Belediye ve meslek odalarından ortak basın açıklaması..
Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Şapçı, Keşan Lokantacı Kahveci ve Otelciler Esnaf Odası Başkanı Hüseyin Çakmak ve Keşan Tuhafiyeciler ve Manifaturacılar Esnaf Odası Başkanı Hasan Kocaman, Keşan’da Cumhuriyet Meydanı TEB Bankası ve Yapı Kredi Bankası’nın önünde, saat 12:20 sıralarında başlayan ortak bir basın açıklaması yaptı.
Koronavirüs önlemleri kapsamında, Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla Keşan’ın birinci işletmeleri olarak tanımlanan çarşı merkezindeki bölgenin trafiğe daha önce kapatıldığını hatırlatan Helvacıoğlu, normalleşme süreci ile birlikte alınan yeni kararlar sonucu bu bölgenin Ramazan Bayramı’nın ardından yeniden trafiğe açılacağını bildirdi.

Helvacıoğlu; Edirne Valiliği, Keşan Kaymakamlığı, Keşan Belediyesi, İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası ve Keşan’daki diğer meslek odaları birlikte yapılan görüşmeler sonucunda, esnafın salgın nedeniyle yaşadığı ekonomik sıkıntılar ve yaklaşan Ramazan Bayramı da dikkate alınarak, ara bir kararla, bayrama kadar geçerli olacak şekilde çarşı merkezinde yeni bir düzenlemeye gidildiğini belirtti.
İş yerleri bayrama kadar 17:00 – 23:00 saatleri arasında açık olacak
Kuralların biraz esnetildiğini ve trafiğe kapalı olan birinci iş yerleri bölgesinin 15 Mayıs 2020 Cuma günü saat 17:00’den itibaren trafiğe açık olacağını kaydeden Helvacıoğlu, şunları söyledi:
“Keşan çarşı merkezi geçtiğimiz haftalarda trafiğe kapatılmıştı. Sayın Valimiz ve Hıfsızssa ile görüşmelerimiz sonucu bunu biraz esnetmek adına, ara karar alındı. Bu ara kararla iş yerlerinin bulunduğu çarşı merkezindeki caddelerimiz bayrama kadar saat 10:0 ile 17:00 arasında yine kapalı olacak. 17:00’den sonra saat 23:00’e kadar trafiğe açık olacak. Odalarımız, Kaymakamımız, Valimiz ve Belediyemiz ile birlikte alınan ortak kararla, vatandaşımız bayram alış verişini rahatça yapabilsin diye açıyoruz.
Bu caddelerde bulunan bankalar açık olacağı ve hareketlilik olacağı için de tedbirlerimizi elden bırakmıyoruz.”
Helvacıoğlu, Keşan’daki tüm iş yerlerinin açılış kapanış saatlerinin serbest bırakıldığını da kaydetti.
“Keşan’da yeni Covid-19 vakalar var”
Havaların sıcak olmasının vatandaşları rehavete düşürmemesi, sosyal mesafe ve maske kullanımına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Helvacıoğlu “Halkımızı maskelerini takmış ve sosyal mesafeye dikkat ederek yürümeye ve alışverişe davet ediyoruz. Ancak; tedbirli olalım. Salgında ikinci dalgaya sebebiyet vermeyelim. Vakalar durmuyor. Koronavirüs, Keşan’da ikinci dalga ile hortlamak üzere. Bitmedi bu virüs. Bakın Keşan’da yine bir köyümüzde önemli vakalar var. Biz gevşetirsek, virüs ikinci dalgaya hazır.” şeklinde konuştu.
Keşan’ın hangi köyünde vaka görüldüğü konusunda detaylı bilgi sahibi olmadığını belirten Helvacıoğlu, “Bir köyde bir vaka ve bulaşıları çıktığı duyumunu aldık. Büyük bir sıçrama olmuş. Bu köy sıkıntılı. Karantina söz konusu olursa Hıfzıssıhha bu kararı alacak. Şu anda hastanede tek haneli rakamlarda hastamız var. İyi gidiyorduk. Ama bugünden sonra kurallara uymaz isek, tedbiri elden bırakırsak iyi gitmeyeceğimiz aşikar. Net bilgi aldıktan sonra ayrıntıları basınla, kamuoyu ile paylaşırız.” dedi.
Şapçı, “Yeni Normal’e alışmamız lazım”
Helvacıoğlu‘ndan sonra söz alan Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Şapçı, Covid-19 ile beraber dünya genelinde ciddi önlemler alındığını belirterek, bu durumdan en fazla ekonominin, dolayısıyla esnafın etkilendiğini vurguladı.
Keşan esnafının da süreçten etkilendiğini, mümkün olduğunca desteklerden, kredilerden yararlanmaya çalıştığını ifade eden Şapçı, şunları söyledi: “<Yeni Normal>e de biraz alışmamız lazım. <Tedbir al, alış verişini güvenle yap>, <Tedbir al, malını güvenle sat> diye pek çok yerde açıklama yapıyoruz, esnaflarımızı bilgilendiriyoruz. Kendi önlemlerimizi alacağız ama ekonomimizin de dönmesi için alışverişlerimize devam edeceğiz. Özellikle bir de şunu belirtiyoruz; alışverişinizi yerel esnaftan yapın.”
Çakmak, “Bir an önce normal hayata geçmek bizim elimizde”
Şapçı‘nın ardından konuşan Çakmak ise “Bu ara karar ne esnafımızı ne de halkımızı rahatlatmayacaktır ama bir nebze de olsa moral getirmiş olacaktır. Halkımızın ve esnafımızın Hıfzıssıhha kararlarına uymalarını rica ediyorum. Bir an önce normal hayata geçmek bizim elimizde” dedi.
Kocaman, “Eski İtfaiye’nin bulunduğu alanda haftanın 5 günü pazar açma kararı aldık.”
Son olarak söz alan ve alınan kararın hayırlı olması temennisiyle söze başlayan Kocaman, Keşan’da Cumartesi günleri kurulan halk pazarında tuhafiyeci esnafının 16 Mayıs Cumartesi günü tezgahlarını açacağını belirterek, “Cumartesi pazarına alış veriş için gelecek vatandaşımıza da maskelerini yanında getirmelerini tavsiye ediyoruz. Tezgah açacak esnafımıza da; maske, mesafe ve hijyen konusunda gerekli uyarıları yapacağız. Esnafımız koronavirüs nedeniyle çevre ilçelere gidemiyordu. Bu nedenle biz de Eski İtfaiye’nin bulunduğu alanda haftanın 5 günü pazar açma kararı aldık. Sabah 10:00 ile 23:00 arasında orada pazarımızı kuracağız, halkımızı davet ediyoruz.”