Haberler

Çakmak, esnafın kredi borçlarına işaret etti: “Kapatma saatinin 22:00’ye çekilmesi esnafı kara kara düşündürüyor”

Türkiye’deki korona virüs vakalarının yeniden yükselişe geçmesinin ardından, bulaş riskini önlemek amacıyla yayınlanan genelge belli iş yerlerinin akşam saat 22.00‘den sonra kapatılması kararı alınmasının ardından Keşan Lokantacı Kahveci ve Hotelciler Odası Başkanı Hüseyin Çakmak açıklamalarda bulundu. Oda üyelerinin yasaklara uyacaklarını belirten Çakmak, işleri olumsuz yönde etkilenecek esnaf için verilen kredilerin devlet tarafından alınmamasını ve sigorta ödemelerinin yarıya inmesini istedi.

En çok esnafımız zarar gördü

Türkiye’de geçtiğimiz ilkbahar aylarında etkisini giderek artıran ve önce iş yerlerinin kapatılması ardından da ülke genelinde karantinaya gidilmesine sebep olan korona virüs salgını dolayısıyla esnafın çok büyük ölçüde etkilendiğini dile getiren oda başkanı Hüseyin Çakmak, “16 Mart’tan itibaren korona virüs belasını Keşan’da ciddi şekilde hissediyoruz. Pandemi sürecinden en fazla etkilenen kısım odamız esnafları oldu. Esnafımız bugüne kadar büyük gayret gösterdi. Tüm dünyada olduğu gibi burada da adı var, tehlikesi belli ama nereden geleceğini bilmiyoruz.” derken Esnaflarımız korona virüs yüzünden ciddi ekonomik zarara uğradı. Hepimiz aile geçindiriyoruz, çocuk okutuyoruz, ev – dükkan kirası, stopaj, Bağkur, SGK gibi giderlerimiz var. Ülkece karantiya girdik, kapalı kaldık İş yapamadık, sonrasında yaz tatili, bayramlar diye bekledik ama olmadı. Esnaflarımız yasaklardan dolayı istediği randımana ulaşamadı. Süreci bu şekilde atlatmaya çalıştık.” şeklinde konuştu.

Vali Canalp, ‘ciddi’ tedbirler istedi

Öte yandan Edirne Valisi Ekrem Canalp‘in Keşan ziyaretini değerlendiren Çakmak, Canalp tarafından Keşan‘da virüse karşı ‘ciddi’ tedbirler alınması konusunda Keşan yönetimine önerilerde bulunulduğunu belirtirken, “Eylül – Ekim itibariyle vakalarda ciddi artışlar yaşanmaya başladı. Son 15 günde Keşan ve Uzunköprü’de yaşanan artıştan dolayı Sayın Valimiz çok ciddi tedbirler almamızı, denetimleri artırarak esnafları uyarmamızı istiyor. Gerek kendisinin tedbil-i kıyafet gezerek, gerekse de hastanelerden gelen verilerden sonra ciddi bir şekilde denetlememizi artırmamızı istediler” ifadelerini kullandı.

“Sadece çarşı esnafı denetleniyor”

Yine Keşan‘da zaman zaman yapılan denetimlerin eksik olduğunu belirten Çakmak, “Valimiz, vali yardımcımız ve kaymakamımıza yapılan denetimlerin sadece çarşı merkezi ile sınırlandırıldığını ilettik ve Keşan’ın hangi noktasında olursa olsun tüm esnafların hatta çarşı merkezi ve mahallelerde sokakta dolaşan tüm vatandaşlara da gerekli uyarıların yapılması gerektiğini, maske – mesafe – temizlik kurallarının hatırlatılması gerektiğini ilettik. Hatta, at arabası süren, otomobilini kullanan kardeşlerimize dahi kimlik sorar gibi gerekli kontroller yapılmalı. Çünkü hepimiz tehlike altındayız.” diyerek, denetimlerin mekanlardan sokaklara taşınması gerektiğinin altını çizdi.

“Yapılacak tek şey yasalara uymak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ve 81 il Valiliğine gönderilen ‘işletmelerin 22.00’den sonra kapatılması’ konulu genelgeye sıkı sıkıya uyacaklarını ve uymaktan başka da çareleri olmadığını belirten Çakmak, “Cumhurbaşkanımızın da katılımıyla gerçekleştirilen son toplantıdan sonra benzin istasyonları ve konaklamalı mekanlar hariç tüm işletmelerin gece 22:00 kapatılması kararı çıktı. Biz de oda olarak esnaflarımızı gönderdiğimiz mesajlar ile bilgilendirdik. Bundan sonra yapılacak tek şey yasalara uymak, başka da bir çaremiz yok.” derken iki öneride bulundu:

“Krediler geri alınmasın, sigorta yarıya indirilsin”

“Esnaf olarak devletimizden isteklerimiz var. Madem gece 22:00’de işyerlerimizi kapatmak zorundayız esnafa verilen destek kredilerinin devlet tarafından karşılanması, geri ödeme alınmamasını istiyoruz. Bu paraların bize bağışlanmasını istiyoruz.
Bir esnafın mekanını 22:00’de kapatması demek yarım gün çalışması demektir. Esnaflarımızın yayında çalışan personelin SGK’larının yarısını da devletimiz ödesin.”

İçkili Izgara Salonları

Öte yandan bar ve birahane ruhsatlı işletmelerin artık olmadığını kaydeden Çakmak, son olarak şu ifadeleri ‘İçkili Izgara Salonu’ ruhsatı seçeneğini tartışmaya şu sözlerle açtı: “Keşan’da birahane ve bar ruhsatlı işletmelerimiz vardı. Pandemi ile birlikte Türkiye’de artık birahane ve bar kelimeleri ortadan kalktı. Yasalar karşısında boynumuz kıldan ince ama ‘İçkili ızgara salonu’ ruhsatı alabilelim ki faaliyetlerimizi sürdürebilelim. Gerekenleri yerine getirerek bu ruhsatı alıp faaliyetine devam eden esnaflarımız var ama mağduriyet yaşayarak işletmesini kapatmak zorunda kalan arkadaşlarımız da var. Bu arkadaşlarımız için üzgünüz. Faaliyete geçebilmeleri için gerekli düzenlemelerin yapılmasını bekliyoruz.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu