GenelKeşanKültür/SanatTurizmYaşam

Balkan geleneği “Bocuk Gecesi” Keşan’ın Çamlıca köyünde kutlandı

Keşan’a bağlı Çamlıca köyünde, geleneksel olarak düzenlenen ve Bolu’daki yangın nedeniyle iki kez ertelenen, Balkan geleneği “Bocuk Gecesi” yapıldı.

Orta Çağ’dan kalma bir gelenek olduğu bilinen Bocuk kutlaması için çevre il ve ilçelerden gelen ziyaretçiler, akşam saatlerinde Çamlıca köyünde buluştu.
17.’si düzenlenen gecede, ürkütücü kıyafetler giyerek yüzlerini boyayan veya maske takan kişiler, evlerin pencere ve kapılarına vurarak hane sakinlerini korkuttu.

Türk Patent Enstitüsü’nde ‘Çamlıca Bocuk Gecesi’ olarak tescillenen ve Türkiye, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne girebilmesi için çalışmalar başlatılan etkinlikte, antik dönem, Ortaçağ ve bölgenin etkileşim içinde bulunduğu diğer kültürlerin izlerini taşıyan koreografiler ile gösteriler sahnelendi.

Etkinlik alanına kurulan alternatif sahnelerde ise canlı müzik ve DJ performansları sunuldu.

Beyaz ya da kırmızı çarşaf giyip yüzlerini boyayan gençler, konuklara kabak tatlısı dağıttı.

Ayrıca stantlarda, Bocuk’a gelen konuklar hem alışveriş yaptı hem de eğlendi.

Bocuk Gecesi

Kışın en soğuk geçtiği günlerde kutlanan “Bocuk Gecesi”nde, her evde mutlaka kabak pişiriliyor, bunun yanı sıra kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı ve ceviz yeniliyor.
Aile halkı, komşular ve akrabaların katıldığı gecede çarşaflara sarınan gençler, komşularını “Bocuk geliyor” diyerek korkutuyor.
“Bocuk” diye adlandırılan varlığın beyazlar içinde ve insan görünümünde gezdiğine, “Bocuk”un kabak pişen eve gelip kötülük yapmayacağına inanılıyor.

Aynı zamanda, bu gece suya atılan tahtanın sabah su üzerinde donmuş olarak bulunması halinde, o evdekilerin yıl boyunca sağlıklı, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılıyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu