ÇevreGenelYaşam

Kavuran sıcaklar hafta sonu da bölgede etkili olacak

Uzmanlar, Afrika’dan gelen yeni sıcak hava dalgasının etkili olacağı Marmara Bölgesi’nde hafta sonu kavurucu sıcakların yaşanacağını bildirdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Uçak ve Uzay Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, yaptığı açıklamada, kuzey yarım kürede tarihin sıcaklık rekorlarının kırıldığını söyledi.

Sıcaklıkların artmasındaki en önemli nedenin küresel ısınma olduğunu belirten Toros, “Haziran, sıcaklık rekorlarının yaşandığı bir ay oldu. Kuzey yarım kürede birçok ülkede sıcaklık rekorları kırıldı. Ülkemiz de bu sıcaklıklardan etkileniyor.” dedi.

Prof. Dr. Toros, küresel ortalama sıcaklığın 3 Temmuz’da rekor seviyeyi gördüğüne işaret ederek, “Yaklaşık 10 gün önce ülkemiz sıcak havanın etkisi altına girmiş ve ardından hava serinlemişti. Ülkemize Afrika’dan yeni bir sıcak hava dalgası geldi. Yeni sıcak hava dalgası Marmara Bölgesi’nde etkili olacak. Sıcaklık nedeniyle cuma gününden itibaren bölgede en düşük sıcaklık 35 derece ölçülecek.” diye konuştu.

“Bağıl nemden dolayı hissedilen sıcaklıklar
40 dereceyi aşacak”

Toros, Meteoroloji Genel Müdürlüğünün tahminlerine göre, pazar günü sıcaklıkların İstanbul ve Tekirdağ’da 35, Edirne ve Çanakkale’de 40, Balıkesir’de 41, Bursa’da 38, Kırklareli, Kocaeli ve Sakarya’da 39 dereceye kadar çıkacağını aktardı.

İstanbul’da sıcaklığın cuma 35, cumartesi 34, pazar 35, pazartesi 31 ve salı günü de 32 derece olacağını kaydeden Toros, “Özellikle bağıl nemden dolayı İstanbul’da hissedilen sıcaklık 40 dereceyi aşacak. Önümüzdeki 1 hafta boyunca Marmara Bölgesi’nde sıcaklıklar mevsim normalleri üzerinde olacak.” ifadelerini kullandı.

Sıcak havadan korunmanın önemli olduğuna dikkati çeken Toros, vatandaşların sıcak hava şartlarına uygun giyinerek hem rahatlayabileceğini hem de sağlıklarını koruyabileceğini kaydetti.

Toros, vücuttaki su kaybını azaltmak için de su tüketiminin artırılması gerektiğini söyledi.

“Buharlaşmayla beraber barajlarda su seviyesi azalacak”

İstanbul Aydın Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi ve Meteoroloji Mühendisi Güven Özdemir ise Güney Avrupa ve Afrika’dan gelen sıcak hava dalgasının Marmara Bölgesi’nde sıcaklıkları artırdığını dile getirdi.

İstanbul’da sıcaklığın 35 derece civarında olacağını belirten Özdemir, “Buharlaşmayla beraber İstanbul’a su sağlayan barajlarda su seviyesi azalacak. Ayrıca su kullanım oranı da bu dönemde yükselecek. Bu nedenle vatandaşların suyu tasarruflu kullanmaları bu dönemde çok önemli.” dedi.

Aşırı sıcaklara neden olan El Nino’nun
2024 yılında da etkili olması bekleniyor

Bakırçay Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şermin Tağıl da, sıcak hava dalgasının şiddetli hissedilmesinin birçok nedeni olduğuna dikkati çekerek, bunlardan en önemlisinin “Sahra kökenli yüksek basınç sistemi” olduğunu kaydetti.

Bunun dışında “atmosfer” ve “okyanus olayı” denilen El Nino’nun gerçekleştiğine işaret eden Tağıl, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Nisan ayından beri dünya sularının ısındığını görüyoruz. Hatta geçtiğimiz yıllardan çok yüksek derecede bir ısınma kaydedilmiş durumda. Bu da El Nino olayının gerçekleşmesine neden oldu. Okyanus sularının ısınması havanın da ısınmasına neden oluyor. Okyanus suları depoladığı sıcak havayı da atmosfere veriyor. Üst üste 2 faktörün etkili olmuş olması sıcak hava dalgalarının etkisini artırmasına neden oldu. El Nino önümüzdeki 2024 yılına damgasını vuracak gibi. Normalde 9-12 ay devam etmekte ama bunun ne olacağını şimdiden söylemek çok erken.”

“Ani kar erimeleri olacağını söyleyebiliriz”

Ekosistemin bir denge unsuru olduğunu dile getiren Tağıl, sistemin bozulmasının tüm canlı yaşamını ilgilendirdiğini anlattı.

Sıcak havanın insan, hayvan ve bitkilerin yaşamını tehdit edeceğini vurgulayan Tağıl, “Özellikle hassas gruplar yaşlılar açısından günün sıcak zamanlarında dışarı çıkmaları çok tehlikeli. Bitkiler açısından da bu kavurucu dediğimiz ekstrem sıcaklıklar su ihtiyacını arttırmakta ve zeminin aşırı kuruması birikmiş sıcaklık dediğimiz bitkinin erken olgunlaşmasına neden olacaktır. Bu zincirleme sorun önümüzdeki zaman diliminde gıda güvenliğini tehlike altına atabilir. Diğer yandan zemin kuruyor. Aşırı kuruduğu için de yangın frekansının artmasını bekliyoruz. Su varlığını çok etkileyeceğini düşünüyoruz. Çünkü kar erimeleri var. Kar bizim önemli bir su depomuz. Ani kar erimeleri olacağını söyleyebiliriz. Nitekim Ağrı’da bunun yaşattığı seli gördük.” diye konuştu.

Prof. Dr. Tağıl, termometrelerin gösterdiği sıcaklıktan çok hissedilebilir sıcaklığın önemli olduğunu, hafta sonu 40-45 derecelerin görülebileceğini sözlerine ekledi.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu