CHP Keşan İlçe Başkanı Saner Özdilek; seçim süreci, yerel ve ülke gündemine dair basın açıklaması gerçekleştirdi.
CHP Keşan İlçe Başkanlığı’nda saat 13.00 sıralarında başlayan basın açıklamasına; Özdilek’in yanı sıra Keşan Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Feridun Tümer ve yönetim kurulu üyeleri ve partililer katıldı.
İlk olarak Cumhurbaşkanlığı ve 28. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimini değerlendiren ülke şehirlerin bu kadar yönetiliyorken daha fazla oy almaları gerektiğini belirten Saner Özdilek; parti olarak 50’nin, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de yüzde 70’in altında kalmalarını başarı olarak kabul etmediğini ifade etti.
Edirne genelinde en başarılı ilçe olduklarını ama bunun yeterli olmadığına ve yereldeki sonuçlara bakıldığında CHP’nin Keşan’dan 3 milletvekili çıkarabildiğine dikkat çeken Özdilek, ilin diğer yerlerinden daha az oy alındığı için sırlamanın değiştiğini ve Keşan’ın mecliste temsil edilme şansının kaybedildiğine vurgu yaptı.
“Seçimlerde birinci tur ile ikinci tur arasındaki seçimi maalesef iyi yönetemedik”
Seçim sürecinde il ve ilçe örgütlerinin motivasyonlarının sağlanamadığı adına gerekli adımların atılamadığına değinen Saner Özdilek; “ Süreç boyunca söylediğimiz hiç bir şey dikkate alınmadı. Bizim önerdiğimiz bir isim listede yer aldı ama bu bize söz verilen ikinci sıradan, üçüncü sıraya kaydırılarak yapıldı. Diğer ilçe örgütlerimiz bu konuda daha mutsuz. Bu bizim bütün örgütlerimizdeki motivasyonunu kırdı. Biz bu durumun Edirne’ye özgü olduğunu zannediyorduk ama diğer yerlerdeki arkadaşlarla yaptığımız görüşmelerde Türkiye’nin her yerinde bu şekilde olduğunu gördük. Bu durum teşkilatlarımızın çalışma isteğini, dinamiğini ve şevkini baltaladı. Adayımız gayret göstererek en azından Keşan özelinde bu durumu toparladık. Maalesef ocak ayında kazanmamış kesin olan seçimi bu önemli hatalardan dolayı kaybettik. Seçimlerde birinci tur ile ikinci tur arasındaki seçimi maalesef iyi yönetemedik. Karşı tarafın yalan ve iftiralarla dolu kara propagandalarına karşı bir müdahale yapamadık.” diye konuştu.
Siyaset makamlarındaki koltukların kimsenin malı veya mülkü olmadığını vurgulayan Özdilek, bu makamların bazı partililer tarafından kendi ofisleriymiş gibi kullanıldığını gördüklerini belirtti.
“Her kademede ön seçim yapmamız şart”
Seçimlerin ardından parti içinde değişime yönelik isteklerin olmaya başladığını ve bu konuda bazı önerilerde bulunan Saner Özdilek: “ Benim kendi fikrimce sadece değişimin yeterli olacağını düşünmüyorum. Bunun yanında arınmada olmalı. Kendi adıma iki dönem kurulanın olması gerektiğini düşünüyorum. Her kademede ön seçim yapmamız şart. Herhangi bir kişi 2 dönemden fazla bir görevi yapmamalı. Dikine yükselme olarak iki dönem ilçe başkanlığı yapan biri belediye başkanlığına aday olabilir ama bir milletvekili 2 dönem görev yaptıktan sonra ben tekrardan ilçe başkanlığı yapayım diyememeli veya 3.dönemde vekillik görevini yapmamalı. Bunların önüne geçmemiz lazım. En ufak örnek bankalarda bile en başarılı bir müdürde olsa 5 seneden fazla görev yapamıyor. Çünkü oradaki yapı bunun suiistimal edilmesine çok açık ve belli bir süreden sonra hata yapmayı kolaylaştırıyor. Bu durumların düzenlenmesi gerekiyor. Yerel yönetimin bizde olduğu yerlerde belediye çalışanları ve birinci derece akrabaları oy kullanmamalı. Çünkü yerel yönetimlerin vesayeti o teşkilatın üstüne çöküyor. Bu durum sadece bu bölge için değil, tüm Türkiye’de böyle. Örgütün her kademesine hesap veren bir üst yönetim olması lazım. Parti içi eğitimin verilmesi lazım. Bunu bir çok defa dile getirdik ve bu seçimde de sayın adayımızın da en çok gördüğü eksiklerden birisi. Sahada ne anlatacağını bilen, partinin kurallarına hakim partililerimizi yetiştirmemiz lazım.
“Tek liste halinde delege listelerimizi yapacağız”
İlçe kongre sürecine de değinen Özdilek, şöyle konuştu: “ Muhtemelen uzun zamandan sonra ilk kez kendi içimizde çekişme olmadan seçime gideceğiz. Tek liste halinde delege listelerimizi yapacağız. İlçe başkanı olacak arkadaşımız özgürce çalışabileceği yönetim kurulu üyeleri seçecek. Çünkü seçim endişesi olmayacak. Bence bu oldukça güzel bir başlangıç olacak onun içinde. Bu şekilde değişimin ve yenilenmenin önünü açmak istiyoruz.”
2018 yılında 125 bin oyla alıp, yüzde 45’lik oy oranıyla Edirne’nin 8 delege ile genel kurultayda temsil edildiğini ama oy oranının yüzde 2,5 ila 3 olan illerin, 24ila 28 delege ile temsil edildiğini altını çizen Saner Özdilek,bu durumun yerel seçimlerde Süleymanpaşa ve Keşan Belediyesi gibi yerlerin kaybedilmesine neden olduğunu vurguladı.
Tümer: “Mücavir alanlardaki ilaçlamayı 1.9 milyon liraya ihale ettiniz”
Saner Özdilek’in ardından Keşan Belediye Meclisi CHP Grup Sözcüsü Feridun Tümer, yereldeki sorunlarla ilgili sorunlarla ilgili açıklamalarda bulundu.
Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu’nun Kurban Bayramı’nda yapılan çalışmalarla ilgili 4 Temmuz 2023 günü yaptığını basın açıklamasına değinen Tümer, Helvacıoğlu’nun belediyenin asri görevi olan işleri bir lütufmuş gibi anlattığını belirtti.
İlaçlama ve aşere mücadelesi çalışmalarına değinen Feridun Tümer: “Bu konuda belediye başkanının özelleştirme aşkı geçen sene başladı ve hatta ben bu ihale sürecini bazı basın mensubu arkadaşlarıyla paylaşıp, ‘ihale olmadan bir gün önce zarf içinde ihaleyi alacak firmanın ismini yazıp vereceğim. Eğer dedim çıkmazsa belediye meclis üyeliğinden istifa edeceğim.’ dedim. Geçen yıl Keşan Belediyesi, ilaçlama ile ilgili yapacağı ihalenin yaklaşık maliyetini ihaleye girecek firmaya sordu ve teknik bir şartname hazırlattı. En büyük hatalardan biri buydu. Bizim Veteriner İşletme Müdürlüğümüz yokmuş gibi firma bize akıl vermeye çalıştı. O dönem Veteriner İşletme Müdürümüz ile Keşan Belediye Başkan Yardımız Nuran Uslu bu konuda ciddi anlamda dik durarak bu ihale gerçekleştirilemedi. Bu konuda mücadeleleri devam etti ve bundan 3 ay önce mücavir alanlarla ilgili ilaçlama ihalesini tekrar gündeme getirdiler. Bu arada Veteriner İşleri Müdürümüz bu yüzden görevden alınıp başka biri atandı. O şirket Keşan Belediyesinin Veteriner İşlerine akıl verirken ‘kimyasal ilaçlarla çok daha ucuz olacağı için sizin şartnamedeki biyolojik ilaçlarla ilaçlamayı kabul etmiyoruz’ dedi. Biyolojik ilaçlar pahalı ama Nuran başkanında dediği gibi canlılara ve halk sağlığına zararı yok, kimyasal ilaçlar daha etkili ama halk sağlığına olumsuz etkileri var. Bir buçuk yıl önce yapılamayan ihale o firmanın dediği gibi yoğunluklu olarak kimyasal ilaçlarla yapıldı. Maalesef Keşan Belediyesi de mali olarak bu şekilde yönetilemiyor. Aynı durum ilaçlamada da var. Başkana soruyorum; ilaçlamada bizim bütün alet, edevatımız ve ilacımız varken ne gerek duyuldu ki mücavir alanlardaki ilaçlamayı 1.9 milyon liraya ihale ettiniz. Bu ihaleyi de 1,5 yıl önce size ismini vereceğim firma aldı.” ifadelerini kullandı.
“Yapmaya başlasaydık Türkiye’nin Bodrum’u olacaktı”
Erikli Sahili’ndeki yollarla ilgili de çok şikâyetlerin olduğunun altını çizen Tümer, şöyle konuştu: “Erikli’deki yol yapımı için Helvacıoğlu’na 5 Nisan’da 20 milyon lira kredi verdik. Krediyi verirken ‘ne zaman yapacaksınız, neden daha önce planlamadığınız’ diye sorduk. Bunu Şubat ayı gibi planlasaydın Mart ayı sonu gibi işe başlayıp sezona hazır olurdu yollar. Yapmaya başlasaydık Türkiye’nin Bodrum’u olacaktı. Başkan 5 Nisan’da ‘planımızı programımızı yapıp her şey hazırladık ve 15 Temmuz’da bitecek’ dedi. İlk etap tamir işlemleri başladı ama yapılan tamirleri de görüyorsunuz. O kadar üstün körü ve sıradan ki tamir edildiği bile belli değil. İkinci etapta Vali Caddesinde yapılacak olan yere henüz başlanmadı. Bugün 5 Temmuz ve iş 15 Temmuz’da bitecek. 10 günde biter inşallah. Turizmden gelir bekleniyor ama insanlar orada tozdan yemek yiyemiyor. Başkan taşlar döküldü, yarın başlayacağız falan diyor ama ciddi bir plansızlık var. 20 milyon kredi verip, işin parası hazır ama becerip yapamıyorlar. Belediye bütçesinden kredi ile yapılan bir iştir bu. Seneye inşallah bu iş olur.”
“Son 6 aydır bütün toprak olan yerlere beton atıyoruz”
Şehir içinde yapılan çalışmalara da değinen Feridun Tümer: “Son 6 aydır bütün toprak olan yerlere beton atıyoruz. Kavşaklardaki çiçeklere, refüjlerde canlı çiçek ektiğimiz yerlerin hepsine beton atıp üstünü enteresan renklerle boyayarak taşlar atıyoruz. Daha sonra üstlerine yapma çiçekler koyuyoruz. Bunların yanı sıra 30 santim yüksek kaldırımlara koyduğumuz ekstra 30 santim yükseklikteki taşlar yüzünden birçok vatandaşımız kolunu veya bacağını kırdı. Bunların yanı sıra yapılan bu işlerin Keşan Belediyesine maliyetleri çok. Keşan Belediyesi’nin borcu yarım milyarı geçti. Borç her geçen gün artıyor. Başkan bir şey yapıyor ama yaptıklarının çoğu da yarım. ” ifade etti.
“Görev yeri değiştirilip başka bir birime alınarak mobbing yapılmıştır”
Belediye personelinin siyaset yapma konuşuna değinen Tümer, şunları kaydetti: “ Son seçimlerde başkan ‘belediye personeli siyaset yapmasın’ dedi. Ülkemizde 657’ye tabi memurların siyaset yasağı var ama işçi ve taşeronların siyaset yasağı yok. Bizim partimizde de olduğu gibi birçok belediye personeli birçok partiye üye. Bunlar seçim günlerinde sandık başlarında görev alıyorlar. Bir sandıkta yaşanan sıkıntıdan dolayı, bir belediye personeli arkadaşımız seçimden hemen sonra görev yeri değiştirilip başka bir birime alınarak mobbing yapılmıştır. Başkan bahane olarak ‘görev yeri zaten temizlik hizmetleriydi’ diyecek. Şuanda zaten 120 taneye yakın belediye personeli gözüktüğü yerde çalışmıyor. Bu arkadaşımızda başka yerde değerlendiriliyordu. Onu norma kadrosuna verdiğini belirtecek ama bunun altında yatan tamamen siyasi bir uygulamadır. 657’ye tabi bir memur, birim amirimiz sosyal medyada hesabından fotoğraflı ‘başbuğu bekliyoruz’ diye bir paylaşım yapıyor. Bu paylaşımda kendisinde var ve şimdi başkana soruyorum. Bunla ilgili bir yaptırı olmuş mu? Yapılacaksa eşittik çerçevesinde hepimize yapalım. Bunun gibi çok örnek var.”