Genel

Bin yıllık gelenek Bocuk Gecesi bu gece yeniden hayat bulacak

Keşan’a bağlı Çamlıca köyünde, bin yıllık Balkan geleneği olan ‘Bocuk Gecesi’ etkinliği, bu gece tekrar hayat bulacak. Yurt içi ve yurt dışında büyük ilgi uyandıran gecede yine yüzler boyanacak ve kötülüğe karşı kabak tatlısı pişirilecek.

Koronavirüs pandemisi nedeniyle 2 yıldır yapılamayan ‘Bocuk Gecesi’ bu yıl 28 Ocak 2023 tarihinde gerçekleşecek.
Muhtarlık ve köy halkı iş birliği ile 28 Ocak’ta, Çamlıca Kültür ve Sanatevi’nin bahçesinde yapılmasına karar verildi. Her yıl olduğu gibi makyaj, kostüm ve eğlenceleri ile büyük beğeni toplayan gecede ev korkutmaları için geri sayım sürerken Çamlıca Köyü ziyaretçilerini bekleme başladı.


Orta Çağ’dan kalma bir gelenek olan Bocuk Gecesi’nde, inanışa göre ‘Bocuk’ denen varlığın eve gelmemesi ve kötülük yapmaması için her evde mutlaka kabak pişirilir. Gecede kabak tatlısı, ince akıtma, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, çekirdek, badem, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı, ceviz gibi yiyecekler yenir. Bu gecede kabağın yanı sıra mutlaka akıtma yapılır. Geceye, aile halkı, komşular ve akrabalar katılır. Gençler, çarşaflara bürünerek komşularını ’Bocuk geliyor’ diye korkutur. ’Bocuk’ diye adlandırılan varlığın beyazlar içinde insan görünümünde gezdiğine inanılır. Bocuk Gecesi, ayrıca kışın en sert gecesinin simgesidir. Gece suya tahta atılır ve tahta sabah suyun üzerinde donmuş olarak bulunursa, o evdeki kişilerin o yıl boyunca sağlıklı, sıhhatli, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılır. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu