Online Buluşmalar’ın konuğu olan İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir: “2021’de seçim bekliyoruz”
“Online Buluşmalar”ın bu akşam saat 20:00’de başlayan bölümünün konuğu; İYİ Parti Edirne İl Başkanı Ekrem Demir oldu.
Zoom üzerinden gerçekleştirilen ve İYİ Parti Keşan İlçe Başkanı Zafer Sarıkeçe‘nin de katıldığı “Online Buluşmalar”, Kesanonline.com’un facebook ve youtube hesapları üzerinden de canlı yayınlandı.
Yerel basın temsilcilerinin sorularını yönelttiği ve soru cevap formatında ilerleyen programda Demir; pandemiden ekonomiye, siyasetten Edirne yatırımlarına, esnafın ve üreticinin sorunlarına, erken seçim ve Cumhurbaşkanlığı adaylığı konularında görüşlerini açıkladı.
Pandemi sürecinin hükümet tarafından iyi yönetilmediğine inandıklarını ifade eden Demir, “Genel Başkanımız Sayın Meral Akşener bu konuda teşkilatlarımıza da talimat verdi. 2021’de erken seçim beklentimiz var. Biz buna göre çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

Demir ve Sarıkeçe’nin katıldığı programdan satırbaşları şu şekilde oluştu:
Eve kapanmış olsa bu sıkıntıları yaşamazdık
Edirne salgının başlarında iyi noktadaydaydı, sınır kapılarının açılması ile beraber vakalar da artmaya başladı. Bunun yanında İstanbul menşeili sebepler nedeniyle yükseldiğini görebiliriz. Edirne diğer illere karşı iyi bir noktada; ancak artışlar endişelendiriyor bizi.
Aşı geliyor ancak ondan ziyade, en az iki hafta eve kapanmayı önerdik, öneriyoruz. Eve kapanmış olsa bu sıkıntıları yaşamazdık. Evet eve kapanamıyoruz. Ekonomik sıkıntılar var, bu pandemi öncesinde de vardı. 50 milyon aşıdan söz ediyoruz, kişi başı 2 doz derseniz 25 milyon kişi aşılanacak anlamına geliyor, ilk planda aşılanacak kişilerin yanında diğer geri kalan nüfusa aşı yetmiyor. Bu konuda soru işaretleri var. Aşı sayısı eksik, umarın daha fazla aşı kazandırılır ve herkese yeter.
Her geçen gün üye sayımız artmaya devam ediyor
Edirne’deki teşkilatlarımızın hepsine çok teşekkür ediyorum, tüm ilçe başkanlarımız çok güzel performans gösteriyorlar. Ben Edirne İl Başkanı olduğumda üye sayımız, 600 civarındaydı. İki aylık bir siyasi partiydik siz de takdir edersiniz ki. Şu anda ise 2500’ün üzerinde üyemiz var. Bunları yanında ‘gönüllü üye’miz var. İçlerinde memur olan arkadaşlarımız da var, internet üzerinde üyeliklerini yaptıranlar da var, aynı zamanda pandemi sebebiyle bize gelemeyenlerin evlerine de gidiyoruz.
Her geçen gün üye sayımız artmaya devam ediyor, bugün bile telefonla arayıp üye olmak istediğini söyleyen bir arkadaşımız aradı.
Başka ülkelere yardım etme lüksümüz yok
Hükümetin dış ülkelere yaptığı ve meclisten de geçen yardımlar konusunda açıklama yapmıştım. Elbette KKTC’ye giden yardımlara canımız feda, aynen katılıyorum. Diğer ülkelere de yardım yapılmasın demiyorum, kadirşinas bir milletiz elbette; ama bizim milletimiz bu kadar sıkıntı içindeyken, ekonomik şartlarımız sebebiyle 14 gün karantinaya giremiyorken olmuyor. Bu kadar sıkıntı içinde olan bir ülkenin diğer ülkelere yardım yapma gibi bir lüksü yok; ama KKTC’yi aynen ayırıyorum.
Su faturalarında indirim
Keşan’da Millet İttifakı tarafından verilen bir önerge sonrasında meclisten oy birliği ile geçen su indiriminin Edirne’de de teklifinin verilip verilmeyeceği hakkındaki soruya Edirne’den henüz bir isteğin yada su faturalarının yüksekliği için bir şikayetin gelmediğini belirten Demir, eğer böyle bir konu gelirse çalışma yapacağını dile getirirken Zafer Sarıkeçe ise, “Bu sadece Keşan’a has değil, pandemi döneminde ufacık da olsa bir katkı sağlamak için bunu sunduk ve kabul edildi. Çatlak seslerin çıkması normaldir, meclis bu olağan; ama geçmesi sevindirici. Karınca kararında ufacık da olsa katkı sağladıysak, ne mutlu bize. Bundan sonra da belediye kiracılarına destek olmak için gerekli konuları gündeme getireceğiz.
Keşan Belediyesi’nde İYİ Partili meclis üyeleri benim daha önceden tanıdığım kıymetli arkadaşlar, ellerinden geldiğinde gayret sarf ettiklerini biliyorum. CHP ile uyum içinde olduklarını biliyorum. Keşan’ın menfaati söz konusu olduğunda arkadaşlarımız elini değil gövdelerini koyabilecek vaziyette, umarım bir sonraki seçinde vatandaşlar, İYİ Parti’nin hak ettiği yere gelmesini sağlayacaklar.
Edirne iktidardan istifade edemedi
Edirne’nin AK Parti’nin gelmesinden sonra yaşanılır bir şehir olduğunu söyledi geçtiğimiz günlerde eski Orman ve Su İşleri Bakanı, bu bizi ve Edirnelileri çok üzdü. Biz de bunun üzerine Edirne’yi gezdik, 18 senede AK Parti’nin neler yaptığını incelemeye başladık, acaba biz mi yanlış yaptık diyerek. Bir bir anlattık, hemen bunun üzerine Edirne AK Parti ‘Varan-1, Varan-2..” diye açıklama yapmaya başladı ve biz de ‘Varamayan-1, Varamayan-2 diyerek karşılık verdik.
Edirne’de hangi işe ellerini attıysalar, elleri üzerinde kalmış. Onların döneminde başlanmış, yarım şekilde bekletilen projeler var. Bu yarım kalan projeler ile ilgili TBMM’ye öneriler verdik, büyük kısmı cevapsız kaldı, aldıklarımızı da vatandaşlarımızla paylaştık. Bu bizim görevimiz, yarım kalmış projeler ile ilgili iktidarı uyarmak.
Edirne’de göze dokunur bir proje olduğunu göremiyoruz. 18 senede yatırıma dair hiçbir şeyin olmadığını görüyoruz. İstihdama dayalı bir işin yapılmadığını görüyoruz. Eğitim almış kişiler bir şekilde kendilerini yurtdışına atıyorlar bu yüzden. Edirne’nin iktidardan istifade edemediğini, iş adamlarının sermayelerinden büyük kayıplar verdiğini görüyoruz. Son 10 senede bu yüzde 50’yi buluyor. İyi olan kimse yok, sizlerin durumu iyi mi?
FSRU ve Erikli
Saros FSRU konusunda ilk açıklamayı biz yaptık, hem yerel hem de ulusal basına teşekkür ediyoruz. Saros, Allah’ın bize bahşettiği çok kıymeti bir bölge, eşi ve benzeri yok. Burada kazı lar başladı mahkeme süreci devam ederken, biz mücadele etmeye devam edeceğiz. Ümit ederiz ki bundan vazgeçilir.
Erikli malesef içler acısı, vatandaşlar taşıma suyu ile su edinebildiler. Tanker ve vidanjörler ile su depolarına taşınan sular, sayaçtan geçiyor. İnsanlar aynı suya iki kere para veriyorlar. Belediyenin iyi hizmet vermediğini ben çok iyi biliyorum.
Büyük sıkıntılar yaşadık
Siyasi partilerin yaşayabilmesi için bir hikayelerinin olması lazım. İYİ Parti’nin de böyle bir hikayesi var. Kurulma sürecinde bir çok badire atlattı bu parti. Kiraladığımız salonlar teslim edilmedi, ışıkları söndürüldü, çöp kamyonları park edildi. Ben biliyorum Edirne’de salon kiraladık, son saniyede salon sahipleri gece saatlerinde bizi aradı ve üzerlerinde baskı olduğunu söyleyerek özür dilediler ve iptal ettiler kiralamaları.
Bizi seçimlere sokmama noktasında çok ciddi gayretleri olduğunu da da biliyorum. Çok fazla engelle olunca genel başkanımız Meral Akşener, Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşüp 15 milletvekillerini talep etti. Bu 15 milletvekili, Türk siyasi tarihine ismi altın harflerle geçecek olan milletvekilleridir, biri de Okan Gaytancıoğlu’dur. Böyle bir geçmişi olan partiye de vatandaşımız ilgi gösterdi. 6 aylık ve ilk seçimine giden bir partinin 41 milletvekili ile meclise gitmesi bir başarı. Bunda genelbaşkanımızın büyük başarısı var. Kendisi her hafta grup toplantısında bir STK’yı kürsüye çıkarıyor, onlara söz hakkı veriyor. İlçe ilçe gezip, onları TBMM’ye taşıyor.
Cumhurbaşkanı adayımız Meral Akşener’dir, ancak kendisinin de belirttiği gibi, Türkiye’nin geleceğini kötü anlamda etkileyecek herhangi bir adımın kendisi tarafından atılamayacağını belirtmiştir.
Edirne çok şanslı
Edirne olarak İYİ Parti içinde ayrı bir yeri olduğunu belirten Ekrem Demir, “Şu anda İYİ Parti’nin genel kurulunda Edirne’den iki arkadaşımız var, birisi Mehmet Tolga Akalın, diğeri ise Orhan Çakırlar. Divanımızda 24 arkadaşımız var, bunlardan da ikisi Edirneli. Edirne bu konuda İYİ Parti açısından çok şanslı, bizi de onurlandırıyor. Genel merkezle olan diyaloglarımızı pekiştiriyor.” derken, Zafer Sarıkeçe ise genelbaşkanımız burayı ayrı biz gözle, gönül gözüyle görüyor. Mehmet Tolga Akalın, 25 yıl önce bu zorlu yolda çok iyi bir hikayeyi kendi başına yazdı. Trakya için bu çok zor bir şey. Ankara’da çok fazla sesi duyulmayan kitlelerden biri değiliz, bunun için bu çok büyük bir gurur vesilesi. İnanıyorum ki kendileri orada bulunduğu sürece, çözüm adına büyük bir kazanım olarak görüyorum” dedi.
Faturalara yeni gider kalemi
Doğalgaz ve elektrik giderlerinin faturalara yansıtılmasını doğru bulmak mümkün değil. Vatandaş büyük sıkıntı içinde, vatandaş evine ekmek götüremiyor, işsizlik hat safhada. Bunu gün geçtikçe daha çok yaşıyoruz. Bu konuda pandemi sürecinde yardım yapılmayacağı apaçık ortamda, 2 müteahhittin 15 milyonluk borcu tek kalemde silindi, devletimizin buna imkanı var; ama vatandaşa yok.
Özdağ’ın istifası
Ümit Özdağ’ın istifa etmesinin bize bir etkisi olmaz, tam tersine bizim birbirimize daha fazla kilitlenmemizi sağlar. Milletimiz ve onun yere basmayan ifadelerini gördü, tam tersine iyi oldu diyenler de var.
Zafer Sarıkeçe, “Biz sistemimizi kurduk, giren çıkan oyuncularla ilgilenmiyoruz, hedefimiz çok daha başka. Fikirleri tartışmak çok daha önemli bizim için. Çok ciddi muftak ve pandemi gibi sorunlarımız var. İYİ Parti’nin geleceği daha önemli diye düşünüyorum.
Ya kapatacaksanız herkesi kapatacaksınız, yada kimseyi kapatmayacaksınız
Pandemi sürecinde işyerlerine gelen yasaklar ile ilgili konuşan Sarıkeçe, şu ifadeleri kullandı: “Pandemi sürecinden bu yana belli başlı bazı şeyleri bahane edip, tekel ürünleri satanlar ve kafeler günah keçileri olarak tanıtıldılar. İlk sıkıntıda kapacanaklar listesine alındılar. ‘Beni pandemi değil, ekonomik kriz öldürecek’ diyen insanlar varsa, burada ciddi bir sıkıntı var demektir. Ya kapatacaksanız herkesi kapatacaksınız, yada kimseyi kapatmayacaksınız. Zincir marketten alışveriş yapıp da telek büfesinden alışveriş yapmamak adaletsizliktir. Alkol ruhsatı olan yerlere çifte standart yapılması ileride daha büyük sıkıntılar yaratacaktır.
Olumlu bir sonuç istiyorsak tam kapanmayı gözden geçirmelisiniz.
Asgari ücret talebi: 3 bin lira!
Bizim asgari ücret ile ilgili rakamımız 3 bin lira. İktidar ne karar alacak bilmiyoruz, diğer partiler de bize yakın bir rakam söyledi. Vatandaşımızın ancak 3 bin lira eline geçerse evine gekmek götürebileceklerini düşünüyorum.
Süt üreticileri süt alımı rakamları artmazsa hayvanlarını keseceklerini söylediler ve kesmeye de başladılar aslında. İçler acısı bir durum bu, bunun kabul edilebilir bir tarafı yok.