Haberler
Bilim Kurulu ardından değerlendirmede bulunan Bakan Koca, maske kullanımına dikkat çekti
Bilim Kurulu bugün, korona virüs ile mücadelede son durumu ve tedbirleri görüşmek üzere video konferans yöntemiyle, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı.
Kurul sonrasında Bakan Koca açıklamalarda bulundu.

Koca’nın açıklamalarından satırbaşları şu şekilde:
- 1 Haziran’da başlayan normalleşme süreci yakında 1 ayını dolduracak. Koronavirüs salgını konusunda hak edilmiş, dayanağı sağlam bir iyimserlik içindeyiz.
- Tedbire daha az ihtiyaç duyulacak dönemi, şimdi alacağımız tedbirlerle sağlıyoruz.
- Sonbaharda risk beklentisi DSÖ’nün 2 gün önce yaptığı Güney Amerika için yaptığı vaka sayısı bizi uyarıyor. Bıkkınlığa düşmek, rehavete kapılmak riske açılmak anlamına gelir.
- Sıcak yaz günlerindeyiz. Bu havada maske kullanmak geçen aylardaki gibi kolay değil. Hepimiz zorluk yaşıyoruz, lütfen sıcaklara yenilmeyelim. Eğer yenilirsek vaka sayısının artışa geçeceğini, yoğun bakıma gideceğini unutmayalım.
- Bu yaz günlerinin aydınlık günler olacağı konusunda güçlü gerekçelerimiz var.
- Maske kullanmamak kişisel hukukun ihlalidir. Maske ortak zorunluluğumuzdur.
- Tedbirlere uymak, normalleşme dönüş yolunu kısaltacaktır.
- Korona virüsün yaz aylarında virüsün etkisini kaybedeceği düşünülüyordu.Bu konuyu açıklığa kavuşturmak istiyorum, Virüsün yayılma hızında yaz aylarında yavaşlama olmamıştır.
- Bu yıl hekim olmak isteyenlerin sayısı her zamankinden fazla.
- Salgın hastalığı söz konusu olduğunda 1 ay 2 ay sonrasını öngörmek çok zordur. Sınavın ertelenmesi durumunda risk bugünden çok daha büyük olabilirdi. Bugünkü gerekçeler yarın da büyüyebilir.
- İkinci dalgayı yaşamadığımızı rahat söyleyebiliriz. Şu an yaşadığımız birinci dalganın etkilerini görmüş oluyoruz. Dünyada halen birinci dalganın etkisi devam ediyor.
- Toplumun bağışıklığı %1’in altında.
- Bazı illerimizde bunun biraz daha yüksek olduğunu biliyoruz. Adıyaman yüzde 3, İstanbul da yüzde 3’ün üzerinde.
- Birçok kimsenin toplum bağışıklığı anlamında yüksek oranlar beklediği, bağışıklığın giderek arttırılmasının anlamlı olduğunu düşündüğü noktada biz bu çalışmayla toplum bağışıklığının kolay gelişmediğini görüyoruz.
- Toplum bağışıklığının oluşması için yüzde 60-65’ler hedeflenirken 60-70 kat benzer pandemi yaşamayı gerektiriyor.
- Aşı gelişmedikçe toplum bağışıklığının oluşmayacağını görüyoruz, virüsten korunmanın en bariz yönü maske kullanmak ve sosyal mesafe. Bu şekilde %90 üzerinde korunma sağlıyor.
- Farklı virüs çeşitleri var ancak virüsün mutasyona uğradığı anlamında bilimsel bir veri yok. Dünyanın farklı 6 bölgesinden farklı virüsler geliyor bu doğru ancak virüsün RNA’sında değişim yok.
- Mutasyon olur elbet ancak bir veri yok.
- Kan gruplarıyla ilgili olarak daha çok A grubunun daha çok, ‘0’ grubunun daha az riskli olduğu yönünde bir çalışma var ancak somut bir çalışma değil. Verilerimizi topladık. 1-2 hafta içinde yayınlayacağız
- Günlük olarak il bazında açıklanasında sorun yok, İl Hıfzıssıhha Kurulları sayılarını biliyorlar, biz de gerektiğinde açıklayabiliriz.
- Yeni normal hayatta gelen sayılar, beklentimiz doğrultusunda olmadığını söyleyebilirim. Vaka sayısındaki artış, rehavetin olmuş olmasındandır.