Kültür/SanatYaşam

Keşanlı Resim Öğretmeni Göksel Altın’ın “Mavi” isimli sergisi Kent Müzesi’nde sergileniyor

18 Mart 2024 tarihinde açılan ve o günden bu yana pekçok ziyaretçisini ağırlayan Keşan Kent Müzesi, ilk defa bir resim sergisine ev sahipliği yapıyor ve Keşanlı Resim Öğretmeni Göksel Altın‘ın “Mavi” isimli sergisini, sanatseverlerle buluşturuyor.

Yaklaşık iki yıllık bir üretim sürecinin eseri olarak ortaya çıkan “Mavi” aynı zamanda Göksel Altın‘ın sanatsal kariyerinin de ilk kişisel sergisi olarak dikkat çekiyor.
Sanatseverler, 4 Eylül’de açılan sergiyi, 7 Eylül 2024 Cumartesi gününe kadar ücretsiz olarak gezilebilecek.

Ziyaretçilerine farklı bir bakış açısı sunuyor

Göksel Altın, eserlerinde mavi ve turuncunun keskin kontrastını kullanarak, kadın figürünü sanatsal bir anlatımın merkezine yerleştiriyor. Kadını kuş ve kelebek figürlerine yuva olarak tasvir eden Altın, bu özgün yaklaşımıyla kadın ile doğa arasındaki bağa dair derin bir mesaj veriyor.

Sergi, sadece görsel bir şölen sunmakla kalmıyor, aynı zamanda izleyicilere kadının doğayla olan ilişkisini keşfetme fırsatı da veriyor. Altın’ın eserlerinde kullandığı renklerin ve figürlerin uyumu, sanatseverlerin dikkatini çekerken, derinlemesine anlamlarıyla da iz bırakıyor.
“MAVİ”, sanatseverleri düşünmeye sevk eden temasıyla hem bölge halkı hem de ziyaretçiler için kaçırılmayacak bir etkinlik olarak öne çıkıyor.

Sergi’nin, Keşan’da sanatın farklı boyutlarını keşfetmek isteyen herkes için unutulmaz bir deneyim sunduğunu dile getiren Keşan Kent Müzesi Koordinatörü Aslı Avcı, sanata ve sanatçıya ev sahipliği yapmaktan, Keşan’ın sosyal ve kültürel yaşamına kıymetli dokunuşlarla hareket ve heyecan katmaktan mutluluk duyduklarını belirterek, “Tüm halkımızı Mavi’yi gezmeye, sanatı duymaya, görmeye, hissetmeye, sanatçısıyla tanışmaya Kent Müzemize bekliyoruz.” dedi.

Sergi, 4 Eylül Çarşamba günü saat 08:30’da kapılarını ziyaretçilere açtı ve 7 Eylül Cumartesi günü saat 17:30’a kadar sanatseverler tarafından gezilebilecek.

“Benim için mavi ve kadın..”

27 Mart 1986’da Keşan’da dünyaya geldiğini, ilk ve orta öğrenimini Keşan’da tamamladığını belirten Göksel Altın, 4 – 5 yaşlarındayken resim yapmaya başladığını, okul öncesi dönemlerinde çizgi filmlerin ve bol resimli hikayelerin ilgisini çektiğini dile getirerek, bu ilginin zamanla gördüklerini resmetmeye dönüştüğünü söylüyor.
Bu dönemini, “Resim defterlerimin birini bitiriyor hemen bir başkasını aldırıyordum. Çılgınlar gibi resim çiziyordum.” şeklinde tanımlayan Altın, yeteneğinin her geçen gün daha da geliştiğini fark ettiğini, resmin kendisi için bir tutkuya dönüştüğünü ifade ederek, kariyer hedefinin de buna göre şekillendiğini belirtiyor.
Balıkesir Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’ni bitirdikten sonra pedagojik formasyon eğitimi aldığını, ardından 8 yıl öğretmenlik yaptığını vurgulayan Göksel Altın, 2022’den bu yana ise kendi özgün eserlerini üretiyor.

Altın, ilk kişisel sergisi Mavi’yi şu sözlerle anlatıyor:
“Yıllardan beri aklımda olan bir şeydi ama bir kırılma noktası bekliyordum. O zamanlar şunu hissettim; resim yapmalıyım, kendi üslubumu oturtmalıyım.
Biraz zor bir süreç oldu. İnsanlar, renkleri kullanışıma, çizimlerime baktığında ‘Evet bunlar Göksel Altın’a ait resimler’ diyebilmeliydi. İki yıl sürdü bu dönem. Resimleri yaptıkça evrildi, gelişti.. Çok çalıştığım zamanlar da oldu, durup beklediğim zamanlar da oldu. Hala da öğrenmeye devam ediyorum.
‘Mavi’ iki yıl önce başladığım o yolculuğun vardığı yerdir.”

“Mavi gökyüzü ve uçma hissi her zaman heyecan vermiştir bana.” diyen Göksel Altın, resimlerinde kadın temasının merkezde yer almasının da “yuva” kavramının tasviri olduğunu söylüyor.

“Mavi” ve sanat üzerine..
Editörün kaleminden:

Resim sanatı, insanlar üzerinde güçlü ve çok yönlü etkiler bırakabiliyor. Resim dahil, sanatın pek çok alanında üretilen eserlerin sergilendiği sanat etkinlikleri, bireylerin duygu, düşünce ve algı dünyalarını şekillendirebiliyor.

Resim sanatı; renklerin, kompozisyonların ve figürlerin kullanımıyla, kişide huzur, mutluluk, hüzün ya da hayranlık gibi duygular uyandırabiliyor.

Sanat, insanlara hayatı ve dünyayı farklı bakış açılarıyla görme fırsatı tanıyor.
Sanat, alışılmış kalıpların dışına çıkarak, izleyicisine yeni düşünce kapıları açıyor.
Sanatın, yaratıcılığın kaynağı olduğunu düşündüğümüzde; bir sanat eserini izlemek, birçok insanda yeni fikirler ve ilhamlar doğurabiliyor.

Resim sanatı, bir tür meditasyon etkisi yaratabilir. Sergi ziyaretleri sırasında, izleyiciler günlük hayatın telaşından uzaklaşarak sanatın dinginliğinde bir süreliğine kaybolabilirler.
Hiç şüphesiz, sanat eserleriyle hayat bulan, ortaya çıkan estetik güzellik, zihinsel yorgunluğu hafifletecek, kişiye ruhsal bir rahatlama sunacaktır.

Resim sanatı, bireyler arasında toplumsal bağları da güçlendirebilir. Özellikle sergiler, bir araya gelme ve sanat üzerine konuşma fırsatları sunarak toplulukları birleştirir.
Göksel Altın’ın sergisinde olduğu gibi, yerel sanatçılar memleketlerinde sergi açtıklarında, topluluğun kültürel mirasını da zenginleştirirler.

Bu bağlamda, Göksel Altın’ın “MAVİ” sergisi, izleyiciler üzerinde duygusal, düşünsel ve kültürel anlamda derin etkiler bırakma potansiyeline sahip bir etkinlik olarak dikkat çekiyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu