GenelGündemKeşanSektörelTarım

Buğday ve arpa alım fiyatlarını değerlendiren Hasan Şen: “Piyasa şartlarında oluşan fiyattan iyi bir fiyat”

Açıklanan buğday ve arpa fiyatlarını değerlendiren Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, bölgede genel olarak 8 bin 150 TL/Ton olarak açıklanan buğday çeşitlerinin ekildiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Haziran 2023 Salı akşamı kabine toplantısının ardından buğday ve arpa fiyatlarını açıklamıştı.

Buğday ve arpa fiyatlarının açıklanmasının ardından Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, belirlenen fiyatlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

2023 dönemi TMO hububat alım fiyatlarının açıklandığını ve buğdayda gruplandırmalar yerine alım kodları verilerek fiyatlandırılmasının buna göre yapıldığı belirten Şen, bölgede genellikle beyaz/kırmızı ekmeklik buğday yetiştirildiğini ifade etti.

Buğdayda alım koduna göre 8 bin 150 TL/Ton ile 8 bin 350 TL/Ton fiyat açıklandığını kaydeden Hasan Şen, arpa için alım koduna göre 7 bin TL/Ton ile 7 bin 100 TL/Ton, aynı şekilde alım koduna göre çavdar, tritikale ve yulaf fiyatının da 6 bin TL/Ton ile 6 bin 100 TL/Ton olarak belirlendiğini söyledi.

“Bizler bu açıklamadan memnunuz”

Açıklanan buğday ve arpa fiyatlarının üreticiler açısından önemli olduğuna değinen Şen, “Üretici sattığı ürünün fiyatını bilmiş oldu. Bu yıl değişik bir sistemde fiyat açıklaması yapıldı. Daha önce yaptığı açıklamada, afaki fiyatların olmayacağını söylemiştim. Çünkü bunun nedeni arz talep dengesidir. Hangi ürün olursa olsun o ürün az ise para yapar, bol ise fiyat aşağı düşer. Şu ana kadar üreticilerden pek bir tepki almadık. Tüccara veya TMO’ya ürününü satıp ÇKS belgesini ibraz eden ve faturasını Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’ne götüren bütün üretici arkadaşlarımız bin TL’den faydalanabilecek. Bu primden tüm üretici arkadaşlarımızın faydalanacak olması çok iyi bir şey. Çünkü üretici mağdur oluyordu. Bizler bu açıklamadan memnunuz.” dedi.

Hasan Şen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bölgemizde ekimi yapılan buğdaya baktığımızda fiyatın 8 bin 150 TL/Ton’un üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Yani bölgemiz genelde 8 bin 150 TL/Ton olarak açıklanan çeşitler ekiliyor. Eskiden kırmızı sert diye geçen bir buğday türü vardı. Bu ürünün verimi az olduğu için üretici yarı serti tercih ediyor. Bu nedenle ürün bazında bu fiyatlandırmayla karşılaşacak. Çünkü bu yıl baremi o şekilde oluşturmuşlar. Buğdayın çeşidine göre ve mevcut olan analizler doğrultusunda bir barem belirlenmiş. Bu barem konusunda üreticilerimizi bilgilendirmek amacıyla bunları açıklamak istedik.”

“Ürünlere göre fiyatlar muhakkak değişecek”

Şen, sözlerini şu ifadelerle sonlandırdı:
“Çiftçilerin, bugünkü şartlarda üretimini yaparken, duruma ve ihtiyaca göre, gerekli ilacı ve gübreyi atmasıyla beraber kaliteli ürünler ortaya çıkıyor. Ürünlere göre fiyatlar muhakkak değişecek. Ürününe bakan ile bakmayan arasında bir fark oluşturacağını tahmin ediyorum. Ancak arada büyük bir fark olmadığını görüyoruz. Çünkü birinci grup olan ekmeklik buğdaylarda verim farkı çok farklı oluyor. İkinci grup çeşitlere geçtikçe üretici verimden kazandığı için o cins buğdayları ekmeye gayret gösteriyor. Açıklanan fiyat, mevcut piyasa şartlarında oluşan fiyattan iyi bir fiyat.”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu