Keşan İlçe Sağlık Müdürlüğü’nce, sağlıkta farkındalık oluşturmak amacıyla, belirli gün ve haftalar kapsamında hazırlanan ve Keşan FM’de yayınlanan Bir Nefes Sıhhat’te bu hafta beyin ve sinir cerrahi hastalıkları ile MS hastalığı konuşuldu.
Özel Keşan Hastanesi Beyin Cerrahi Uzmanı Operatör Doktor Barış Chousein‘in konuk olduğu ve İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden Hemşire Mine Akgül’ün sunduğu programda, beyin ve sinir cerrahi hastalıkları teşhisi ve tedavisi hakkında bilgi veren Dr. Chousein, MS hastalığı konusunda da önemli bilgiler aktardı.
Dr. Chousein, bu grup hasatlıklardan halk arasında en çok bilinenin ve en sık karşılaşılanın bel fıtığı hastalığı olduğuna vurgu yaparak, şu ifadeleri kullandı:
“Vücudumuzun bel bölümünde yaklaşık 5 omur bulunmaktadır. Her omurun arasında bizim disk dediğimiz elastik formunda bir bölge yer alıyor. Daha sonrasında bu omurga, omur ve disk zorlandığında bunun kenarında bir takım yırtılmalar oluşabilmektedir. Bu yırtılmalar sonucunda iki omurun arasındaki disk yırtıktan dışarıya çıkıp bizim omuriliğimize, sağ ve sol bacağa giden sinire bası yapabilmekte.
Baskı yaptığı yere göre de hangi sinirde, sinirin neresine baskı yapıyorsa vücudumuzda o bölgede bir takım ağrı, uyuşma ve güçsüzlük gibi semptomlar ortaya çıkabilmekte. Bu omurlar aslında bizim omuriliğimizi koruyan yapılar ve bunun hasar görmesini engellemektedirler. Vücudun bel kısmına şiddetli derecede yük bindirdiğimizde, zorlandığı zaman, uzun süre aynı pozisyonda kalındığında, fazla kilolu hastalarda ve uzun bir süre kilo alınıp bele yük bindiğinden özellikle hamile bayanlar gibi hastalarda yırtılmaların gerçekleşmesi nedeniyle bel fıtığı başlangıcı görülmekte.”
Bel fıtığının belirtileri neler?
Bel fıtığının ilk belirtilerinden birinin bel ağrısı olduğunu belirten Chousein, ortaya çıkabilen diğer belirtileri de şöyle sıraladı:
“Sinir hattına bağlı, hangi omurganın hangi bölümünden çıktığına bağlı olarak kalçaya, kasığa, diz üstüne, ayak bileğine ve parmağa vuran ağrılar görülebilir. Bunların yanı sıra uyuşukluk görülebilmektedir. Uyuşukluktan ziyade güç kayıpları olabilmekte ama bu güç kaybı ‘Bugün bacağım sağlam yarın kımıldamıyor’ şeklinde değil, süreç içerisinde zamanla güç kayıpları görünür. Sık görünen belirtilerin yanı sıra farklı belirtileri de var. İdrar kaçırma bu belirtilerin ileri boyutlarından bir tanesi. Çabuk yorulma, uzun yol yürüyememe, bel fıtığına bağlı kanal daralmaları kendini hissettirebilir.
Örneğin; bazı hastalar 50 veya 100 adım yürüdükten sonra dinlenme ihtiyacı duyar. Bu dinlenmeden sonra ağrılar geçince yürümeye devam edebilirler. Erkeklerde ilerleyen zamanlarda iktidarsızlığa sebep olabilir. Belli bir dönemden sonra çok fazla baskı varsa denge kayıplarına, oturmada veya yürümede güçlüklere neden olabilir.”
Tevadi yöntemleri
Bel fıtığının tedavi yöntemlerine de değinen Barış Chousein, çekme germe işlemlerinin uzmanları tarafından yapıldığı takdirde fayda görüldüğünü bununla birlikte halk arasında “çıkıkçılar” diye tabir edilen kişiler tarafından yapılan uygulamaların sakıncaları olduğunun altını çizdi.
Bel fıtığında gereğinden uzun süre korse kullanılmasının zararı olabildiğine değinen Chousein, fizik tedavi hareketlerinin süreç açısından öneminin altını çizdi.
MS hastalığı nasıl fark ediliyor?
MS hastalığına da değinen Barış Chousein, hastalığın sıklıkla görme kusurlarıyla ortaya çıktığını ifade ederek, şu bilgileri verdi: “Görmede bulanıklık, çift görme, görüntülerinin kayması, görme bozuklukları gibi görme ile alakalı semptomlardır. Bunların dışında kol ve bacaklarda uyuşma, güçsüzlük, düz yolda yürürken dengesizlik, ellerde titreme veya uyuşma, idrar kaçırma ve idrarını yapamama gibi belirtilerle de ortaya çıkabiliyor. Tabi ki bu semptomları gösteren herkesin MS olacağı söylenemez.”
MS hastalığının kesinlikle bulaşıcı bir hastalık olmadığını belirten Chousein, net olarak genetik geçişli bir hastalık olmadığını ve bu hastaların çocuk sahibi olmasına engel olmadığını da dile getirdi.