ÖZEL HABER

Artan vakalar “Kademeli Normalleşme” için gün sayan Keşan esnafını tedirgin ediyor

Pandemi nedeniyle aylardır kapalı olan esnaf, ‘kademeli normalleşme’ açıklamalarıyla birlikte dükkan açma umudunu 1 Mart tarihine sakladı. Kafe ve lokantalarının kademeli de olsa, 1 Mart tarihinde açılması bekleyen esnaf Keşan ve çevresinde bir anda artışa geçen korona virüs vakalarını değerlendirdi.

Koronavirüs tedbirleri dolayısıyla aylardır sandalyeleri masaların üstünde bekleyen esnaf, kademeli normalleşme beklentisiyle yeniden müşteri alacakları günü iple çekiyor. Uzun süredir yalnızca paket servis ve gel-al siparişleri ile işlerini yürütmeye çalışan binlerce esnaf, bir yandan da bölge genelinde artan vakalardan dolayı tedirginliklerini koruyor.

“Açılmak Ramazan Bayramı’nı bulacak”

Gelinen noktada bir dönem açılmaktan yana büyük ümit beslediklerini belirten Keşanlı esnaf Harun Kenar, Keşan ve çevresinde adeta patlayan vakalar sebebiyle kontrollü de olsa açılmadığını düşündüğünü belirterek, “Kontrollü dahi olsa ve açılsa bile bunun da Ramazan Bayramı’nı bulacağına inanıyorum. Çünkü vaka sayıları hiç beklemediğimiz bir anda çatır çatır artmaya başladı. Bundan sonraki süreçte de açılsa bile İlçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından aşırı derecede kontrolü yapılacağına inanıyorum, ki yapılması da gerekiyor; çünkü vatandaşımız son dönemde her ne kadar kendilerini koruyor gibi görünse de maske ve diğer tedbirleri asmaya başladı.” derken, ilçenin bulunduğu konum itibariyle çekincelerinin olduğunu dile getirdi. “Keşan jeopolitik yerinden dolayı çok fazla yerli ve yabancı turist çeken bir yer ve vakalar konusunda potansiyelin olduğu bir ilçe.” sözlerini dile getiren Kenar, “Keşan
Aşı tamamen yaygınlaşana kadar, bu durumun Ramazan Bayramı’na kadar gideceğine inanıyorum.” derken, muhtemel takvim için de “2025 yılına kadar yılın 6-7 ayı açık olup, 4-5 ay da mutasyonlar ile birlikte tekrar kapalı olacağımız fikrine kendimi bir esnaf olarak inandırdım. İnsanların da buna alışması gerekiyor bence.” sözlerini kaydetti.

“Açılsak ne olur, açılmasak ne olur?”

Esnafın açılma ümitlerinin yanında bir de şu anki durum ele alındığında nasıl iş yapacaklarına dair soruları da akıllarda soru işareti bırakıyor. Koronavirüs öncesinde düşük, pandemi ile birlikte adeta çakılan ticareti hayatını anlatan esnaf Seçkin Komşu, “Açılsak ne olur, açılmasak ne olur?” diyerek müşterinin az olmasından yakındı. “Yunanistan veya askeriyeden servis olmadığı sürece bir şey değişmez. Açıldıktan sonra Keşan’daki aynı potansiyeli paylaşacağız. Şimdi bu şekilde para kazanamıyorken, o şekilde nasıl para kazanacağız? Geçen dönem açıldı, o dönemli cirolarıma bakınca daha alt noktaya düştüğümü gördüm. Pazar aynı kalıyor.” diyen esnaf Komşu, ‘yeni normal’ dönemi kıyaslayarak, ‘kademeli normalleşme’ sürecindeki beklentilerini “İnsanlar ellerinden geldiği kadar tedbir alıyor; ama ekonomi de çöküyor. Hastalığın önüne geçilemiyor. Geçen dönem açıldık zaten en fazla 5 kişi içeriye giriyordu, o iş potansiyeli zaten yok. Kaldı ki hastalıktan insanlar kendilerini geri çekiyor, korkarak gelmeyen var. Açılırsa bakalım, böyle devam ediyor hayat.” sözleriyle belirtti.

“Esnaf artık eşyalarını satışa çıkarıyor”

Son olarak işletmelerin yeniden açılmasının çok gerekli olduğunu belirten esnaf Salih Savrı her türlü tedbirin alındığı ve uygulanmaya hazır olduğunu belittiği restorantların bir an önce normal faaliyetlerine geri dönmesini beklediklerini söyleyerek, “Açılsın isteriz. HES kodu alınabilir, ateş ölçerlerimiz var. İki müşteri de olsa zaten en fazla 15 dakikada yemekler yenebiliyor, esnaf için açılması daha iyi olur.” derken, süregelen olumsuz sürecin esnafı olduğu kadar işçileri de olumsuz yönde etkilediğini belirtrek, “İşçiler de bu konuda mağdur, aynı zaman da esnaf artık eşyalarını satışa çıkarıyor. O yüzden açılması hem halk hem de esnaf için iyi olur tabi eğer kurallara uyulursa. Edirne genelinde vakalar olumsuz etkiledi ama Mart başı itibariyle açılmasından yana ümidimiz var. Tedbirlere uyarsak biz bu işin de üstesinden gelebiliriz.” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu