BölgeKeşanTurizm

Saros Körfezi’nde kaçak yapılaşmaya izin verilmeyecek

Edirne Valisi Yunus Sezer başkanlığında gerçekleştirilen yılın ilk İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Devecihan Kültür Merkezi’nde yapıldı.
Toplantıya; kaymakamlar, ilçe belediye başkanları ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, Edirne  Belediyesi adına da Başkan Yardımcısı Onur Öktem katıldı.

Vali Sezer, toplantı öncesinde yaptığı ve Saros Körfezi’nde kaçak yapılaşmaya izin verilmeyeceğini belirttiği açıklamasında, şunları söyledi: 
“Saros Körfezimizin kıyı şeridinde ve köylerde yapılaşmaya baktığımız zaman ciddi sıkıntılarımız olduğunu geçen yıllarda da ifade etmiştik. Öncelikli meselemiz kaçak yapılaşmadır. Kaçak yapılaşmayla ilgili yol aldık. Geleceğe biz güzel bir tabiat, güzel bir çevre ve güzel bir Saros Körfezi’ni emanet bırakmamız lazım. Dolayısıyla buraların plansız bir şekilde kaçak yapılaşmasının önünde durmamız lazım. Bu hem kanuni bir sorumluluktur, hem de insani bir sorumluluktur. Vicdani bir sorumluluktur çünkü kaçak yapılaşmaya giren yerleri yıksak bile geri döndürülemiyor. Yıllardır tarım arazisi olan bir yere, hiç kimseye sormadan değişik adlar altında yapılar kuruluyor. Tarım arazisi olarak işlenen yerler bir anda tarım arazisi olmaktan çıkartılıyor. Bunun önünde herkesin durması lazım. Tarım Bakanlığımızın ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın bizlere kesin bir şekilde talimatları var. Kaçak yapılaşmanın önüne geçeceğiz.” 

Edirne Valisi Yunus Sezer, Saros Körfezi’nde kaçak yapılaşmaya ve ruhsatsız turizm işletmelerine izin verilmeyeceğini söyledi.

“Tarım Arazileri konusunda herkesin duyarlı olması gerekiyor”

Plansız yapılaşmanın tarım arazilerine verdiği zarara dikkat çeken Sezer, “Hazreti Adem’den beri tarım arazisi olan bir alan, birkaç kişi tarafından plansız şekilde yapılandırılıyor ve tarım arazisi olmaktan çıkıyor. Bu sadece yasal değil, aynı zamanda vicdani bir sorumluluk. Herkesin bu konuda duyarlı olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Geçen yıl bölgede birçok kaçak yapının yıkıldığını ve kaldırıldığını hatırlatan Vali Sezer, “Kaçak yapılaşmanın önüne geçmek için hem yasal düzenlemeler hem de vicdani bir duruş sergilememiz gerekiyor. Vatandaşlarımızı mağdur etmeden, doğru bilgilendirerek hareket etmek zorundayız. Doğayla iç içe yaşama hayaliyle yer satın alan insanlar, yanlış yönlendirmeler sonucu mağdur oluyor. Binlerce insan cezai yaptırımlarla karşılaşıyor ve yapılar yıkılıyor. Bu sürecin önüne geçmek için hep birlikte çalışmalıyız” ifadelerini kullandı.

Kaçak yapılaşmaya karşı Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yasaların, kaçak yapılaşmaya karşı net talimatlar verildiğini belirten Sezer, “Bu yıl da Saros Körfezi’nde kaçak yapılarla ilgili denetimlerimiz sürecek. İnsanları bu tür girişimlerden uzaklaştırarak hem doğayı koruyacağız hem de vatandaşlarımızın mağduriyetini önleyeceğiz” dedi.

Geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından gönderilen genelgeyle kaçak işletmelere karşı harekete geçtiklerini belirten Sezer, ruhsatsız işletmelerin ciddi riskler taşıdığına dikkat çekti. Sezer,İnternet üzerinden kiralama yapıyorsunuz ve güvenli bir tatil bekliyorsunuz. Ancak, ruhsatsız işletmeler denetimden geçmediği için yapı standartlarına uygun olmayabilir. Elektrik kaçağı ya da başka bir sorun nedeniyle insan can ve mal güvenliği riske girebilir. Bu, hukuki ve vicdani bir sorumluluk gerektiriyor.” diye konuştu.

“İşletme sahipleri ya ruhsat alacaklar ya da işletmelerini kapatacaklar”

Kaçak işletmelerle ilgili olarak kapsamlı bir takip sistemi oluşturduklarını ifade eden Vali Sezer, “İlçe kaymakamlıkları ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz aracılığıyla tespitlerimizi yapıyoruz. İşletme sahipleri ya ruhsat alacaklar ya da işletmelerini kapatacaklar. Kaçak işletmelerle ilgili mahkeme kararları doğrultusunda kaldırma işlemlerini gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

“Kaymakamlık onayı olmadan elektrik verilmeyecek”

Kaçak yapılaşmayı önlemek için yerel yönetimler ve köy muhtarlarıyla iş birliği içinde olacaklarını söyleyen Sezer, “Yapılaşma daha başlamadan önce muhtarlar ve belediyelerden bilgi alınacak, izinsiz yapıların inşasına müsaade edilmeyecek. TREDAŞ elektrik bağlarken kaymakamlık onayı alacak, DSİ de aynı hassasiyeti gösterecek. İnsanlarımızı meşru ve yasal alanlara yönlendirerek destek olmalıyız” dedi.

“2024 yılı yatırım programlarında 406 proje yer alıyor”

Edirne’de tamamlanan ve yapımına devam edilen projeler hakkında da konuşan Vali Sezer“İlimizde kamu kuruluşlarımızın 2024 yılı yatırım programlarında küçük, orta ve büyük ölçekli 406 proje yer almaktadır. Bu projelerin toplam bedeli yaklaşık 57 milyar TL’yi bulmaktadır. Bu projeler için önceki yıllarda 15,8 milyar TL harcanmış, 2024 yılında da 13 milyar TL ödenek kullandırılması öngörülmüştür. Dördüncü yatırım dönemi sonuna kadar yapılan çalışmalar dâhilinde 9,6 milyar TL harcama yapılarak %74 yıllık harcama oranı sağlanmıştır.

Merkezi ve yerel yönetim kuruluşlarımızca yapılan yatırım harcamaları sonucu, 2024 yılı 4. dönemi sonunda, kamu kuruluşlarımızın programlarında yer alan 406 projenin 187 tanesi bitirilmiş, 149’u devam etmekte, 1 proje tasfiye edilmiş olup 69’u ise ihale ve proje aşamasındadır.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu