Keşan Belediyesinin ihale satışlarını eleştiren Pekdemir: “Biz satmadık, gerekiyorsa özelleştirdik”
AK Parti Keşan İlçe Başkanlığında, 29 Kasım 2024 Cuma günü gerçekleştirilen basın toplantısında, önceki dönem AK Partili belediye olan, 31 Mart seçimlerinde yeniden CHP’ye geçen Keşan Belediyesi tarafından yapılan taşınmazların ihale satışları eleştirilerek, “Son olarak kompleksin köşesi satıldı. Herhalde artık borcumuz kalmamıştır diye düşünüyoruz. Biz bugüne kadar bir yer satmadık, gerekiyorsa özelleştirdik.” denildi.
AK Parti Keşan İlçe Başkanlığı Toplantı Salonu’nda saat 14.30’da başlayan basın toplantısına, Pekdemir’in yanı sıra bazı Yönetim Kurulu üyeleri ile AK Parti Edirne İl Başkan Yardımcısı Adnan Vural ve Belediye Meclisi Üyesi Şafak Uslu katıldı.
“Satışlar ve yıkılar aynen devam etmektedir”
Keşan Belediyesi tarafından arsa ve bina satışlarının devam ettiğine dikkat çeken Pekdemir, “Daha önce de dediğimiz gibi satışlar ve yıkımlar belediyemiz tarafından aynen devam etmektedir. Ayakkabıcılar Çarşısı’nda, insanların oturup istirahat ettiği, zaman geçirdiği alanlar komple kaldırıldı. Arkasından bir Pazar sabahı Rasim Ergene Caddesi’nde refüjlerin kaldırıldığını ve yama yapıldığını gördük. Orada trafik sorununun daha da yoğun olduğunu, sıkıştığını defalarca gördüm. Bu refüjleri kaldıran arkadaşlar, oradan geçerse bunu göreceklerdir. Akabinde başka bir Pazar sabahı yine Hastane Caddesi’nin kentleşen, şehirleşen görüntüsünü, bizim kazandırdığımız, gurur duyduğumuz müzeye doğru baktığımızda ışıklandırmalarla beraber harika bir görüntü vardı. Tam bir şehirleşme görüntüsüydü. Şimdi artık o şehirleşme görüntüsü, sanki eskisi gibi normal, biraz daha gelişmiş köy görüntüsü oldu.” ifadelerini kullandı.
“Bizim görev yaptığımız 60 ayda Belediye hiçbir metrekaresini satmadan çalıştı”
Seçimin ardından ‘borç’ söylemlerinde bulunulduğunu dile getiren Pekdemir, “Belediye yönetimi 1 Nisan’da göreve geldiğinden beri hep ‘borcumuz var’ kelimeleri gündemde. Hâlâ da gündemde. Bunun karşılığında 1 Nisan’dan beri 20’ye yakın arsa ve dükkan, en son kompleksteki dükkanların satışı yapıldı. Çok üzücü. Satışlar ihale kanununa göre oluyor. Evet doğrudur, ihale kanunu uyguluyorlardır. Karşılığı nakit mi ödeniyor yoksa vadeli çeklerle mi alınıyor? Bizim kulağımıza, vadeli çeklerle alındığı ve bu çeklerin şu an için çalışan işçilerin, emekli olan ikramiyeleri ve tazminatları olan işçilere verilmek istendiği kulağımıza geliyor. Bu arada sendika işçileri geçen dönem bu işi çok sıkı tutuyordu. Sendikadır işçisini korumak zorunda ama şu an 3 aylık süreçte sendikanın bu kadar işçisinin hakkını savunduğunu göremiyorum. Sendikayı yeniden göreve davet ediyorum. Biz 60 ay görev yaptık. İşçilerimizle beraber çalışan 540 personelimizle hizmet ettik. Belediye 60 ay hiçbir metrekaresini satmadan çalıştı. Maaşları da ödedik, işçilerimizin ikramiyesini de ödedik. Bunun yanında 70 km asfalt yaptık. Bir o kadar kaldırım ve düzenlemeleri yaptık. Kent Müzesi’ni kazandırdık. Kent Meydanı’nı kazandırdık. Tarihi hamamı Keşan’ımıza kazandırdık. Bunun yanında arsa ve tarlaları da Keşan’ımıza kazandırdık. Bunların hepsini satmadan yaptık. Belediyeye 60 araç kazandırıldı. En son 19 Kasım Keşan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun yıldönümünde çok duygulandım, çok hoşuma gitti. Bayramda geçiş töreninde belediyenin araçları geçti. Belediye araçlarının %80’i bizim zamanımızda belediyeye kazandırdığımız araçlardı.” şeklinde konuştu.
“Ne borcumuz kalmış, şimdi de onu assınlar! Bunu kendilerinden bekliyoruz”
Yapılan satışlar ile ilgili olarak açıklamasına devam eden Savaş Pekdemir, şunları söyledi:
“Son olarak kompleksin köşesi satıldı. Herhalde artık borcumuz kalmamıştır diye düşünüyorum. Biz geldiğimizde bana göre etik olmayan şekilde, 1 Nisan sabahı belediye yönetimi geçmiş dönemin gelir-gider borç durumunu astı. Ben şimdi yönetimden ve arkadaşlarımızdan şunu talep ediyorum; 1 Nisan ve 31 Ekim tarihleri arasında ne kadar ödenmiş, ne kadar borcumuz kalmış, neler yapılmış, neler satılmış bunun karşılığında ne olmuş onları da asarlarsa bütün Keşan halkımız yeniden görmüş, bilgilenmiş olur diye düşünüyorum. Bunu kendilerinden bekliyoruz.
Ayrıca, geçenlerde Atatürk heykeli söz konusu oldu. Çocukluğumdan beri çok iyi hatırlayıp, bildiğim mermerden yapılmış Atatürk heykelimiz vardı. Cumhuriyet Meydanı’ndaydı ve sonra bu heykel kaldırıldı. Yenisi yapılınca bu heykeli kenara koymuşlar. Biz 2022’de geldiğimizde hedefimiz Kent Müzesi’ni Keşan’a kazandırmak olduğu için Aşağı Zaferiye’de Keşan Belediye’mize ait olan su terfi istasyonunda heykeli bulduk. Atıl bir vaziyette orada duruyordu. O dönem için belediye başkanımız bu heykeli değerlendirip, bakımını tamiratını yaptırıp 2022 yılında faaliyete geçirdiğimiz müzemize kazandırdık. Sonrasında atıl vaziyette onu bırakan kişiler, yöneticiler ön tarafta olmaz burada olsun diye münakaşasını yaptılar. Hazır bulmak ya da orda olanı değerlendirmek kolay. Lafla bu işler olmuyor. En başta Keşan’a mal olmuş bir heykele sahip çıkıp o icraatı yapmak gerekirdi. Biz her zaman söylüyoruz, söylemekten de çekinmiyoruz, icraat gerekli. Onlar konuşuyor AK Parti ve AK Parti’li yöneticiler bu işi yapıyor. Biz 60 aylık meclis toplantılarımıza katıldığımızda bu toplantıları gerçekleştirdiğimizde hangi hibeyi, neler aldığımızı, bunların karşılığında neler yapacağımızın açıklamalarında bulunuyorduk. Ancak şu an meclis toplantılarına gittiğimizde veya arkadaşlarımız katıldığında ‘acaba bugün neresi satışa çıkacak neresi satış kararı oldu, neresi parselizasyon oldu’ açıklamalar görmekteyiz. Şu an ki yönetim bunları satarak yapmayı düşünüyor. Karşılığında kazanılmıyor, yerine bir şeyler gelmiyor. Sadece borçların ödendiği söyleniyor.”
“Biz bugüne kadar bir yer satmadık, gerekiyorsa özelleştirdik”
CHP Keşan İlçe Başkanı Anıl Çakır’ın bir süre önce ‘satışlar’ ile ilgili yaptığı, “Bu ülkede satmayı en iyi AKP’liler bilirler” başlıklı açıklamasına değinen Pekdemir, şöyle konuştu:
“Ben bu açıklamayı hayretle okudum ve takip ettim. Biz bugüne kadar bir yer satmadık, gerekiyorsa özelleştirdik. Zarar ettiğiniz ya da umut, üretim beklediğiniz yer üretmiyorsa bir şey elde edemiyorsan sahibini ya da kiracısını muhakkak değiştirirsin. Değiştikten sonra bir çok yer hem daha fazla üretmiştir hem de daha fazla devlete, hükümete, millete vergi elde etmiştir.
Biz satmadık. Keşke bize bir yer sattırsalardı. Keşan’ın acil ve elzem olan pazaryerini, bir tek yer istedik ona da izin vermediler. Keşke izin verselerdi. Keşan için kullanılacaktı. Bu şekilde şer düşmesini de o toplantıda teklif etmiştik. Meclis çoğunluğu olduğu için izin vermediler. Kaybeden Keşan oldu. Onlar yaptıklarını ve yeniden yapacaklarını söylediler. Bakalım ne zaman kapatacaklar. Sabırla bekliyoruz inşallah kapatırlar. Keşan’ın faydasına olur.
Bu havalarda asfalt işi yapıldı. Bunları söyleme amacım bu asfalt hepimizin parası, malı, mülküdür. Tabii bu işin başında mühendisler vardır, bu işi bilen arkadaşlarımız vardır. Yapılır demişlerdir yapmışlardır ama ikinci gün aynı yeri 3 kez yapmanın bir anlamı yok. Bizim belediyemizin boşa harcanacak bir kuruşu yok. Bu konularda yorumu Keşan halkına bırakıyorum.”
Keşan – Enez yolu ne zaman trafiğe açılacak?
Keşan-Enez kara yolunun ne zaman trafiğe açılacağı yönündeki soruyu da cevaplayan Pekdemir, “Vali Bey, Kaymakam Bey ve Karayolları müdüründen aldığımız bilgilere göre, yolun aralık ayının 15’inden sonra trafiğe açılacağını tahmin ediyorum. Söylenenler bu şekilde. Ancak yolumuz devam edecek. Hava şartları müsaade ettikçe çalışmaların devam etme ihtimali var. Orada 2-3 tane yol güzergahı var.” dedi.