Haberler

Milletvekili, ilçe başkanları ve il genel meclisi üyeleri tek ses oldu; “Saros’ta FSRU’ya Hayır!”

Saros Körfezi’nde yapılması planlanan FSRU Limanı projesine hayır demek ve körfeze kıyısı olan bölgelere de etkilerini anlatmak için bugün çevre ilçelerin CHP ilçe başkanları ve illerin İl Genel Meclisi üyeleri Keşan’da bir araya geldi.

Bugün (29 Haziran 2020 Pazartesi) CHP Keşan İlçe Başkanlığı’nda gerçekleştirilen ve saat 12:00 sıralarında başlayan basın toplantısına; CHP Keşan İlçe Başkanı Recep Pekcan ile birlikte, CHP Edirne Milletvekili Prof. Dr. Okan Gaytancıoğlu, CHP Gelibolu İlçe Başkanı İsmail Parlak, CHP Eceabat İlçe Başkanı Metin Öğün, CHP Enez İlçe Başkanı Vedat Avcu, Çanakkale İlçe Meclis Başkanı Sadık Göğüsgeren, Edirne İl Genel Meclisi Başkan Vekili Şenol Kılıç, Çanakkale İl Genel Meclisi Üyesi Ali Rıza Sayın, Çanakkale İl Genel Meclisi Üyesi Nihat Öner, Çanakkale İl Genel Meclisi Üyesi ve Grup Sözcüsü Güneş Pehlivan, Çanakkale İl Genel Meclisi Üyesi Halil Uymaz, Beyendik Belediye Başkanı Muhammet Örnek, ESTAB Başkanı Süleyman Gürsel Paçaman, FSRU’nun yapılması planlanan Sazlıdere Köyü Muhtarı Mehmet Özdemir, CHP Keşan Belediye Meclis üyeleri, CHP Keşan İlçe Yöneticileri ve partililer katıldı.

Toplantıda ilk olarak CHP Keşan İlçe Başkanı Recep Pekcan konuştu.
“FSRU Limanı ile ilgili defalarca yaptığımız açıklamayı bugün de körfezi çevreleyen ilçelerin İlçe Başkanları ve İl Genel Meclisi Üyeleri ile birlikte bir kez daha tekrarlıyoruz.” diyerek sözlerine başlayan Pekcan, şunları söyledi; “Saros Körfezi’nin kuzey kıyıları kültür ve turizm koruma alanı. Bu nedenle buraya yapılmaması lazım. Burası doğal yapı ve ekolojik çeşitliliğin korunması gereken bir bölge. Yanında enerji ve depolama alanı ayrılmamış bir bölge. Hemen yakınında koskoca bir fay hattı geçiyor. Bölgemiz yangın bölgesi, bu bölge ne olacak. Ormanlar kesilecek, tarım alanları yok edilecek. Bunun gibi bir çok gerekçeyi defalarca anlattık. Bu işi iyi götüren, özveriyle çalışan Kent Konseyimize, Saros Gönüllülerine ve Avukat Bülent Kaçar’a çok teşekkür ederiz. Biz parti olarak gördüğünüz gibi çok büyük bir aileyiz. Bu aile büyüyerek devam edecek. Bu olayın içindeyiz, arkasındayız, önündeyiz, her yerindeyiz. Ama halkın bilinçli olarak devam ettiği bu sürecin iyi yönetildiğini görüyoruz ve emek verenlere çalışmalarından dolayı çok teşekkür ediyoruz.”

“Başkan yanımızda olmalı”

Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu‘nun öncülük etmesi gerektiğine inandığını ancak konuya dair talihsiz bir açıklama yaptığına değinen Pekcan şunları söyledi; “Başkan katıldığı bir radyo programında talihsiz bir açıklam yapmıştır. <BOTAŞ Genel Müdürü’nü Keşan’a davet ettim. Nedir bu FSRU diye soracağım, yaygara büyük böyle tepki olmaz. 4 kişi milleti galeyana getirip yangına körükle gidilmez> demiştir. Bu konuda cevaplar verildi, bir kere daha söyleyeyim.
2 yıllık bir süreç. Başkanın bu konuda bilgisi yoksa, bu bir problem, bilip de bir şey söylemiyorsa o da ayrı bir problem ama gönlümüz Keşan Belediye Başkanı olarak <FSRU’ya karşıyım>  açıklaması yaparak yanımızda yer alması”

“Ergene gibi mi olsun?”

Pekcan‘ın ardından söz alan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Ergene örneğini vererek, “Ergene gibi mi olalım? 2,5 milyar liraya şimdi Ergene nehrini temizlemeye çalışıyorlar.” dedi.
Gaytancıoğlu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Karşı çıkmamıza rağmen, <1.sınıf tarım arazilerine bu fabrika yatırımlarını yapmayın, doğayı çevreyi kirleten yatırımları yapmayın> dememize rağmen, fabrikalar kuruldu. 1.500’e yakın, o fabrikalar çevreyi bozdu şu anda Trakya’da kanser vakaları ciddi oranda arttı. Bu kaç senelik bir olay 25-30 senelik bir olay. Chp o zamanda doğruları söyledi o zamanda çevrenin katledilmesine karşıydı şimdi de karşı. Islah organize sanayi bölgesi kurarak Ergene’nin sularını Marmara’ya derin deşarj edecekler. İlerde Marmara’nın kirliliğinden belki bahsedeceğiz şimdi de diyoruz ki bu doğalgaz limanını yapmayın.
Niye; bilim adamları karşı çıkmış, konusunda 10 ayrı uzman tecrübeli kişiler gelmişler bakmışlar buraya bu iş olmaz demişler ama vahşi kapitalizm ve onun işbirlikçileri bunu görmezden geliyorlar.

Susuyorlar ya da bizimle adeta dalga geçercesine konuşuyorlar. Ergene’de bundan 30 sene önce balık tutan yüzen insanlar şimdi oraya elini dahi sokamıyor. Peki Saros Körfezi de ona mı benzesin? Bu işin siyasi malzeme haline getirmeyin. Milletvekilliği yapmış Keşanlı bir abimiz Ak Partiden Belediye Başkanı aday olmuş İsmail Üğdül abimiz bile bu iş olmaz diyor. Sadece bizler demiyoruz artık herkes görebiliyor. Neden diğer siyasi partilerin özellikle iktidar partisinin temsilcileri bu yatırım yanlıştır diyemiyorlar. Bilim mi yanlış söylüyor?”

“Denizlerimizi kirleterek torunlarmıza ‘Allah bizi affetsin, siz de affedin’ diyemeyiz”

Milletvekili Okan Gaytancıoğlu‘nun ardından sözü CHP Gelibolu İlçe Başkanı İsmail Parlak aldı; “Bizler Gelibolu’da, Çanakkale’de yanlış projeye de hayır demek için buraya geldik.” şeklinde konuşmasına başlayan Parlak, “Sadece Keşan bundan etkilenmeyecek, Gelibolu etkilenmeyecek Eceabat’a kadar tamamı zarar görecek. Torunlarımıza denizlerimizi kirleterek Allah bizi affetsin siz de affedin diyemeyiz arkadaşlar. Dediğimiz zaman bize teşekkür etmeyecekler kusura bakmayın da bize küfür edecekler.
Gelibolu yarım adası zaten şu anda katledildi. Bir otoban sistemi geldi tarım alanları gitti. Yabancılar arazileri satın aldı, %60’ını kaybettik. Sütlüce ve Bayırköy iki köyümüz bizim sebze meyve depomuzdu. Arazisinin yarısı sağolsun aldılar götürdüler. 40 yıl sonra sebze meyveyi biz televizyonda görürüz gibi geliyor”
dedi.

“Dünya Saros’u bizden tanıyor”

İsmail Parlak‘ın ardından sözü CHP Eceabat İlçe Başkanı Metin Öğün aldı. “Dünya bizden tanıyor Saros Körfezi’ni” diyen Öğün, şu sözleri dile getirdi: “100 yıl önce Cumhuriyetin temellerinin atıldığı topraklarda dedelerimiz döktükleri kanlar neticesinde biz bu topraklarda yaşayabiliyoruz. Anzak törenleri olduğunda tüm dünya buraya geliyor. Yılda yaklaşık olarak 4 milyon insana tekamül eden ziyaretçileri buluyor. Conk Bayırı’ndan baktığın zaman insanlar pırıl pırıl sular görüyor biz yarın öbür gün nasıl bahsedebileceğiz bunlardan böyle bir şey var mıydı diyeceğiz?”

“Kilometrelerce uzanan sahillerin kirlecek olması korkunç”

Bu sözlerin ardından CHP Enez İlçe Başkanı Vedat Avcu söz aldı. FSRU ile bütün Saros’un kirleneceğine dikkat çeken Avcu, “Saros Körfezi’yle birlikte Dedeağaç’a kadar yani Dedeağaç Körfezi’ne kadar etkilenen bir yer. Bunun uluslar arası finansmanının araştırılmasında çalışmalarımıza ve hayır dememize katkı sağlayacağı inancındayım. Karşı taraf diyoruz bundan etkilenecek düşünün ki bizim Enezimiz 200 kat etkileneceğini kendi aramızda konuşuyoruz. Hakikaten de  Yayla’dan sonra Enez’e kadar onlarca kilometre bizim denizimiz var, Yarın Enez’e kadar bizim körfezimiz tümüyle yok olacağını düşünmek korkunç bir şey.” dedi.

Son olarak sözü CHP Edirne İl Genel Meclisi Başkanvekili Şenol Kılıç aldı. “Saros sadece Edirne ilini ilgilendirmiyor, Kırklarelini, Tekirda’ğı ve en büyük metrapol İstanbul’u ilgilendiriyor.” diyen Kılıç, “Saros Körfezi büyük denizlerin yanında baktığımız zaman bir akvaryum, biz binlerce ton grosstonluk gemilerin buraya geleceğini biliyoruz. Ufacık akvaryum gibi bir körfezi ne hale getirecekler. Bitki örtüsü değişecek, burada artık balık bulunamaz hale gelecek, ekolojik denge tamamen bozulacak, kuzey Anadolu fayının üstünde kurulacak. Yarın herhangi büyük depremde oluşabilecek tehlikeleri kim önleyecek! O kadar büyük gemilerin dolaştığı bir saros körfezinde kumsal alan kalabileceğine inanıyor musunuz. Bir dalgakıran yayla?da neler yaptı, Boru hattı için binlerce çam ağacı kesilecek, millet ağaç diker biz son zamanlarda her yerde ağaç kesmeye başladık buyrun Kazdağları örneği. Büyük bir istihdamda yaratmayacak. 10-15 kişiden ibaret olmayacak. Geriye döndürmek mümkün mü döndüremeyecğiz. Kesinlikle bu tip tesislerin turizmin göbeğine yapılmasına Hayır diyorum, Saros’uma dokunma yaşam alanıma dokunma..” dedi

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu