek
Sahil bandında, belediye başkanlıkları ve kaymakamlıkların kontrolünde işletmeye verilen yerlerle ilgili konuşan Vali Sezer, “Bu yerlerden kira da talep etmiyoruz. Ancak vatandaşlarımız geldiğinde güvenlik, temizlik ve güzel işletmeciler ile muhatap olsunlar. Nezih bir ortam olsun. Sahilin ortasına bina inşa etmeyelim. Gayrimeşruya girmeyelim. Vatandaşların girişini engelleyecek şekilde amacı dışında kullanılan şeyler yapmayalım. Enez ve Keşan’da vatandaşlarımızın rahatlıkla girebileceği halk plajları yapalım istiyoruz. Danişment sahilinde büyük bir zincir otelin 50 dönümlük alanda yatırım yapması yönünde çalışmalar yapılıyor. Enez’de bu yıl Emniyet Genel Müdürlüğü’müzden kadrosu çıkan deniz polisi karakolu olacak. Ayrıca sahil bandında mobil karakollarımız olacak.” ifadelerini kullandı.
Vali Sezer, turizm sektörü temsilcileriyle görüş alışverişinde bulunulmasıyla süren toplantının ardından, beraberindeki heyetle birlikte bölgede bazı incelemelerde bulundu.