Keşan Belediye Meclisi, Nisan ayı olağan toplantısını dün Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu başkanlığında gerçekleştirdi.
Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda saat 15.00’te başlayan oturumda; 2022 yılı faaliyet raporu, encümen haricindeki organ seçimleri, Erikli sahilindeki yol ve kaldırım onarımları için kredi kullanılması ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’ndan hibe araç alımı konularında kararlar oybirliğiyle alınırken, eski itfaiye alanına uygulanması düşünülen proje ve pazaryerinin üstünün kapatılması için yer satışı konuları oy çokluğuyla reddedildi. İyi Parti’li üyeler bu konularda CHP’li üyelerle birlikte hareket ederken, Keşan Belediyesi’nin Trakya Belediyeler Birliği üyeliğinin sonlandırılması konusunda ise AK Parti’li üyelerle birlikte hareket ederek, kararın meclisten geçmesini sağladı.
“Sinan Ateş” adının Keşan’daki bir cadde veya sokağa verilmesi
CHP’li üyeler Olcay Soran ve Volkan Erkan ile AK Parti’li üyeler Müslim Çekiç ve Mithat Bulut’un mazeretleri nedeniyle izinli sayıldıkları toplantıyı açan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, İyİ Parti ve CHP Gruplarının, geçtiğimiz aylarda öldürülen Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş’in adının Keşan’daki bir cadde veya sokağa verilmesi konusundaki yazılı önergesini meclis gündemine almayacağını bildirdi. Helvacıoğlu, buna karşı olmadığını ancak bu tür taleplerin doğrudan başkanlık makamına iletilmesi konusunda daha önceden diğer gruplarla da hemfikir olunduğu için gündeme almadığını açıkladı.
Gündem maddelerine geçilmeden önce, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hibe edeceği yol süpürme aracıyla ilgili işlemlerin yürütülmesi için Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na yetki verilmesi konusu da oybirliğiyle gündeme alındı.
İlk gündem maddesiyle ilgili bilgi veren Fen İşleri Müdürü Erdi Kılıç, Erikli sahilinde Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü tarafından içme suyu terfi ve şehir şebeke hattı yapım işi sırasında bozulan yol ve kaldırımlar olduğunu, bu kapsamda 35 bin metrekarelik alanda kilit parke taş tamirat çalışması planladıklarını, Yalı Caddesi üzerinde de bağlantı yollarıyla birlikte 22 bin metrekare kilit parke taş imalatı hazırladıklarını, bunun için 20 milyon TL kredi talebinde bulunduklarını bildirdi.
Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu da Keşan Belediyesi’nin mücavir alanları olan Erikli, Yayla ve Danişment sahillerinin durumuyla ilgili bilgi vererek, “Hizmet ettiğimiz nüfus, 3-4 ay boyunca Keşan nüfusunun 4 katına çıkıyor. 65 bin nüfusluk bütçeyle 300 bin nüfusa hizmet etmek için çaba sarfediyoruz. Bu, yıllardır Keşan’ın kaderi.” dedi.
“Mücavir alanların en önemli sorunu deprem”
Göreve geldiklerinde Erikli ve tüm mücavir alanlarda büyük sorunlar bulunduğunu ve kaderine terkedilmiş olduğunu savunarak; artırılan personelle, kurdukları 2 hizmet şubesiyle hizmet götürmeye çalıştıklarını ancak mücavir alanlarda sorunların hiç bitmediğini söyleyen Helvacıoğlu, “Bunlardan en önemlisi deprem sorunu aslında. Bunu kimse dile getirmiyor. Saros depremi 100 yılını doldurdu, yeni deprem her an kapımızda. Keşan’da 1 hissedilen deprem, Erikli’de, Mecidiye’de, Enez’de inanın 4-5 kat hissedilecek kadar ve altında jeolojik problem olacak kadar da sıkıntılı.” diye konuştu ve üniversitelerle birlikte yaptıkları çalışmalarla düğmeye bastıklarını, ancak düğmeye basmanın evlerin yenilenmesi anlamına gelmediğini vurguladı.
“Erikli’de su sorununu çözdük”
Mustafa Helvacıoğlu, Erikli sahilinin en büyük sorunu olan su sorununu 58 milyon liralık krediyle çözdüklerini dile getirerek, “Bu önemli projeyi yaparken sadece belediye bütçesi yetmeyecekti, bunu oradaki sakinlerimizin de desteğiyle yaptık. Yüzde 80’e ulaştık destekte, yüzde 20 katılımı sağlamak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.
Sahillerin diğer sorunlarına da değinen Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Erikli’nin kanalizasyon, terfi ve deniz deşarjlı arıtma sistemi için 300 milyon liralık maliyet çıktığını bildirerek, şöyle devam etti: “Bu ciddi bir rakam. Bunu biz hep beraber Çevre Şehircilik Bakanlığıyla, Alan Başkanlığı olması halinde veya devlet yatırımlarıyla bunu yapmak zorundayız. Herkes şunu bilsin ki ya kendimiz destek vereceğiz Erikli’de Yayla’da ya da devlet destekli projeler olacak. Belediye bütçesinden olmayacağını herkes kabul etmeli.”
Erikli’deki su sorununu çözüme kavuştururken 32 kilometrelik yolun bozulduğunu ifade eden Helvacıoğlu, “Bozulan yolların yapılması gerek. Yolları asfalt yaparsak 120 milyon TL, taş olarak yaparsak 80 milyon TL lazım. Bu, sıfır yol yapmamız halinde. Yarısını tamir etmemiz halinde ise 40 milyon TL gider bekliyor. Yarısını tamir edelim düşüncesiyle 20 milyon TL kredi almak için gündeme getirdik. Yaz geliyor. Çukurlarımızı hafriyatla doldurmak bize yakışmaz.” şeklinde konuştu.
Tümer: “Keşke daha erken düşünülseydi”
Helvacıoğlu’nun konuşmasının ardından söz alan CHP Grup Sözcüsü Ferudun Tümer, 65 bin nüfusluk İller Bankası payıyla 250 bin nüfusa hizmet ettikleri konusunda Belediye Başkanı Helvacıoğlu’na hak verdiklerini belirterek, “Keşke Ankara, sahil kasabaları için bu sorunu kökten çözse.” dedi.
Erikli’nin Keşan’ın ekonomisine turizmle ciddi bir katkı verdiğini hatırlatan Tümer, “Bu sorunu geçen sene hepimiz yaşadık. Orada yaşayanlar da yaşadı, Keşan’dan gidip ticaret yapanlar da yaşadı, gelen misafirlerimiz de yaşadı. Güzel bir durum değildi. Keşke yaz bittikten sonra bu düşünülseydi. Nisan ayındayız.” şeklinde konuştu.
Yalı Caddesi’ne yapılacak 8 milyonluk işin tamirat değil yeni yapım olacağına dikkat çeken Ferudun Tümer, o bölgede kanalizasyon sorunu varsa, yeniden kazmamak için, yol yapılmadan önce bu sorunun giderilmesini önerdi ve grup olarak krediyi uygun bulduklarını söyledi.
AK Parti Grup Sözcüsü Nehir Gergin ve İyi Parti Grup Sözcüsü Coşkun Lofçalı’nın da olumlu görüş bildirmesinin ardından yapılan oylamada madde oybirliğiyle kabul edildi.
Arsa satışları reddedildi
Toplantı, “İlçemiz eski itfaiye binamızın bulunduğu alanda Keşan Belediyesi Kapalı Giyim Pazarı, Katlı Otopark ve Gençlik Merkezi binası yapımı için, Belediyemiz İmar ve Şehircilik Müdürlüğünce hazırlanan uygulama projesinin finansmanında kullanılmak üzere; Mülkiyeti Belediyemize ait olan Yukarı Zaferiye Mah. 1310 ada 3 ve 4 parselde kayıtlı toplam 21.849,48 m² arsanın 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre ihale usulü ile satılması yetkisinin Belediye Encümenine verilmesi hususunun Meclisçe görüşülerek karara bağlanması.” ve “İlçemiz Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksinin üzerinin kapatılması için, Belediyemiz İmar ve Şehircilik Müdürlüğünce hazırlanan uygulama projesinin finansmanında kullanılmak üzere; Mülkiyeti belediyemize ait olan İstasyon Mahallesi (Tapu Kaydı Merkez Mahallesi) 100 ada 81 parselde kayıtlı 10.193,74 m² arsanın (imar planında konut dışı kentsel çalışma alanında kalan) 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre ihale usulü ile satılması yetkisinin Belediye Encümenine verilmesi hususunun Meclisçe görüşülerek karara bağlanması.” şeklindeki gündem maddelerine geçildi.
İki maddeyi birleşik olarak değerlendiren Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, “Hüseyin Yazır başkanımızdan sonra bu sorun çözülememiş. Pazaryeri yapacağız demişiz, yapmışız. Kapalı pazaryeri demişiz açık pazaryeri olarak işlem yapmışız” diyerek, geçmiş dönemde 94 mülk satıldığını ancak bunların kredi ödemek için satılıp proje üretilmediğini iddia etti ve kendisinin kaynak üretmesine de engel olunduğunu savundu.
“Ben de dahil bu meclis sorumlu”
“Pazarcı esnafımız için 1-2 yer satılsa, bunlar yapılsa ne olur? Bunları pazarcı kardeşlerimize çok mu görüyorsunuz?”diye soran ve pazaryerinin üstü kapatılsa bile giyim pazaryerinin sokakta kalacağını dile getiren Helvacıoğlu, “Yeni bir pazaryeri düşünüyoruz. Bunu düşünürken otopark ihtiyacımız zaten var. Yeni pazaryeri yapana kadar eski itfaiye alanına bu projeyi yapalım. Devletimiz de 15 milyon TL hibe verecek. Bunu daha önce de getirdik. Gelin bunu yapalım. Mülkü paraya çevirelim, bunu yapalım. Giyim pazaryerini geçici buraya taşıyalım. Sokaktakiler kurtulsun. Hem otopark ihtiyacını karşılayalım hem de sokaktaki pazarcı esnafımıza geçici çözüm bulalım. Keşan büyüyor. Aklın yolu bir. Keşan’da pazaryerine büyük yer yok. Bir gün gideceğiz. 27 dönümlük alan. Çok kıymetli bir alan olacak. Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksinin de üzerini kapatalım. Yeni pazaryerimizi de yaptığımızda herkesin hoşuna gidecek. Bereketi de olacak. Buraya giremiyoruz. Trafik sorun, kaldırım yapamıyoruz pazaryeri göbekte. Keşan’a yakışmıyor bu pazaryeri. Keşke 2 kat otopark yapmadan alta giyim, üste gıda pazarını alsaydık. Çözüm basitti. Şimdi yağmur yağıyor, Helvacıoğlu sorumlu. Bana çözüm bulun ikisini beraber yapalım. Ben de dahil bu meclis sorumlu. Tek başıma hareket edemiyorum. Çok amaçlı pazaryeri kompleksinin de üstünü kapatalım, pazar olarak kullanalım, etkinlik alanı olarak kullanalım. Köklü çözüm lazım. Olması gereken bir planlamaydı. Keşan’ı geliştirmemiz lazım. İki arsanın satışını bunları yapmak için istiyoruz. Cumhur ittifakı olarak Bunu halkımız ve pazarcımız adına talep ediyoruz.” dedi.
“3 yıl önce ‘Halledeceğim’ dediniz”
Helvacıoğlu’nun ardından söz alan CHP Grup Sözcüsü Ferudun Tümer de pazaryerinin üstünün farklı bir sistemle, seyyar kapalı bir projeyle kapatılmasının düşünüldüğünü ancak bunun gerçekleşmediğini, bu konuda kendi özeleştirilerini de yaptıklarını dile getirerek, bu konuda birçok toplantı yapıldığını, 3 yıl önce de bir toplantı yapıldığını söyledi ve şöyle devam etti: “O toplantıda siz orada bir telefon görüşmesi yaptınız. Canlı yayında var. Fatma Hanımı mı aradınız, Ankara’dan Bakanı mı aradınız ve bir söz verdiniz: ‘Ne yaparlarsa yapsınlar, ne vermezlerse vermesinler, ben burayı önümüzdeki sene halledeceğim.’ diye söz verdiniz. 3 sene geçti. Bu meclisin burada 9-10 ayı kaldı.”
Geçen ay Helvacıoğlu’nun, Belediye sayfasında bir paylaşım yaparak, “Pazaryerimizi taşımak için çalışıyoruz” dediğini hatırlatan Ferudun Tümer, bunun için herhangi bir zaman verilmediğini, sadece aşağıya taşınacağının söylendiğini belirtti ve “Şimdi odalara soruyoruz, eski itfaiyenin yerini istemiyorlar. Ben odalarla da istişare ediyorum. İstemiyorlar. Buranın üstünü kapamak elzemdir. Satılmak istenen 21 dönüm yere gelince, 1 yıl önce burasının sosyal konut yapılmak üzere satılsın diye size yetki verdik. Sosyal konut yapılsın ne demek, burasını belli bir çerçevede sat demek. Hem sosyal tarafı var bu projenin, hatta Nehir kardeşim de buna destek verdi. Sonra sizin tarafınızdan başka bir proje geldi. O bir satıştır aslında. 1 yılı bile geçti, 14 ay olmuş. Sosyal konut yapalım dedik buraya. Sosyal konutla da bu arsaları veririz, parasını alırız dedik. Bununla ilgili bir çalışma yapılmadı. Sonra Kredi ve Yurtlar Kurumuyla da ilgi bir öneri verdiniz, ona da evet dedik. Ne zaman dedik, 8 ay olmuş. Burasını sosyal konut yapın, 280 kişi arsa bedelini ödesin. Bakın, 14 ay olmuş. Bu konuyla ilgili herhangi bir girişimde bulunmadınız. O hala orada duruyor ve 21 dönümle ilgili kararımız budur bizim.” şeklinde konuştu.
Mevcut pazaryerinin üstünün kapanması amacıyla satılmak istenen diğer yerle ilgili de değerlendirmelerde bulunan Tümer, buranın kapanmasıyla ilgili imar komisyonunun yaptığı ilk çalışmada 13-14 milyon liralık maliyet çıktığını, bunun sonra 19 milyona çıktığını belirterek, “Biz o günlerde dedik ki, ‘Sayın Başkan, gel yılı açık, kaç yıl istiyorsanız kredi alın’ dedik; siz “Hayır, alamam, kredim yok’ dediniz ve akabinde 4 ay sonra bu meclis Erikli’ye 58 milyon lira kredi verdi. Su öncelik dedik, turizm dedik ama buraya da 19 milyon kredi alınabilirdi. Sonra 30 milyona çıktı ve en son yanlış hatırlamıyorsam 39 milyondu. Bakın birinci maddede gene Erikli’ye bir kredi verdik yolların tamiri için. Biz aynı yerdeyiz. Biz, satarken de 300 tane tapu yaptık. Yılı önemli değil, miktarı önemli değil, 40 milyon mu? Biz size kredi yetkisi veriyoruz. Buyrun, proje de hazırsa yarın başlayın.” dedi.
Helvacıoğlu’nun ise 40 milyon lira kredi limitleri olduğunu, buranın üstünün kapanması halinde de giyim esnafının dışarıda kalacağını dile getirmesi üzerine Ferudun Tümer, birçok kentte tuhafiyeciyle sebzecinin gününün ayrıldığını, Keşan’da da bu yöntemin uygulanabileceğini, ancak bunun hiç mecliste tartışılmadığını söyledi ve bu iki konuyla ilgili düşüncelerinin bu olduğunu vurguladı.
Yer satışları oy çokluğu ile reddedildi
AK Parti Grup Sözcüsü Nehir Gergin de, Keşan Belediye Meclisi’nin çözüm yeri olması gerektiğini vurgulayarak, yapılamayan işlerin mücbir sebeple yapılamadığını, satılacak arsalardan birinin depolama alanı vb. amaçla kullanılarak ticarete ve istihdama katkı sağlayacağını dile getirdi
Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ile CHP Grup Sözcüsü Ferudun Tümer arasında devam eden karşılıklı tartışmalar ve diğer grup sözcüleri ve üyelerin düşüncelerini dile getirmelerinin ardından yapılan oylamada, her iki maddedeki yer satışları, AK Partili üyelerin ‘evet’, CHP ve İyi Parti’li üyelerin red oylarıyla reddedildi.
Trakya Belediyeler Birliği’nden çıkma kararı
Keşan Belediye Meclisi’nin 4. gündem maddesinde ise, Keşan Belediyesi’nin, Trakya Belediyeler Birliği’nden çıkması konusu görüşüldü.
Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, birliğin bugüne kadar Keşan Belediyesi’ne hiçbir katkısının olmadığını, buna rağmen 2009 yılından bu yana 2,5 milyon lira aidat ödendiğini vurgulayarak, birlikten çıkma isteklerini tekrar gündeme getirdiklerini söyledi.
İyi Parti Grup Sözcüsü Coşkun Lofçalı, konu daha önce gündeme geldiğinde çıkma kararını reddettiklerini, ancak daha sonra yaptıkları değerlendirmede birlikten çıkma kararını uygun bulduklarını anlatarak, olumlu oy vereceklerini dile getirdi.
Yapılan oylamada, CHP üyelerinin red, AK Parti ve İyi Parti’li üyelerin ‘evet’ oylarıyla Keşan Belediyesi’nin, Trakya Belediyeler Birliği üyeliğinden çıkma kararı onaylandı.
Bu arada AK Parti Grup Sözcüsü Nehir Gergin, bundan sonra birliğe ödenmeyecek aidatların, öğrencilere burs, aşevine destek gibi projelerle değerlendirilmesi önerisini getirdi.
Organ seçimleri
Daha sonra komisyon seçimlerine geçildi. Yasa gereği, 1 yıl görev yapacak encümen üyeleri seçimi gizli oyla, 5 kişilik diğer komisyon üyeleri seçimi açık oyla yapıldı ve encümen dışındaki tüm komisyonlar oybirliğiyle göreve getirildi.
Buna göre, encümen ve komisyonlar, şu kişilerden oluştu:
Encümen üyeleri
Süleyman Gürsel Paçaman (CHP 13 oy), Aladdin Öztürk (CHP 13 oy)
AK Parti adayı Sema Sevinç Kılıç ve MHP adayı Barbaros Tokgöz ise 9 oy ile encümen dışında kaldılar.
Plan ve Bütçe Komisyonu
Yakup Balcı (AK Parti), Nehir Gergin (AK Parti), Olcay Soran (CHP), Aladdin Öztürk (CHP), Zafer Topçu (İyi Parti)
İmar Komisyonu
Mehmet Selim Aras (AK Parti), Şafak Uslu (AK Parti), Özlem Uybaş (CHP), Erhan Engin (CHP), Coşkun Lofçalı (İyi Parti)
Ulaşım Komisyonu
Barbaros Tokgöz (MHP), Müslim Çekiç (AK Parti), Banu Saygı (CHP), Ferudun Tümer(CHP), Hakan Gürel (İyi Parti)
İsim Belirleme Komisyonu
Tarık Uysal (AK Parti), Barbaros Tokgöz (MHP), Yüksel Alioğlu (CHP), Aladdin Öztürk (CHP), Coşkun Lofçalı (İyi Parti)
İçkili Yerler Komisyonu
Tarık Uysal (AK Parti), Nehir Gergin(AK Parti), İsmail Özcan (CHP), Olcay Soran (CHP), Hakan Gürel (İyi Parti)
Denetim Komisyonu Raporu
Gündemin 11. maddesinde ise, 2022 yılı Denetim Komisyonu İnceleme ve Araştırma Raporu okunarak Meclise bilgi verildi. Mali Hizmetler Müdürü Hasan Balcı’nın raporu okumasının ardından, bu konuyla ilgili değerlendirmelerin dilek ve temenniler bölümünde yapılması kararlaştırıldı.
2022 Yılı Faaliyet Raporu oybirliği ile onaylandı
Keşan Belediyesi’nin 2022 yılı Faaliyet Raporu da, yasa gereği Mustafa Helvacıoğlu’nun, Meclis Başkanlığı koltuğunu Meclis 1. Başkanvekili Yüksel Alioğlu’na devretmesiyle oylandı ve oybirliğiyle kabul edildi.
Yol süpürme aracı hibesi için Helvacıoğlu’na yetki verildi
Gündeme sonradan eklenen, Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından Keşan Belediyesi’ne yol süpürme aracı alınması amacıyla hibe edilecek olan 2 milyon 150 bin TL ile ilgili işlemleri yürütmek üzere Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na yetki verilmesi de oybirliğiyle kabul edildi.
“Keşan Belediyesi tarihinin en düşük bütçe gerçekleşme oranı”
Gündem maddelerinin sona ermesinin ardından, dilek ve temenniler bölümünde söz alan CHP Grup Sözcüsü Ferudun Tümer, 45 günlük bir çalışma süresi olan Denetim Komisyonu’nun tüm üyelerine teşekkür ederek başladığı konuşmasında, bütün birim amirleriyle görüştüklerini, dertlerini dinlediklerini, mali açıdan denetim yaptıklarını belirterek, komisyonda bulunan kendisi, İyi Parti’den Hakan Gürel ve CHP’den Olcay Soran’la birlikte eksik buldukları ve tenkit ettikleri konuları, önerilerini raporladıklarını, bunu da Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’na ilettiklerini bildirdi.
Geçen yıl yaptıkları incelemede belirttikleri, yapı tatil zabıtlarının numaralanmış olması gerektiği yönündeki tenkitlerinin dikkate alınarak uygulanması nedeniyle de teşekkür eden Tümer, yaptıkları çalışmada, Keşan Belediyesi’nin 2022 yılı içinde yaptığı 10 yıllık park ve düğün salonu ihalelerinin çok düşük bedelle yapıldığını, bunların da ikişer üçer kez el değiştirdiğini, bu yüzden Keşan Belediyesi’nin gelir kaybına uğratıldığını tespit ettiklerini, Hukuk İşleri Müdürlüğü’nün çok yoğun çalışması nedeniyle birçok işi dışarıya verdiğini ve bunun yerine birkaç avukat takviyesiyle tüm hukuk işlerinin belediye bünyesinde yapılması halinde bu yıl 1 milyon lira gibi bir tasarruf sağlanacağını, doğrudan teminlerde aynı kişilere aynı işlerin bölünerek yapıldığı konusundaki eleştirilerini daha önce de yaptıklarını ancak değişen bir şey olmadığını, Cumhurbaşkanlığı’nın tasarruf tedbirleri genelgesine uyulmadığını, temsil ağırlama giderleri artışının çok olduğunu gözlemlediklerini ve diğer tespitlerini dile getirerek, dallıkta
1700 porsiyon köfte alındığını, 75 bin plastik bardağa 1 yıl önce 84 bin 500 lira ödendiğini, 120 bin liralık Google reklamına para ödendiğini, Su ve Kanalizasyon özelleştirmelerine 21 milyon lira ödendiğini dile getirdi.
Benzer örnekleri de sıralayan Ferudun Tümer, 2022 yılı bütçe gerçekleşme oranının yüzde 64,20 olduğunu, bunun da Keşan Belediyesi tarihindeki en düşük gerçekleşme oranı olduğunu vurguladı.
Dilek ve temennilerin ardından toplantı sona erdi.
Keşan Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı olağan toplantı tarihi ise 4 Mayıs 2023 Perşembe günü olarak açıklandı.