GündemKeşanSiyaset

Keşan’da Cumhur İttifakı’ndan belediyeye sert eleştiriler: “Mülkler satıldı, borç neden düşmedi?”

Keşan’da Cumhur İttifakı temsilcileri tarafından düzenlenen basın açıklamasında, CHP’li Keşan Belediyesi’ne yönelik dikkat çeken eleştiriler dile getirildi. AK Parti Keşan İlçe Başkanlığı binasında saat 13.00’te başlayan toplantıya AK Parti Keşan İlçe Başkanı Savaş Pekdemir, MHP Keşan İlçe Başkanı Adnan İnan, AK Parti Edirne İl Yönetim Kurulu üyesi Adnan Vural, Keşan Kadın Kolları Başkanı Ayşe Fırat, belediye meclis üyeleri ve partililer katıldı.

Basın açıklamasında konuşan Savaş Pekdemir, sözlerine Nisan ayında Şanlıurfa ve Kahramanmaraş’ta okullarda yaşanan silahlı saldırılara değinerek başladı. Hayatını kaybeden öğretmen ve öğrencilere rahmet, yaralılara acil şifalar dileyen Pekdemir, benzer olayların bir daha yaşanmaması temennisinde bulundu.

Açıklamasında Keşan ve bölge genelinde hayata geçirilen yatırımlara değinen Pekdemir, Jandarma ve Emniyet binalarının kazandırıldığını, eğitim, sağlık ve konut alanlarında önemli projelerin sürdüğünü ifade etti. TOKİ konutlarının teslim edildiğini, yeni projelerin planlandığını, SGK binası, Adliye ek binası, kütüphane ve sağlık kompleksi gibi yatırımların da devam ettiğini belirtti.

“Belediyenin hizmet üretmediğini görüyoruz”

Konuşmasının devamında yerel yönetime yönelik eleştirilerini sıralayan Pekdemir, Keşan Belediyesi’nin yeterli hizmet üretmediğini savundu. Belediyenin borç gerekçesini sıkça dile getirdiğini belirten Pekdemir, “Borç mazeretinin arkasına sığınmak Keşan’a hizmet noktasında uygun bir davranış değil” dedi.

Belediyenin mali durumuna ilişkin veriler paylaşan Pekdemir, 31 Aralık 2025 itibarıyla toplam borcun 362 milyon lira olduğunu ifade etti. Vergi borçlarına karşılık bazı taşınmazların devredildiğini, bu kapsamda Gençlik ve Spor Merkezi’nin bulunduğu arsanın devlete tahsis edilmesiyle 120 milyon liralık borcun mahsuplaştığını söyledi.

“29 taşınmaz satıldı, 430 milyon lira gelir elde edildi”

Pekdemir, 2024 ve 2025 yıllarında belediyeye ait 29 taşınmazın satıldığını belirterek, bu satışlardan 430 milyon lira gelir elde edildiğini ancak bunun Keşan adına bir kayıp olduğunu savundu. Kendi dönemlerinde taşınmaz satışı yapılmadan hizmet üretildiğini ifade eden Pekdemir, mevcut yönetimi bu konuda eleştirdi.

Personel sayısındaki artışa da dikkat çeken Pekdemir, belediyeyi 525 personelle devrettiklerini, bugün bu sayının 607’ye yükseldiğini söyledi. CHP’li yöneticilerin yakınlarının istihdam edildiği iddiasını da dile getiren Pekdemir, bu durumun dikkat çekici olduğunu ifade etti.

“Esnafa yüzde 350 zam, vatandaşa yüksek su faturası”

Belediye uygulamalarını da eleştiren Pekdemir, bazı alanlarda yapılan harcamaların yüksek olduğunu ve özel kalem giderlerinin sorgulanması gerektiğini söyledi. Belediye kompleksindeki site yönetimi personel sayısının artırıldığını belirten Pekdemir, burada esnafa uygulanan yüzde 350 oranındaki zammın adil olmadığını savundu.

Su ücretlerine ilişkin de vatandaşlardan yoğun şikayet aldıklarını ifade eden Pekdemir, “1 ton suyun 100 lira olduğu, faturaların elektrikten yüksek geldiği yönünde şikayetler var. Su hayattır, bundan sonraki zamların yapılmamasını istiyoruz” dedi.

“Parklar ve sosyal alanlar içler acısı”

İlçedeki sosyal alanların durumuna da değinen Pekdemir, parkların, halı sahaların ve bazı kamu alanlarının bakımsız olduğunu öne sürdü. Vatandaşların yaşam alanlarının yeterince korunmadığını savunan Pekdemir, belediye yönetimini bu alanları yerinde incelemeye davet etti.

Ramazan ayında yeterli iftar organizasyonu yapılmadığını da eleştiren Pekdemir, kendi dönemlerinde tüm mahallelerde, beldelerde iftar verildiğini hatırlattı.

Yeni satış iddiası ve “Karşı çıkacağız” mesajı

7 Mayıs 2026 Perşembe günü (yarın) tarihinde yapılacak belediye meclis toplantısına da dikkat çeken Pekdemir, Keşan Belediyesi’nin eski hizmet binası arsasının satışının gündeme gelebileceğini iddia ederek buna karşı çıkacaklarını söyledi. Pekdemir, “Bir metrekare yerin daha satılmasını istemiyoruz, buna karşı çıkacağız” dedi.

Açıklamasında, CHP’li belediyenin seçim döneminde vaat ettiği projelerin hayata geçirilmediğini öne süren Pekdemir, söz konusu projelere “notlarının sıfır” olduğunu ifade etti.

Basın açıklamasının sonunda, Keşan Belediyesi’nin gelir-gider tablosuna ilişkin hazırlanan bir pankartın 7 Mayıs’ta kamuoyuna sunulacağını duyurdu.

Açıklamada daha sonra söz alan Adnan İnan, Cumhur İttifakı adına gerekli açıklamaların yapıldığını belirterek, Keşan halkının en iyi hizmeti hak ettiğini ifade etti.

Balcı’dan mali yönetim ve harcama eleştirisi

Ardından konuşan AK Parti Keşan Belediye Meclisi Grup Sözcüsü Yakup Balcı ise belediyenin mali yönetimi ve harcamalarına ilişkin sert eleştirilerde bulundu. Balcı, belediyeyi devraldıklarında ciddi mali sıkıntılarla karşı karşıya olduklarını belirterek, mevcut borç ve satış rakamları arasında çelişki bulunduğunu öne sürdü.

Son iki yılda 430 milyon liralık taşınmaz satışı yapıldığını hatırlatan Balcı, buna rağmen borç seviyesinin yüksekliğini eleştirdi. Belediye harcamalarına ilişkin örnekler veren Balcı, bazı gider kalemlerini sorguladı.

Yakup Balcı:
“Biz belediyeyi teslim aldığımız ilk gün Keşan Belediyesi’nin bir litre mazotu yoktu. 483 milyon TL borçla bıraktığımız belediyenin bugün, reel olmadığını düşündüğümüz, 361 milyon 500 bin TL borcu var. Buna rağmen Keşan Belediyesi son iki yılda 430 milyonluk mülk sattı. Geçen dönemde bir metrekare yer satmayan belediye bu dönemde tam 29 mülkünü sattı. Paralar nereye gitti biliyor musunuz? Pamuk şekere, patlamış mısıra, törenlere.. Kim geldi bu Keşan’a da 4 buçuk milyon lira masrafınız var. 483 milyon borçla aldınız, 400 milyon yer sattınız, 83 milyon kalması gereken borç, 361 milyon 500 bin”

Personel politikalarına da değinen Balcı, belediyede bazı akraba istihdamlarının dikkat çekici olduğunu iddia etti. Ayrıca belediyeye kesilen faturalarla ilgili de eleştirilerde bulunan Balcı, bu durumun sorgulanması gerektiğini ifade etti.

Son olarak, Keşan Belediyesi’nin personele borcu olduğunu öne süren Balcı, Belediye Başkanı Op. Dr. Mehmet Özcan’ın personel borcu olmadığını iddia ettiğini ancak bunu ispat edebileceğini söyledi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu