Mecidiye “Kum” olayı yılan hikayesine döndü
Mecidiye Köyü sınırları içerisinde yer alan Kale (İtalyan) Koyu’ndan alınan kumlar gerek yerel gerekse ulusal basında yer almış, sosyal medyada ise uzun süre gündemden düşmemişti.
1. Derecede SİT Alanı olan koydan izinsiz olarak alınan kumlarla ilgili bölgeye gelip incelemelerde bulunan CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, söz konusu kumların Mecidiye Muhtarlığı ekipleri tarafından sahilden alındığını, konu ile ilgili jandarma tutanağı tutulduğunu ve konu hakkında soruşturma başlatıldığını kamuoyuna duyurmuştu.
Yaşanan gelişmeler üzerine bir süre sessiz kalan Mecidiye Muhtarı Ali Balaban, suskunluğunu bozarak 7 Ocak 2020 Salı günü yaptığı basın açıklamasında; hakkında soruşturma başlatıldığını, SİT alanı olan bölgeden kum almanın cezasının olduğunu bilmediğini belirtti.
Balaban, bölgeden 9 kamyon kum aldıklarını, bu kumu muhtarlık sınırları içerisinde kamu yararına, bazı binaların inşaat ve tadilatında kullanmayı amaçladıklarını söyledi.
Bu gelişmelerin ardından çeşitli tartışmaların da gündeme taşınmasına neden olan olayla bağlantılı olarak basında, kumların inşaatlarda kullanılmasının sakıncalı olduğu yönünde açıklamalar yer aldı. Beraberinde, bölgeden alınan kumun Balaban’ın ifade ettiği gibi 9 kamyon değil, bu miktardan çok daha fazla olduğu yönünde iddialar da konuşuldu. Koydan kum alınması işleminden sonra çekilen fotoğrafları görenler, bölgeden video görüntü alanlar, “Ortada yasal olmayan haksız bir durum var. Bu bir suçtur. Yetkililer konuya açıklık getirmeli” diyerek tepkilerini dile getirdi.
Konuyla ilgili olarak, alınan kumun miktarının ne kadar olabileceği yönünde, mevcut fotoğraf ve video görüntüler eşliğinde, Keşan’da inşaat ve hafriyat işiyle uğraşan bazı firma yetkililerinden bilgi aldık.
Firma yetkililerinin verdiği bilgilere göre; bölgeden alınan kum miktarı 9 kamyondan çok daha fazla.
Kum alındıktan sonra oluşan kraterin genişliğini yaklaşık 25 metre, uzunluğunu yaklaşık 15 metre, derinliğinin ise yaklaşık minimum 2 metre olarak değerlendiren firma yetkilileri, bölgeden alınan kumun ortalama 700-800 metreküp olacağını söyledi. Her bir kamyonun ortalama 15 metreküp kum alacağını da belirten yetkililer, bu ölçülerde bölgeden yaklaşık 50 kamyon kum çıkacağını ve bu miktarın muhtarlığın elindeki kamyonlar ile yapılması halinde bu sayının çok daha fazla olacağını söyledi.
50 kamyon dolusu kumun bölgeden taşınması için ise yaklaşık olarak 3-4 günlük bir çalışma gerektiğini de belirten yetkililer, bölgeden çıkan kumun piyasa değerinin yaklaşık olarak 40 bin TL olduğunu söyledi.
Öte yandan bölgede bugün (10 Ocak 2020) yeni bir gelişme daha yaşandı. Ali Balaban tarafından yapılan açıklamaya göre bölgeden alınan kum Edirne Valiliği ve Edirne Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün devreye girmesi ile alındığı yere 9 kamyon olarak geri bırakıldı.
Balaban, “Bir daha izin verilse dahi denizden kum almam” dedi.