BölgeÇevreHaberlerKeşanYaşam

Edirne’de görülen Yeni Mahalle’deki taş ocağı davasında “çevre ödüllü proje” savunması tepki çekti

Keşan Yeni Mahalle’deki toplu konut bölgesine 160 metre mesafede bulunan eski taş ocağına, Edirne Valiliği’nin vermiş olduğu “ÇED gerekli değildir” kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali için açılan dava dün Edirne Bölge İdare Mahkemesi’ne görüldü.
Her iki tarafın dinlendiği davada, BOTAŞ mühendisinin “Proje İngiltere’den en çevreci proje ödülünü aldı” savunması tepkilere neden oldu.

Bölgede bulunan ve kapatılmış durumdaki eski taş ocaklarının BOTAŞ tarafından faaliyete geçirilmesi üzerine mahalle sakinleri ve çevreciler tarafından Edirne İdare Mahkemesi’ne açılan dava 26 Nisan 2023 Çarşamba günü görüldü.
Edirne Valiliği’nin verdiği “ÇED Gerekli Değildir” kararına karşı, bölge halkının açtığı iptal davasına, mahalleliler adına Avukat Bülent Kaçar, davacı vatandaşlar, BOTAŞ, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü avukatları ile BOTAŞ Mühendisi katıldı.

“Proje İngiltere’den ‘En Çevreci Proje Ödülü’nü aldı” savunması

Avukat Kaçar, taş ocağında projede taahhüt edilenin aksine patlatmalı olarak taş çıkarıldığını ve bölge halkının etkilendiğini öne sürdü. Davalı BOTAŞ avukatları ise bölgede sadece 2 ay çalışma yapıldığını ve çalışmaların tamamlandığını belirterek davanın konusuz kaldığını kaydetti.
Duruşmada BOTAŞ mühendisinin, projenin İngiltere’den en çevreci proje ödülünü aldığını söylemesi ise davacı tarafın ve mahalle halkının tepkisine yol açtı.

Avukat Bülent Kaçar: “Hukuka inanıyoruz”

Duruşma sonunda açıklama yapan Avukat Kaçar, proje dosyanın bilime aykırı ve eksik olduğunu öne sürdü. Edirne İdare Mahkemesi’nin bu hukuka ve bilime aykırılığı, iptal kararıyla kanıtlayacağını kaydeden Kaçar, “Hukuka inanıyoruz çünkü Keşan kamuoyu bu hukuksuz projenin, o zamanlar engellenmesi için çok çaba gösterdi, büyük emekler verdi. Geçen sürede BOTAŞ ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı avukatlarının da itirafı üzere; ‘biz işimizi bitirdik, bu sahadan çekildik, dava konusuz kalmıştır’ gibi afaki savunmalarla bu davamızı boşa çıkarmaya çalışsalar da, Keşan halkı davasına sonuna kadar sahip çıkıyor. BOTAŞ’ın Saros FSRU limanına taş taşımak için Keşan halkını hiçe saydığı bu proje tanıtım dosyası ve idari kararı Edirne İdare Mahkemesi’nin iptal edeceğine inanıyoruz.” şeklinde konuştu. 

Projenin İngiltere’den “En çevreci Proje” ödülü aldığı yönündeki savunma üzerine konuşan Kaçar, tepkilerini şu sözlerle ifade etti:
“İngiltere’den ödül aldıklarını belirten anlaşılmaz laflar ettiler. Eğer bu eksik ve yanlış proje tanıtım dosyasına sahip, Keşan halkını bu kadar endişeye düşüren bir projeye İngiltere’den ödül aldılarsa başlarına koysunlar. Ama gerçek notu halkımız zaten BOTAŞ’a da, bu idareye de vermiştir. Umarız Edirne İdare Mahkemesi de vereceği iptal kararıyla gerçek ödülü halkımıza verecektir.”

“Keşan halkı davasına sonuna kadar sahip çıkıyor.” diyen Kaçar, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:
“BOTAŞ’ın Saros FSRU Limanına taş taşımak için Keşan halkını hiçe saydığı bu proje tanıtım dosyası ve idari kararı Edirne İdare Mahkemesi’nin iptal edeceğine inanıyoruz. ÇED iptal edildiğinde bile kamu zararı olduğu gibi kalacak. Bizim müvekkillerimiz ve Keşan halkı oradaki tozu, o gürültüyü, o can güvensizliğini, o trafik güvensizliğini, kamyonları, iş makinelerinin gürültülerini çektikleriyle kalmaması için biz de sonuna kadar idari, hukuksal bütün yasal yolları kullanacağız. Tüm şikayetleri; gerek proje tanıtım dosyasını hazırlayanlar, gerek bu idari karara imza atanlar hakkında da haklı, meşru, yasal mücadelemizi de sonuna kadar sürdüreceğiz.”

Muhtar İşlek: “Yer altı suları kayboldu”

Yukarı Zaferiye Mahallesi Muhtarı Nedim İşlek de, taş ocakları açıldıktan sonra orada gerçekleştirilen patlamalar sonucunda yer altı sularının kaybolduğunu öne sürerek, şöyle konuştu: 
“Orası; doğal sularımızın yerden kaynadığı, derelerimizin aktığı, mesire yeri olarak da kullanılan bir bölgeydi. Taş ocaklarının faaliyetiyle birlikte yeraltı sularımız kayboldu. Bir kaç adet çeşmemiz kaldı ve halkımız oradan su alıyor. Son çalışmalarda büyük bir patlama oldu ve taş parçaları etrafa saçıldı. Biz Keşan Kaymakamlığı’na o dönemde mahalleli olarak kapanması için dilekçe verdik. Buradan çıkan taşların kamyonlarla BOTAŞ FSRU Limanı’na götürülmesi sırasında, okul önünden geçtiler ve çocuklarımız da mağdur oldu. Bunun iptal edilmesi lazım. O bölgenin Keşan’a yeniden kazandırılması lazım. Keşan o tarafa doğru genişliyor. Tam sınır bölgemizde, ormanla iç içeyiz.”

Vedat Bulut: “Sınavlara hazırlanan çocuklarımız mahvoldu”

Eğitim Sen Keşan Temsilcilik Başkanı Vedat Bulut ise, projede en çok üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin mağdur olduğunu ifade ederek; “Burada böyle bir proje geliştirmişler ama bu projenin içerisinde hiç insan yok. Çocuklar tam üniversite sınavlarına hazırlanırken mahvoldular. Düşünün; sizin üst katınızda bir matkap, delgeç çalışıyor ve siz aşağıda sınavlara hazırlanıyorsunuz, ders çalışıyorsunuz, ödevlerinizi yapıyorsunuz. En çok mağduriyeti yaşayan öğrencilerimizdir, hastalarımızdır. Mahalle halkı zaten tozdan balkonlarına çıkamadı. Çocukların yaşadığı mağduriyet ise hiç giderilemez. Bir şey yapmadık diyorlar siz orada gazoz kapağı mı patlattınız? Çocuklarımızın mağduriyetini gideremezsiniz.” dedi.

Saliha Kafalı: “Kesinlikle anlattıkları gibi değil, orada yaşayan biliyor”

Keşan Kent Çevre Ekoloji Platformu Sözcüsü Saliha Kafalı da, adalete inandıklarını ve bölge halkı lehine karar çıkacağına emin olduklarını belirterek, “Taş ocağının olduğu bölgede yaşıyoruz. Burası 20 yıl önce yerleşim alanının içinde kaldığı için kapatılan bir bölge. Şu anda orada 10 bin-15 bin kişi ikamet ediyor. Bölge hem okul güzergahı hem de toz nedeniyle kronik rahatsızlar tetikleniyor. Çocuklarımız okula gidip gelirken çok büyük şikayetler yaşıyor. Karşı tarafın dediklerinin hiç biri gerçek değil aslında. Kesinlikle anlattıkları gibi değil, orada yaşayan biliyor. Biz orada yaşayan halk olarak elimizden geleni yaptık ve yapıyoruz. Adaletin de bizim lehimize karar vereceğine çok çok eminiz.” şeklinde konuştu.

Karar 15 gün sonra açıklanacak

Tarafları dinleyen İdare Mahkemesi’nin 15 gün içerisinde karar vererek, taraflara iletmesi bekleniyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu