ÇevreSiyaset

Gaytancıoğlu: “Doğayla inatlaşmayalım. FSRU Limanı yanlış yere yapıldı”

CHP Cumhuriyet Halk Partisi Edirne Milletvekili Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, kurulmasından ilk gemi gelişine kadar çok sayıda tartışmaya konu olan FSRU Doğalgaz Aktarma Limanı alanını ziyaret ederek, açıklamalarda bulundu. FSRU projesinin fay hattı üzerinde olduğuna işaret eden Gaytancıoğlı, “Doğayla inatlaşmayalım!” dedi.

“Limanın yapımı için 10 bin ağaç kesimi yapıldı”

Saros Körfezi’ne yapılan FSRU Doğalgaz Aktarma Limanı Projesi’nin üzerinde bulunduğu alanın yer altı ve yer üstü zenginliklerinin olduğunu kaydeden Gaytancıoğlu, “Zenginliklerimizi tabi ki, kullanacağız. Ama bunu doğayla mücadele şeklinde değil, doğayla birlikte kullanmak lazım. 2 haftadan bu yana deprem bölgesindeyim. Orada görüyoruz; doğaya gen vuramazsın, doğa bunun intikamını bir şekilde alır. Birinci sınıf tarım arazilerine, ormanlara, meralara saldırmamak lazım. Çünkü onlar doğanın parçasıdır. Meralar hayvanların ve tarım alanları insanların gıdasını sağlamak içindir. Tarım vasfını kaybetmiş milyonlarca hektar arazi var. Buralarda yapılaşmada yapılabilir, sanayi tesisleri kurulabilir. Ama bunların hepsi bilimin izin verdiği yerlerde olmalıdır. FSRU Doğalgaz Aktarma Limanı’nın yapılmasına bilim ve hukuk izin vermemiş, halk yapılmasını istememiş. Limanın yapımı için 10 bin ağaç kesimi yapıldı.” dedi.

“Fay hattının olduğu yere milyon dolarlık yatırım yapılıyor”

Okan Gaytancıoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Başka ülkelerin gazını pazarlamak için enerji üssü olacağız mantığıyla, doğayı katletmek doğru değildir. Ayrıca, fay hattı üzerine bunu inşa etmek yazıktır, günahtır. İskenderun Limanı’nda çıkan yangını ben gözlerimle gördüm. Onun dışında 1999 yılında Tüpraş Limanı yandı. Göz göre göre, fay hattının olduğu yere milyon dolarlık yatırım yapılıyor. Bölgeden çalışan kimse yok. İstihdamda sağlamıyor. Ama bölgenin doğasını ve toprağını sömürüyor. Bölge insanları istemiyor ve tepkisini dile getirdi. Cumhuriyet Halk Partisi olarak, yaşanan sorunu mecliste ve her platformda dile getiriyoruz, dile getirmeye devam edeceğiz. Yer seçimi yanlıştır.”

“Fay hattı olmayan yerlere yapıları ve sanayi tesislerimizi dikelim”

Türkiye’nin deprem bölgesi olduğunun altını çizen Gaytancıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Türkiye fay hatları üzerindedir. Fay hatları bir zenginliktir. Fay hatları kırıldıkça, tarım toprakları daha da, iyileşir. Ama önemli olan doğayla mücadele etmek değil, doğaya bu konularda izin vermektir. Fay hattının üzerine yapılaşma olmamalıdır. Fay hattı olmayan yerlere yapıları ve sanayi tesislerimizi dikelim. İnşaat mühendislerinin, şehir plancılarının ve jeoloji mühendislerinin, jeofizik mühendislerinin, ziraat mühendislerinin dedikleri ölçüde binalarımızı yapalım. Doğayla inatlaşmayalım. FSRU Limanı yanlış yere yapıldı. Biz yapılmasın demiyoruz, başka bir yere yapılması gerekiyor. Doğa katliamı yapılmasın. Biz, doğru neyse onu söylemeye devam edeceğiz. Hükümet gidici ve ondan sonra oturup, hep birlikte karar vereceğiz. Senede 1 geminin yanaşacağı söylendi ama daha fazla geminin geleceğini görüyoruz. Bunlar da bölgede belli bir tahribat yapacaktır. Saros, kendi kendini temizleyen bir körfezdir. Buralarda yapılaşma yapılmamalıdır.”

Özdemir: “Liman, fay hattının geçtiği alana yapıldı”

Daha sonra söz alan Sazlıdere Köyü Muhtarı Mehmet Özdemir, şunları söyledi: “Limanın yapılmamasını bilim insanları ve bölge sakinleri söyledi. Ama her şeye rağmen liman yapıldı. Liman, Saros Körfezi’ne değil, başka bir yere yapılabilirdi. Liman, fay hattının geçtiği alana yapıldı. İskenderun’da yaşanan felaketin benzerinin burada olmayacağının garantisini kimse veremez.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu