Gündem

Sahil ve köylerin çöp sorunu konusunda iktidarı eleştiren Gaytancıoğlu: “Bu plansızlıktır”

CHP Edirne Milletvekili özellikle yaz aylarında yaşanan sahile ve köylerdeki çöp sorunu hakkında açıklamada bulundu. “Bu devirde hala çöplerin toplanamaması konuşulması gereken konular mı?” diye soran Gaytancıoğlu bütçe planlanasında sorun olduğunu dile getirerek, “CHP’li belediyeler zorlansın diye yapılıyor, Keşan da etkileniyor” dedi.

Geçtiğimiz hafta AK Parti Edirne Milletvekili Fatma Aksal’ın da katıldığı köy muhtarları toplantısında öne çıkan konu çöplerin toplanmaması olmuş. Özellikle sahillerde artan nüfus sebebiyle, hem sahil hem de köylerin çöplerinin toplanmasında yaşanan sorunlar dile getirilmişti. Konu hakkında muhtarlara açıklama yapan Aksal ise, bütçe konusunu dile getirerek, “İller Bankası’ndan gelen paylar, yerleşik nüfusa göre veriliyor. Yaz döneminde bölgemizde ziyaretçi yoğunluğu arttığı için hizmet anlamında yetersiz kalınıyor. Çöp konusu da bizim ilimizin bütçesini aşıyor. Hizmetin büyük bir bölümü yoğunlaşan sahil bölgelerine yöneltildiği için diğer köylerimiz de bundan olumsuz etkileniyor” demişti.


Aksal’ın bu sözlerine CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, bütçe planlamasında yaşanan sorunlara dikkat çekti.

“CHP’li belediyeler zorlansın diye yapılıyor, Keşan da etkileniyor”

Sözlerine Türkiye’nin doğusundan batısına meydana gelen felaketler ve bunlara yönelik yapılan planlamalara değinerek başlayan Okan Gaytancıoğlu, “Şu anda ülke sel felaketiyle yanıyor, ondan önce de yangın felaketiyle yanmıştı. Bilimin dışına çıktığınız her koşulda sıkıntı çekersiniz. Dere yatağına ev veya işletme kurulmamalı, şehirleri de planlı bir şekilde büyütmek gerekiyor. Bunların hepsi de plansızlıktan oluyor.” derken, Saros sahilleri ve köylerinde yaşanan çöp sorununa ilişkin şu ifadeleri kullandı: “Bu çöpleri belediyeler topluyor, planlanan ne kadar bütçesi var? Bütün belediyelerin bütçeleri maalesef kış aylarında nüfuslara göre planlanıyor. Peki bunu neden yapıyorlar? Cumhuriyete Halk Partili belediyelerin çoğu yazlık yerlerde, belediyeler zorlansın diye bunu yapıyorlar. Gelirler arttırılmıyor, ek bütçe de konulmuyor. Bakın şimdi Keşan Belediyesi de bundan olumsuz olarak etkileniyor. Halbuki Keşan’ın kış nüfusu 60 bin; ama yaz olunca sadece Erikli’nin nüfusu 60 bin olmuyor mu? Bu plansızlıktır. Buna göre bütçe, personel istihdamı ve planlama lazım. 18 yıldan beri ülkeyi yöneten iktidarın hiçbir planlı programlı bir işi yok. Kimseye danışmıyor. Şimdi de vatandaşa IBAN veriyor. Devletin bütçesi var, ama yanlış yere harcanıyor. Hor kullanılıyor. Hala ve hala kaynakların neredeyse 10’da 1’i 5’li çeteye gidiyor. Yap-işlet-devret diye başladılar, paralar hep bunlara gidiyor.”

“Keşan-Enez Karayolu’na neden kaynak aktarılmıyor?”

Açıklamasına “Biz Osman Gazi Köprüsü’ne, Avrasya Tüneli’ne veya Şehir Hastaneleri’ne karşı çıkmıyoruz, hizmete neden karşı çıkalım? Ama bunların maliyetinin çok çok üzerinde ödeme yapılmasına karşı çıkıyoruz.” diyerek devam eden Gaytancıoğlu, karşı çıktıları konuyu, “Çünkü bu sefer çöp hizmeti, sağlık hizmetini, yol hizmetini veremiyorsun.” diyerek anlatırken, sözü yapımı yılan hikayesine dönen Enez-Keşan yoluna getirdi: “Mesela Keşan-Enez Karayolu. O kadar kalabalık ki, kaza olmaması mucize. Burası gelecekte en önemli turizm kaynağımız olacak, burada ticaret yapılacak. Burası öncelikte olmalı, neden buraya kaynak aktarılmıyor? Hala da ne zaman olacağı belli değil. Bahaneler de çok güzel: ‘Toplulaştırma henüz bitmedi’ diyorlar. Geç bunları.”

“10 milyon lirayı buraya bulamıyor musunuz? “

Planlama ve bütçe konusuna takılan bir başka yer olan Yayla Limanı hakkında da konuşan Okan Gaytancıoğlu, “Aynı şekilde Yayla’ya gittik. Yine bahane. İTÜ 2006 yılında rapor yayınlamış, burada bu limanın yanlış yapıldığını söylüyor. 7 adet dalgakıran yapılması gerektiğini söylüyor. 10 milyon lirayı buraya bulamıyor musunuz? Buraya para bulamayan, ama 5’li çeteye para bulabilen bir iktidar var.” derken, “Önceliğimiz planlı ve programlı hareket edip, halka hizmet etmek. Bu devirde hala çöplerin toplanamaması konuşulması gereken konular mı? Planlamazsan, yaz ve kış nüfusuna göre bütçe olmazsa bu hizmetler olmaz. İktidar ve muhalefet birlikte bu konuya koşması gerekirken tek adam hiçbir şeye izin vermiyor. Kendi başına bütçe yapmaya çalışıyor.” şeklinde konuştu.

“Nüfusun yıl ortalamasına göre bütçe ayrılacak”

Sözlerinin sonunda bütçe ve planlama konusundaki CHP’nin çalışmalarına değinen Gaytancıoğlu, “Biz iktidar olduğumuzda şehir nüfuslarının yıl ortalamasını alıp buna göre bütçeleme yapacağız. Buraya dışardan gelen kişiye hizmet vermeyecek miyiz? Onları da şehirden sayacaksınız. Belki 3-4 ay kalacaklar, aralarında yaz-kış kalanlar da var artık. Biz de illerin bütçe planlamasını buna göre yapacağız.” diyerek aynı sorunların CHP döneminde yaşanmayacağını söyledi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu