Keşan’da İtihdamda, Eğitimde veya Mesleki Eğitimde Olmayan Gençler için İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET’ler) “Gençlerle Birlikte Güvenli Geleceğe Yürüyoruz” Projesi (We’re Walking Together With Young People to Safe Future Project), ne istihdamda ne eğitimde olmayan gençlere ışık tutuyor.
Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki mali işbirliği kapsamında geliştirilen Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA-Instrument for Pre Accession)’nın “İstihdam, Eğitim, Sosyal Politikalar” bileşeni altında “İstihdamda, Eğitimde veya Mesleki Eğitimde Olmayan Gençler için İşgücü Piyasası Destek Programı (NEET’ler)/Gençlerle Birlikte Güvenli Geleceğe Yürüyoruz” projesi uygulanıyor.
Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen söz konusu hibe programı, Sözleşme Makamı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülüyor ve izleniyor. Programın Operasyon Faydalanıcısı ise İŞKUR.
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’ndan yapılan bilgilendirmede, şu ifadeler yer aldı:
“Gençlerle Birlikte Güvenli Geleceğe Yürüyoruz” projesi, program kapsamında Keşan Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yürütülmektedir. Projenin toplam bütçesi 285.990,09 Avro olup, bu tutarın 36.006,16 Avro’luk kısmı Keşan Ticaret ve Sanayi Odası’nın eş finansman katkısıdır.
Günümüzde gençler için istihdam ve eğitim fırsatları; toplumların güçlenmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı olarak kabul edilmektedir. Ancak; istihdamda, eğitimde veya mesleki eğitimde olmayan gençlerin (NEET’ler) varlığı, bu hedeflere ulaşmayı zorlaştırabilmektedir. İşte bu nedenle, gençleri işgücü piyasasına kazandırmak ve onlara daha güvenli bir gelecek sunmak amacıyla “Gençlerle Birlikte Güvenli Geleceğe Yürüyoruz” adlı bir projeyi Keşan’da hayata geçiriyoruz.”
Projenin genel hedefi
Kapsayıcı ve entegre aktif işgücü piyasası önlemlerinin uygulanması yoluyla Edirne’de istihdam, eğitim veya öğretimde (NEET) olmayan gençlerin istihdam edilebilirliğini ve işgücüne katılımını arttırmaktır.
Projenin özel hedefleri
Mesleki eğitim, girişimcilik eğitimi, verimlilik ve sosyal beceri eğitimleri ile NEET’leri çok yönlü bir şekilde istihdama hazırlamak ve istihdam edilebilirliklerini artırmak, gençlerin mesleklerini belirlemelerine ve kariyer planlarını bilinçli yapmalarına katkıda bulunmak, il, bölge ve ülke genelinde genç işsizliği sorununun çözümünün ilgili taraflar arasında sürdürülebilir bir işbirliği modeli ile desteklenmesi, İlgili gruplar için saha araştırması ile mevcut durumu ortaya koyarak gelecek planlarına ışık tutmak ve bu kesimleri kapsayacak bilgilendirme faaliyetleri (işverenler, eğitimciler, öğrenciler, gençler, aile vb.) aracılığıyla genç işsizliği konusunda farkındalık yaratmaktır.
Proje kapsamında sunulan başlıca faaliyetler
Proje Ofisinin Hazırlanması ve Ekibin Oluşturulması,
Hedef Grupların Belirlenmesi ve Eğitim Müfredatını Planlama,
45 NEET İçin Mesleki Eğitim Programları (Ön Muhasebe, Web Tasarım ve CNC Tezgahları ve Programlama),
45 NEET İçin Girişimcilik ve Verimlilik, Sosyal Beceri Eğitimi,
Ziyaretler, Farkındalık Toplantıları, Danışmanlık Desteği,
Uzman Toplantıları,
Saha Araştırması,
İş Danışmanlığı ve Kariyer Merkezi’nin Kurulması (İDAK),
Almanya Çalışma Ziyareti,
Mesleki Eğitimler İle İlgili Bilgilendirme Etkinlikleri ve Çalışma Toplantılarıdır.
Projenin beklenen sonuçları
Kısa vadede mesleki bilgi ve becerileri kazandırılan, sosyal ve üretkenlik becerileri geliştirilen, girişimci potansiyeli ortaya çıkarılan ve iş arama danışmanlığı ile iş ortamı, fuar ve konferanslar aracılığıyla desteklenen NEET’lerin orta ve uzun vadede istihdamı sağlanacaktır.
NEET dışı örgün ve yaygın eğitim gençliği; meslek seçimi ve kariyer planlaması konusunda bilgilendirme ve İDAK’tan faydalanma ile NEET olma tehlikesinin önüne geçilecektir.
İş Danışmanlığı ve Kariyer Merkezi (İDAK), iş birliği modeli kapsamında protokol ile sürdürülüp uzaktan erişime açık bir yapıda kurulacaktır. Merkez, genç iş arayanlar ile işçi arayan işverenler arasında köprü görevi görecektir. Merkez bünyesinde sosyal medya ve internet destekli İş Kulübü oluşturulacak ve bu kulübe üye olacak hedef kitlenin iletişimini geliştirerek, birbirini anlayarak, yeniliklerden haberdar olarak, potansiyel fırsatları değerlendirmeleri sağlanacaktır. Bu Merkez ve Kulübün orta ve uzun vadede bölgenin istihdamına ve eğitimine önemli katkı sağlaması beklenmektedir.
Saha araştırması, işverenlerin ve gençlerin gelecek planlarında kaynak belge niteliğindedir.
Orta ve uzun vadede Keşan TSO ile istihdam, mesleki eğitim, proje yönetimi, kurumsallaşma ve genç işsizliği konularında paydaşların kapasiteleri artacak, farklı finansman kaynaklarına sunulmak üzere yeni projeler üretilebilecektir. Bunun yanı sıra bilgilendirme faaliyetleri ile bölge genelinde konu ile ilgili farkındalık geliştirilecektir.