Haberler

Keşan’da ekmek fiyatlarındaki artışın nedenini Fırıncılar Derneği Başkanı Ayhan Gevrek açıkladı

Keşan’da yapılan 50 kuruşluk zam ile fiyatı 2 TL’ye çıkan ekmek ve yeni fiyat tarifesinin nasıl meydana geldiğini Keşan Fırıncılar Derneği Başkanı Ayhan Gevrek açıkladı. Hammadde fiyatlarında düşüş beklerken tırmanışa geçtiğini belirten Gevrek, “İşletmelerimizi ayakta tutmak için fiyatı yükseltmekten başka şansımız yoktu. Herkes işin faturasını fırıncılara kesiyor” diyerek eğer girdi fiyatları düşülürse fiyatları geri çekebileceklerini söyledi.

Pandemi süreci ile birlikte sektörde, ülke genelinde olduğu gibi Keşan’da da ciddi sıkıntılar yaşandığını belirten Fırıncılar Derneği Başkanı Ayhan Gevrek, şu ifadeleri kullandı:

“Fiyatların düşmesini bekliyorduk”

“En son 26 Eylül 2019 tarihinde ekmeği 40 gr düşürerek, 210 gr ekmeği 1,50 TL’den satmaya başladık. O tarihlerde unun kilogram fiyatı 90 – 95 liraydı.
Bizler buğday ve un fiyatlarının harman zamanı düşmesini beklerken Eylül ayında fiyatlarda artış yaşandı. Un fiyatları 135-140 liraya çıktı. Bunun yanında devlet gümrük vergilerini kaldırınca ithal buğdayın fiyatları da döviz kurları ile kaldırıldı. Bu gidişat iyi değil, buna devlet yada kim müdahale edecekse etmeli; böyle giderse daha da kötü olur.”

“Her yerde toplantı yapılıyor, bize gelince yok”

“Yeni fiyatlara göre maliyetleri tekrar hesaplayarak ekmeğin satış fiyatının 2,40 kuruş olması gerektiğini dilekçe ile KTSO ve esnaf odalarına ilettik. Maliyet raporu Edirne’ye gönderildi ve İl Hıfzıssıhha kurulu pandemiden dolayı 1 Aralık 2020 tarihine kadar toplantıların iptal edildiğini ve konunun görüşülemeyeceğini bildirdi. Bizim toplantılarımız olmuyor; ama KTSO’da toplantı oldu, belediye meclis toplantısı oldu. Bunlar olabiliyor, ama bizimki olmuyor. “

“5 ay daha bekleyecek zamanımız yoktu; bölgedeki fiyatları izledik”

“Oda başkanlarımızla tekrar görüşüp yeni fiyatın ancak kararların Ankara’ya gelmesi sonrasında da yeni yılın 1 ya da 2’inci ayında belirlenerek uygulamaya geçirebileceği gündeme geldi. Bizim 5 ay daha bekleyecek kadar lüksümüz yok; ne de o kadar paramız var.
Sonra sorunu başka nasıl çözebiliriz diye çevre illerde araştırmalar yaptık. Çevredeki bir çok yerde ekmek iki lira. Diğer illerde fırıncı arkadaşlarımızın Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca 2013 yılında çıkartılan 6502 sayılı yasaya göre fiyatları belirlediğini öğrendik. Edirne genelindeki meslektaşlarımızla tekrar bir araya gelerek, yasayı ve gelen son zamları da göz önünde bulundurarak ekmeğin maliyetini hesapladık ve yeni tarifemizi oluşturarak ekmeği 2 TL’den satmaya başladık.”

Fahiş fiyat tebligatı

“Cuma günü itibariyle 2 liradan başlayan satışlardan sonra, Edirne Valiliği Keşan ve çevre ilçelerdeki belediye başkanlıklarına tebligat gönderdi. Haksız fiyat tarifesi uyguladığımızı, fahiş fiyattan ekmek sattığımızı ve bunun sonunda yüksek cezaların uygulanacağını belirttiler.
Bir unu 100 liraya, mayayı da 50 liraya alıp ekmeği 2 lira yapmadık gelir ve gider tablosu var. Fahiş fiyat da uygulamadık stokçuluk da yok, kimsenin deposun da 2 bin çuval un yok, zaten çoğumuz günlük alıyoruz.
Ya biz bu zammı yapacağız yada fırınların anahtarlarını yetkililere teslim edeceğiz veya kapatacağız. Hiçbir şeyimiz kalmayacak bu gidişle. Zaten sıkıntıdayız, vergilerimizi ve sigortalarımızı ödeyemiyoruz. “

“Fatura fırıncılara kesiliyor”

“Ekmek yapımında kullanılan ham maddelere gelen son zamlardan sonra işletmelerimizi ayakta tutmak için fiyatı yükseltmekten başka şansımız yoktu. Herkes işin faturasını fırıncılara kesiyor. Biz pandemi sürecine rağmen ekmeği üretmeye ve vatandaşa ulaştırmaya devam ettik. Özverili bir şekilde işletmelerimizin başındayız. Ekmek fiyatı geri çekilecekse un ve girdi fiyatları tekrar düşürülmesi gerekli. Maliyetler düşürülsün bizlerde ertesi gün ekmek fiyatına yapılan zammı geri çekelim. Devlet de araştırsın, mahkemelerimiz hala devam ediyor. Biz ticaret mi yapacağız, mahkeme mi koşturacağız?”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu