Ekonomi

Ekmeğe zam gündemde: “4 lira olacak!”

Edirne Esnaf ve Sanatkarları Odası Başkanı Kemal Cingöz, artan maliyetler nedeniyle ekmeğe zammın gündemde olduğunu söyledi. 200 gram ekmeğin 4 TL’ye satılması yönünde karar alınacağını söyleyen ve fiyatlardaki artışın önünün kesilmesinin önemine değinen Cingöz: “Akaryakıta her iki günde bir 1.5-2 TL zam yapılırsa, fiyatlar durur mu? ” dedi.

“Bakanlık ve federasyonun görüşü alınacak”

Ekmek zammının uzun zamandan bu yana gündemde olduğunu belirten Cingöz, “Biz, bunu ertelemiştik. Yeni ürün çıkmasını bekledik ve buğday fiyatlarının ne seviyeye geleceğini görelim dedik. Cumhurbaşkanımız tarafından buğday fiyatları, 7.05 TL olarak açıkladı. Biz de bunun üzerine ekmeğe zammı verdik. Komisyonlar toplanacak ve tutanaklar imzalanarak, bakanlık ve federasyona gönderilerek, görüş alınacak. Oradan karar geldikten sonra biz onaylayacağız. Daha sonra da, yeni fiyat tarifesi uygulamaya geçecektir. Böylece, 200 gram ekmek 4 TL’ye satılmış olacak.” dedi.

“Maliyetler, her geçen gün artıyor”

Fırıncı esnafının maliyetlerinin her geçen gün arttığını ifade eden Kemal Cingöz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Fırıncı esnafımıza fiyat verildiğinde buğdayın ton fiyatı 4 bin 200 TL’ydi. Unun çuvalı ise, 320 TL seviyesindeydi. Tahsisli unun fiyatı ise, 195-200 TL arasındaydı. Devletin verdiği tahsisli unun fiyatı 325 TL’dir. Dolayısıyla, fiyat artışı %50 seviyelerindedir. Buğday fiyatı da, %50’yi gecik bir artış söz konusu. Elektriğe geçen gün zam geldi. İşçiye, temmuz ayında bir şeyler verilmesi gündemde. Bu fiyatlar, maliyetleri karşılamaz. Ama Türkiye şartlarında, 200 gram ekmeğin 4 TL şeklinde oluştuğunu görmekteyiz. Allah herkesin yardımcısı olsun.”

“Akaryakıta her iki günde bir 1.5-2 TL zam yapılırsa, fiyatlar durur mu?”

“Bu artış nerede duracak?” sorusuna cevap veren Cingöz, sözlerini şöyle tamamladı: “Fiyatlar bir yerde duracaktır. Vatandaşın alım gücü bitince ve kimse bir şey alamaz duruma gelince fiyatlar orada bir istikrar sağlayacaktır. Akaryakıta her iki günde bir 1.5-2 TL zam yapılırsa, fiyatlar durur mu? Esnaf, zam olmasın istiyor. Biz zam yapmayalım ama girdi maliyetlerimize de, zam gelmesin. İstikrar olsun. İstikrar olursa, herkes uzun süre önünü görebilir. Yarın fiyatların ne olacağını garanti edebilen yok. Mazota, 2.60 TL zam geleceği yönünde söylenti vardı. Daha sonra böyle bir şeyin olmayacağı ifade ediliyor. Eğer zam gündeme geldiyse, bugün olmasa da, önümüzdeki haftalarda gelecek demektir.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu