Haberler

Keşan Kent Konseyi ve muhtarlardan ‘Patlatma İşlemi ile Linyit Üretimi’ için ÇED kararına tepki

Keşan’da Paşayiğit Mahallesi ile Karacaali, Altıntaş, Maltepe, Çobançeşmesi ve Karasatı köyleri arasında kalan alanda yapılması planlanan “Patlama İşlemi ve Linyit Üretimi” projesiyle ilgili olarak ÇED sürenin başlamasına tepki gösterdi.

Konuyla ilgili olarak basın açıklamasında bulunan Çobançeşmesi Köyü Muhtarı Serhat Sehapçı, Maltepe Köyü Muhtarı Naci Narlı, Karacaali Köyü Muhtarı Hasan Kocaalili, Karasatı Köyü Muhtarı İsmet Çolakoğlu ve Altıntaş Köyü Muhtarı Ali Aktaş, dün Keşan Kent Konseyi Başkanı Hasan Karagöz ile 14 Nisan Salı günü 16ç30’da bir araya gelerek, süreç ile ilgili olarak ortak bir karar aldı. Sonrasında alınan kararlar yazılı bir basın açıklaması ile kamuoyuna duyurulurdu.
Basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yine yapacağını yaptı. Tüm dünya gibi ülkemiz de Korona virüs ile boğuşuyorken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altıntaş, Karacaali, Maltepe, Çobançeşmesi ve Karasatı köyleri ile Keşan’ın Paşayiğit Mahallesi arasında kalan 8400 dekarlık alanda ‘Patlatma İşlemi İle Linyit Üretimi’ yapmak isteyen Ento Maden Global A.Ş’nin ÇED başvuru dosyasını, Çevresel Etki Değerlendirmesi yönetmeliğinin 8. maddesi doğrultusunda uygun bulduğunu ve ÇED sürecinin başladığını 10 Nisan 2020 tarihinde Çevre Şehircilik Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirme, İzin, Denetim Genel Müdürlüğü web sitesi duyurular bölümünde yayınlanmıştır.

Bizler beş köyün muhtarları olarak ‘Patlatma İşlemi ile Kömür Üretimi’ proje tanıtım dosyasına 23 Mayıs 2019 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı?na tüzel kişilikler olarak itiraz dilekçelerimizi gönderdik. Bu projeye onay verilmemesini talep ettik. Ancak bunun sonunda ‘ÇED Gereklidir’ kararı verildiği duyuruldu. Bu karara da 26 Temmuz 2019 tarihinde beş köyde yaşayan insanlarımızın itirazlarını içerir dilekçeleri 1000?in üzerinde imza ile Edirne Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü?ne bizzat beş muhtar olarak götürüp teslim ettik.

Bu proje hayata geçtiği takdirde; tozlaşma ve flora, fauna popülasyonundaki azalma, ekosistem ve tarımsal üretim üzerinde, orman varlıkları üzerinde büyük risk oluşturacaktır. Ayrıca 1 milyon metrekarelik komşu alanda faaliyete geçmesine Bakanlık tarafından onay verilmiş Keşan Gıda İhtisas OSB projesine de büyük zararlar verecektir.

Yaklaşık dokuz aydır bekletilen bu dosya 10 Nisan 2020 tarihinde korona virüsü belasının herkesin evlerine kapattığı bu günlerde yeniden gündeme getirilmesi anlaşılır değildir.

Bu çok iyi bilinmelidir ki bu proje hayata geçirilir ve kömür üretimine başlanırsa bu durum beş köy halkına korona virüsünden çok daha fazla zarar verecektir. Bunun için beş köy muhtarı olarak bu projenin engellenmesi için tüm yasal, anayasal ve yurttaşlık haklarımızı sonuna kadar savunacağız.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu