Haberler

BOTAŞ, Saros FSRU yapım işini ihaleye çıkardı

Bölgede büyük tartışmalara neden olan ve Sazlıdere’de yapılması planlanan Saros FSRU Terminali ve Kara Bağlantı Hattı Projesi‘nin ihalesi askıya çıktı.
Bugüne kadar; Saros’ta yaşayan çevre gönüllülerinin, bölgenin STK’larının ve halkın “Sarosuma Dokunma” dediği ve zaman zaman basın açıklamaları ile de sesini duyurmaya çalıştığı proje konusunda pek çok kesimden bazı görüşler de dile getirilmişti.
Öte yandan; daha önce proje için olumlu ÇED raporu verilen ancak yürütmesinin durdurulması için açılan dava üzerine Edirne İdare Mahkemesi’nin kararıyla yeni bir sürece girilen, ardından pandemi döneminde ikinci bir ÇED olumlu raporu gündeme gelen ve adeta yılan hikayesine dönen “Saros FSRU”da yeni bir gelişme daha yaşandı.
BOTAŞ’ın internet sitesinden yapılan duyuru ile söz konusu projenin yapım işinin ihaleye çıktığı ve elektronik başvuruların alınmaya başlandığı öğrenildi.

Son başvuru tarihinin 5 Ağustos 2020 olarak belirtildiği söz konusu ihalede yer alan ifadeler şöyle:

“Yaklaşık 320 m uzunluğunda dolgu yöntemiyle rıhtım, 212 çelik kazıklı liman yapısı,17 adet Dolfen, Proses için platform, karada ölçüm istasyonu yaklaşık 17 km ve 36” çapında kara yüksek basınçlı boru bağlantı hattı ve diğer işlerin yaptırılacağı ihaleye katılım için son gün olarak 5 Ağustos 2020 tarihi belirtildi.
Sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 10 gün içinde
yer teslimi yapılarak işe başlanacak olan çalışmaların,
ihaleyi alan firma tarafından yer tesliminin ardından 720 gün sonra bitirilmesi bekleniyor.”

Ne oldu?
Geçtiğimiz günlerde Keşan Heyeti tarafından BOTAŞ ziyaretinin ardından ise şimdiye kadar konuşma yapan CHP, İYİ Parti, Keşan Tİcaret ve Sanayi Odası ve Kent Konseyi tarafında yapılan değerlendirmelerde bölgeye bir liman yapımına karşı olunduğu sonucuna varılırken, diğer katılımcılar henüz bir açıklama gelmedi.

Kim ne dedi?


CHP:
“İkna olmadık, olmayı da beklemiyorduk. Katar’ın dışarıya satış yapabilmesi için bu tesisleri kullanması gerekiyor. Bugün oradan sisteme gaz pompalanacağını söyleyenler, yarın dışarı satış yaparlar mı?”

İYİ Parti:
“Birlerinin ‘Hazretleri nasıl uygun görürse diyerek başlattıkları proje bu. Başladığımız yerdeyiz, biz hala sarıöküzü vermemenin niyetindeyiz. ‘Siz ne yaparsanız yapın’ olacak diyen siyasetçilerin aciz kalması ve cevap verememesi sonrasında olacak olan bu. Biz 5 saat boyunca absürd cümleler ve beyanlarla projeyi anlatmaya çalıştılar.”

Keşan Sanayi ve Ticaret Odası:
“İskelenin mevcut planlanan yerde yapılması Saros Körfezi’ne tamiri mümkün olmayan yaralar bırakacağı aşikardır. Defalarca kez belirttiğimiz gibi yatırıma değil yer seçimine karşıyız.”

Keşan Kent Konseyi:
“Proje kapsamında ortalama 50-100 adet LNG gemisinin iskeleye yanaşarak FSRU gemisine boşaltma yapacağı öngörülmektedir.?
Yani kendi ÇED raporlarında yılda en az 50 en fazla 100 LNG gemisinin geleceği yazıyor. LNG gemileri 170 bin metreküp ile 260 bin metreküp kapasiteli. Bunun anlamı şudur: LNG gemilerinden yılda 50 tane de gelse hafta da bir gemi Saros’a girecek demektir.”


DOÇEK: “Bölge, 2006 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla, ?Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi? olarak ilan edilen bir alan. Su altı özellikleriyle de öne çıkan Saros Körfezi’ne zarar verecek bu proje, bölgenin kimliğini de değiştirecektir”

Temiz Keşan Derneği: “Projenin yapılmak istendiği yer; sahillere, insanlara, karaya, verimli tarım alanlarına çok yakın bir bölge. Su üzeri sanayileşme ile yeni bir Kocaeli Körfezi yaratmayalım”

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu